Kvóta

Bár tíz év alatt nőtt a magasan képzett értelmiségi nők aránya hazánkban, a felső vezetők között még a korábbinál is kevesebben vannak.

2015. 04. 24. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magasan képzett értelmiségi nők jelentős részének a tudása és a tehetsége is megvan ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be. Ám a velük szemben támasztott tradicionális elvárások olyan fizikai és lelki terheket rónak rájuk, amelyek cipelésével szinte lehetetlen feljebb lépni a ranglétrán.

Ma még mindig szentségtörésnek számít, ha a kisgyermekkel az apa marad otthon, és nem az anya. Ha egy nő pár hónapos gyerekét napközben az apára bízza, majd a fakanalat és a törlőrongyot kosztümre és tűsarkúra cserélve dolgozni megy, hogy eltartsa a családját, akkor ő a társadalom nagy részének szemében még mindig önző karrierista, és nem pozitív példa. Ha a férfi visz több pénzt haza, akkor ő a család hőse, akire büszkén nézhetnek fel a csillogó szemű gyerekek, és akit munka után igyekszik mindenki megkímélni az otthoni bokros teendőktől. A munkában megfáradt családapától szinte senki sem várja el, hogy hazatérve nekiálljon a fotelban tornyosuló vasalni valónak, miközben bedob egy mosást, kikérdezi a gyerektől a leckét, majd megfőzi a vacsorát. Ha azonban a nő keres többet, a rokonok és ismerősök első reakciója általában nem az elismerés. Inkább azt kérdezik, nem neheztel-e rá a férje, jut-e elég ideje a háztartásra és a gyerekekre, és a család szempontjából nem lenne-e jobb, ha valami kevésbé jól fizető, de kisebb felelősséggel járó, nyugodtabb munkahelyet keresne.

Sosem voltam a női kvótarendszer híve; az ember azt gondolja, tudással és tehetséggel bárhová el lehet jutni. Ez azonban sajnos nem így van. Ha egy nő gyermekeket vállal, majd otthon marad velük hat-nyolc évet, már szinte semmi esélye sincs, hogy a csúcsra törjön. Ha mégis a közelébe kerül, akkor általában azért döntenek inkább egy férfi kinevezése mellett, mert ő kisgyermekes édesanyaként valószínűleg sokat hiányozna a munkahelyéről, és a külföldi utak, a késő esti programok sem családos nőnek valók. A felső vezetéshez vezető út tehát jórészt csak azok előtt áll nyitva, akik a család és a karrier közül az utóbbit választják. Egy nőnek – szemben a férfiakkal – választania kell a kettő közül; arra, hogy egyszerre legyen családanya és felső vezető, sem a családjától, sem a társadalomtól, sem a cégvezetőktől nem kap lehetőséget.

Az Európai Bizottság irányelve célul tűzte ki az uniós tagországok számára, hogy 2020-ra a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságában a nők aránya érje el a 40 százalékot. Vera Jourová nemek közötti esélyegyenlőségért felelős európai biztos ezzel kapcsolatban azt mondta: úgy látja, Magyarország esetében van még mit tennie azért, hogy meggyőzze a döntéshozókat arról, ez jó törekvés. Az biztos, hogy a biztosnak nem lesz könnyű dolga egy olyan országban, ahol a két kormányzó párt országgyűlési képviselői között 93 százalék a férfiak aránya. Pedig égető szükség lenne arra, hogy nők tudásukhoz és képességeikhez méltó esélyt kapjanak az előrelépésre. Máskülönben folytatódik a tehetségek értelmetlen eltékozlása, márpedig Magyarország soha nem volt abban a helyzetben, hogy ezt megengedhesse magának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.