Folt esett a mundér becsületén

2007. 09. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt a köztársasági elnöknek Takács Albert igazságügyi miniszter. A rendészetért is felelős tárca vezetője megkérdőjelezte az államfő állításainak valóságtartalmát. A következőket írta: „Az adatok és az eljárások tapasztalatai sem azt a következtetést nem alapozzák meg, hogy a rendőrség nem működik együtt a jogsértések tisztázásában, sem arra a feltételezésre nem adnak alapot, hogy az elkövetők jelentős része büntetlenül marad.”
Sólyom László hétfőn, az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén beszélt arról, hogy ismeretei szerint a rendőrség nem segíti az ügyészséget a rendőrök által az őszszel elkövetett bűncselekmények feltárásában, emellett szóvá tette, hogy vélhetőleg nem minden ügy kerül majd a bíróság elé. Mivel a csapaterőként bevetett fegyveres testület tagjai tavaly szeptemberben és októberben nem viseltek azonosító jelvényt, a felelősség tisztázása amúgy is nehézkes. Az államfő kifejtette: a jogállam próbája lesz, miként birkózik meg az igazságszolgáltatás ezekkel az ügyekkel.
Takács Albert csütörtöki levelére voltaképpen még aznap megérkezett a válasz. Nyilván véletlen egybeesés folytán a Fővárosi Főügyészség, a Budapesti Nyomozó Ügyészség és a Budapesti Katonai Ügyészség sajtótájékoztatót tartott. A vezető ügyészek nagyjából a levél nyilvánosságra hozatalával egy időben ismertették az őszi események után megindult büntetőeljárások adatait. Egyebek között közölték: szeptemberben és októberben összesen 206 eljárás vette kezdetét a jogsértőnek tekintett rendőri fellépések nyomán. Eddig ezek közül 39 ügyben tudott vádat emelni az ügyészség.
A vádhatóság képviselői azt is hangsúlyozták: a felelősség tisztázásnak elsődleges akadálya az, hogy a rendőrök azonosító nélkül, símaszkban vonultak ki az utcára. A rendőrség felső szintű vezetőit leszámítva a testület tagjai nem segítették a nyomozó munkát. Emiatt az ügyészek arra kényszerültek, hogy – szakértők bevonásával – testsúly és magasság szerint próbálják meghatározni, kik követhették el az egyes bűncselekményeket, kik voltak a brutalitás résztvevői. A kilogramm és a centiméter persze nem feltétlen alkalmas az azonosításra. Így azután – ha utánaszámolunk – azt állapíthatjuk meg, hogy az ügyeknek eddig még a húsz százaléka sem jutott el a vádemelésig.
Nem gondolhatjuk persze, hogy Takács Albert önszántából írta meg levelét. Ő ezt nyilván felettese, Gyurcsány Ferenc megbízásából és védelmében tette. Módszere Gyurcsányéval és a miniszterelnök intenciói alapján tevékenykedő Gergényi Péter budapesti főkapitányéval azonos. Az őszödi recept ugyanis így szól: tagadjunk le mindent, amit csak lehet, és vádoljunk másokat a való tények meghamisításával. Például: vipera nem volt, az azonosítók leestek, a Kossuth tér műveleti terület, a rendőröket a kiszorított tüntetők vezették a Fidesz nagygyűléséig. Az alegység rendőrei középen és hátul szaladtak, az első sorokban nem volt senki. Az eljárás alá vont sértett személy maga bilincselhette meg önmagát.
A csalárd hatalom illegitim. A mundér becsületén folt esett, ám ezt újabb és újabb hazugságokkal nem lehet arról eltávolítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.