Újabb csapás a mozgásszervi betegellátásra

Bene Éva
2007. 08. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnt, hogy az egészségügy nagy ívű átalakításából már csak a társadalombiztosítás felszámolása és magánbiztosítók profitjának megnyugtató rendezése van hátra. De a betegellátás eddigi leépítése még mindig nem elégíti ki a reformereket: az i-re a pontot az Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet (ORFI), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a Sportkórház tervezett összevonásával kívánják feltenni.
A gondolat nem új, hiszen 1996-ban Kökény Mihályban már felmerült az ötlet. A három országos intézet összegyúrásának annak idején egyetlen alapos indoka volt: értékesíteni akarták a felszabaduló kórházi ingatlanokat. A széles körű felháborodás miatt azonban a tervet mégsem valósították meg.
Az egészségügy „reformnak” nevezett szétverése mindeddig nem ütközött akadályba: az egészségügyi társadalom lehajtott fejjel és ölbe tett kézzel nézi a darabokra hulló betegellátó rendszer roncsait. A kozmikus tehetetlenség megnövelte a koncra éhes siserehad étvágyát: tudják, merik és teszik. Nem csoda, hogy Molnár Lajos is – volt fegyverkereskedő és exminiszter – az eddigi, csip-csup üzletek után valami komolyabbra vágyik. Az ellátórendszer szétbombázásában Molnárt a szakmai szempontok eddig sem zavarták, és aki nem tudja megkülönböztetni a beteg jobb és bal fülét, feltehetően nem tudja azt sem, mi a különbség a reumatológia, a rehabilitáció és a sportorvoslás között. Ez nem is fontos: elég az, hogy a létrejövő mamutvállalat igazgatójának a kezébe hatalmas ingatlanvagyon jutna.
Ez a döntés egy csapásra három intézetet, három szakmát tesz tönkre – egyszerre mér csapást a magyar orvosi rehabilitációra, a magyar reumatológiára és sportorvoslásra.
Kérdés, elegendő indok-e a három intézet összevonására, hogy az OORI ősparkjánál és a Sportkórház budai, központi elhelyezkedésű épületcsoportjánál alig van a fővárosban eladásra alkalmasabb egészségügyi ingatlan.
A budapesti Semmelweis (Orvostudományi) Egyetem, a volt Orvostovábbképző Intézet (Szabolcs utcai kórház), a Sportkórház és az Állatorvosi Főiskola botrányos összevonása, majd szétválása hatalmas összegekbe került, és semmi értelme nem volt. Bizonyosak lehetünk benne: ez az összevonás is sokba fog kerülni, de az egészségügyi tárcának semmi sem drága – ha ingatlanbizniszről van szó. További közpénzek árán pedig meg fognak születni a felső tízezer ellátását szolgáló luxusszanatóriumok – és az ezeket birtokló egészségügyi oligarchia. Más ágazatokhoz hasonlóan az idegen tőkére ezen a területen is bátran számíthatunk – a betelepülőknek szükségük van egészségügyi ellátásra is.
Ha egy sportoló eltöri a bokáját, ha egy gerincvelői daganattal operált beteg deréktól lefelé megbénul, és ha egy betegnek csípőizületi gyulladása van – a három betegnél az a közös, hogy nem tudnak lábra állni. De micsoda különbség! Ha a legfelső egészségügyi vezetés tiszteletben tartaná a szakmát, senkinek sem juthatott volna eszébe ennek a három intézménynek az összevonása.
A Magyar Királyi Tüdőgyógyintézetet az 1920-as években hozták létre, amelyben később a Fodor József Tüdőszanatórium működött. A tuberkulózis szerencsés visszaszorulása és a rehabilitáció növekvő igénye indokolta a döntést, melynek következtében 1975-ben az intézet profilváltására sor került. Az OORI – a volt Magyar Királyi Tüdőgyógyintézet, majd a Fodor József Tüdőszanatórium területén – Budakeszi és a főváros határán, egy vadaspark szomszédságában, a budai hegyek egyik legszebb pontján, 16 hektáros, festői ősparkban helyezkedik el. Az ingatlan területén tizenegy pavilonban és további 35-40 kiszolgáló- és melléképületben látják el a rehabilitációt igénylő legsúlyosabb betegeket. Az intézetben a legsúlyosabb mozgássérültek orvosi rehabilitációját végzik a maximálisan elérhető gyógyítás, az önellátás lehetséges helyreállítása céljából. Az OORI az akut betegellátás után az orvosi rehabilitáció következő fázisát biztosítja: itt kezelik azokat a betegeket, akik súlyos koponya- és agysérülés, agyvérzés vagy gerincvelő-megbetegedés (sérülés, tumor, műtét) miatt mozgásképtelenek vagy súlyosan mozgássérültek; akik betegségük vagy balesetük miatt mankóval, járókával, művégtaggal itt tanulnak meg járni; tolókocsiba kényszerülnek, vagy akár örökké gondozásra szorulnak. A gyógykezelés a betegek maximálisan elérhető önellátásának a helyreállítását szolgálja, és megteremti a családba vagy akár rehabilitációs munkahelyre történő beilleszkedésük lehetőségeit. A magyar rehabilitáció eddig is messze elmaradt a világszínvonaltól: különösen a foglalkozási rehabilitáció intézményes megoldása hiányzik. De hiányoznak az ehhez szükséges jogi és társadalombiztosítási feltételek is. A rehabilitáció önállóságának a megszűnése nem fog kedvezni a rehabilitáció fejlődésének. A rehabilitáció humánus szemlélete és a szolidaritás elve helyett – mely szerint a megváltozott munkaképességű ember számára lehetővé kell tenni, hogy a társadalom és önmaga számára hasznos tevékenységet folytasson – a tervezett átszervezéssel a tárca a legkegyetlenebb szelekciót fogja végrehajtani.
Az ORFI az önellátás biztosításával szemben elsősorban a gyulladásos és degeneratív mozgásszervi betegek gyógykezelésére szerveződött, és feltételrendszere a krónikus mozgásszervi betegségek gyógykezelését, a betegek munkaképességének a helyreállítását szolgálja. Az intézet feladatköre a tradíciók, a meglévő tárgyi feltételek és a sajátos hazai körülmények miatt a reumatológia szűkebb szakmai területét jóval meghaladva, a „mozgásszervi betegségek belgyógyászatává” bővült. A magyar reumatológiai betegellátás a gyakorlatban a mozgásszervi betegek konzervatív kezelését jelenti, és a szorosan vett gyulladásos reumatológiai megbetegedéseken kívül magában foglalja a konzervatív ortopédia kórképeit, a csontbetegségeket, bizonyos idegrendszeri, illetve neuromuszkuláris betegségeket, a kevésbé súlyos mozgásszervi rehabilitáció eseteit, valamint a belgyógyászati kórképekhez társuló mozgásszervi betegségek gyógykezelését is. Az ORFI magas színvonalú általános osztályai, infrastruktúrája, diagnosztikus és terápiás háttere (tornatermek, balneo- és hidroterápiás medencék, súlyfürdő, iszappakolás, elektroterápia) az intézet kettéválásáig világszínvonalon biztosította a mozgásszervi betegek komplex kezelését.
Az intézet szétválásakor két torzó született, amely sokat ártott a mozgásszervi betegellátásnak. Az ORFI-t megfosztotta a nélkülözhetetlen diagnosztikus és terápiás feltételrendszertől, a Budai Irgalmasrendi Kórház működésében pedig a rosszul fizető reumatológiai betegellátás fokozatosan háttérbe szorult. Bár az igények növekednek, a kapacitást fokozatosan csökkentették.
A civilizációs ártalmak következtében világjelenség a mozgásszervi megbetegedések szaporodása. Hazánkban a rokkantság oka tíz százalékban mozgásszervi betegség, de az ideiglenes keresőképtelenséget okozó betegségek között a mozgásszervi betegségek az esetszám tekintetében az előkelő második helyen állnak, megelőzve a keringési rendszer megbetegedéseinek a gyakoriságát is. Az időtartam tekintetében pedig messze meghaladják akár a légzőszervi, akár a szív- és érbetegségek táppénzes napokban kifejezett időtartamát. A mozgásszervi betegségek népbetegségnek számítanak.
A hazai mozgásszervi betegek kezeléséhez szükséges kórháziágy-szükségletet nem lehet a külföldi gyakorlatnak megfelelően, szorosan a gyulladásos reumás betegségek kezelését szolgáló ágyak számával összehasonlítani. Ha valódi összehasonlítást akarunk végezni, akkor a külföldi reumatológiai ágylétszámhoz hozzá kellene számítani a konzervatív ortopédia, a poszttraumás utókezelés, a mozgásszervi rehabilitáció, sőt bizonyos szanatóriumok ágylétszámát is. Ezekről a tényekről feledkeznek meg azok a „szakemberek”, akik szerint „sok a reumás ágy”, és akik folyamatosan zsugorítják a mozgásszervi betegellátás kapacitását.
A Sportkórház a sportolók és az élsportolók egészségügyi ellátását biztosítja, feladata a traumatológia, illetve az ortopédia speciális területét jelentő sportsérülések műtéti és konzervatív kezelése, a sportolók betegellátása. Az intézmény sajátos szakmai profiljához tartozik a betegellátáson kívül a sportolók komplex terhelésének élettani vizsgálata, a sportegészségügyi kutatás, a doppingvizsgálatok, a sportorvosképzés és a sportegészségügy szervezése is. A magyar rehabilitáció, reumatológia és sportorvoslás első számú, klinikai feladatokat ellátó országos intézeteiről van tehát szó, melyeknek a legmagasabb szintű betegellátáson kívül az orvosképzés és orvos-továbbképzés, a diszciplína területén az országos szakmai irányítás, valamint a szakterületükhöz kapcsolódó tudományos kutatómunka irányítása és szervezése a feladata. Ezt a komplex tevékenységet veszélyezteti a három intézet öszszevonása.
De ezeknek a terveknek nemcsak a szakmai oldala kérdőjelezhető meg, hanem a vélt gazdaságossága is. Végeztek-e mindenre kiterjedő számításokat, hogy milyen költséggel járna az átszervezéssel járó esztelen pazarlás? Meghatározták-e, mennyibe kerülne a sok ezer beteg kezelésének az elmaradása, munkából való kiesése, állapotának a romlása és rokkanttá válása?
A három intézet összeolvasztása nem szolgál más célt, mint a nagy értékű ingatlanok értékesítését. Az épületek magánkézben feltehetően továbbra is kórházként működnének, csak éppen nem háromszáz forint lenne a napidíj.
Az utóbbi évtized alatt a mozgásszervi betegellátás feltételeit és a betegeket több oldalról érte támadás: a színvonalromlást a reumatológiai ágyak nagyarányú csökkentése, a szanatóriumi ágyak megszüntetése, a nappali kórházi és a szanatóriumi kezelés fizetéskötelessé tétele, a gyógykezelési idő zsugorítása, a fürdőjegyek megvonása, az útiköltség-térítés beszűkítése is felgyorsította. A reumás betegeknek ma már nem harminc, hanem ötven-száz kilométert kell utazniuk, hogy szakorvoshoz jussanak.
Mit jelent a betegek számára a mozgásszervi betegellátás, a rehabilitáció és a sportegészségügy ellen tervezett merénylet? Épületek átalakítását, újabb ágyszámcsökkentést, létszámleépítést, az igazgatás, az adminisztráció átszervezését és megnövelését – tehát pénzkidobást és a betegellátás szűkítését. Az összevonás levét a mozgásszervi betegek százezrei fogják meginni.
A rehabilitációra szoruló betegeket – legyen az amputált, agysérült vagy nyaki gerinctörött – el fogják helyezni, mert az állapotuk megköveteli. Azok a betegek azonban, akiknek „csupán” fájdalmuk van, sántítanak, vagy nem mozog valamelyik ízületük, de végül is nem járóképtelenek – tehát a krónikus mozgásszervi betegek –, az eddiginél is nagyobb arányban fognak kiszorulni a betegellátásból. Ezek közül is elsősorban a leginkább rászoruló krónikus betegek, a legszegényebbek nem tudják megfizetni az emelkedő kórházi költségeket. A kapacitás további csökkentés következménye több szenvedés, a munkaképesség rohamos csökkenése és a rokkantság arányának a növekedése lesz, amint már évek óta tapasztaljuk.

A szerző az orvostudomány kandidátusa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.