Így mind rajtavesztünk

Ez már nem kommunikációs csetepaté. Ez már totális háború két szélsőséges nézőpont között.

Veczán Zoltán
2015. 06. 11. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról – így szól a kormányoldal harsonája; az ominózus plakátok ellepik az utcákat, sugalmazó kérdéseik nyomán pedig abszurd kép rajzolódik ki afrikai és közel-keleti barbár hordákról, akik nem tartják tiszteletben sem a magyar kultúrát, sem a magyar törvényeket, mégis az összes munkahelyet elveszik a magyar kisemberektől. Mert a bevándorlók mind ilyenek.

A másik oldalon anarchista plakáttépkedés és empátiaretorika. Az Index iraki fogorvost és néhány más, jól szituált menekültet szólaltat meg, akik többé-kevésbé szabatos angolsággal fejezik ki udvariasan sajnálkozó értetlenségüket a kormány kirekesztő kommunikációja miatt, és mosolyogva mondják, hogy eszük ágában sincs itt maradni, mennek nyugatra, hiszen otthon jól fizetett, megbecsült szakemberek voltak. Mert a bevándorlók mind olyanok. A nagy versenyfutásból a történelmi érvek sem maradhatnak ki, Szent István Intelmeire Orseolo Péter, Hunyadi Jánosra Vitéz Mihály, Szent-Györgyi Albertre Rákosi Mátyás a válasz. Középütt senki sem maradhat, nincs helye mérlegelésnek. Mindkét oldal a féligazságok helyzethez igazított koktéljával kínál, és mindkettő afféle árnyékbokszot vív a másik soha ki nem mondott mondatai, soha el nem gondolt gondolatai ellen.

Bár nagy kérdés, hogyan integrálnánk az itt maradó migránsok tömegeit, és hogyan adnánk munkát nekik, a kormányoldal egyoldalúan láttat, amikor minden menekültet törvényről-kultúráról sosem hallott, élősködni akaró, terrorizmusra hajlamos személyként fest le – egyúttal magyar pártfogóikról is kimondva az ítéletet: hazaárulók. De egyoldalúan láttat az ellenzék is. Valóban számos bevándorló magasan kvalifikált szakember, aki kényszerből hagyta el otthonát, azt azonban az ellenzéki véleményformálók is pontosan tudják, hogy nem a mutatóba összehalászott öt iraki értelmiségitől félti bárki a közrendet vagy a munkahelyeket, hanem a tanulatlan migránsok tömegeitől, akik feketén feleannyiért is elmennek lapátolni, mint amennyiért egyik napról a másikra élő hazai nincstelenjeink. Ráadásul vesztenivaló híján könnyebben csábulhatnak a bűn útjára.

Mégis, aki ezt a problémát nyilvánosan szóvá teszi – nem saját, hanem honfitársai életkörülményeit féltve –, arra a liberális oldal süti rá jól bejáratott bélyegét: rasszista.

A „hazaárulók” és „rasszisták” totális háborújától mindnyájan szenvedünk. Aki pártfegyelemből vagy akár csak fél szívvel valamelyik oldalra állt, kényelmetlenül fog feszengeni. Akit egy elejtett rossz szava miatt az egyik csoport megbélyegez, az a vesszőfutás elől a másik táborba menekül, ahol tárt karokkal fogadják, bekötözik a sebeit, majd fegyvert adnak a kezébe, és immár saját, bosszúvágyó harcosukként küldik csatába az „ellenséggel” szemben. De szenved az is, aki mindebből csak a háborús hisztériát érzékeli, amely beterít mindent, köztereket és az internetet, tudományos diskurzust és magánbeszélgetést.

Eközben egyre fogy az idő. Határrendészeink ezrével fogdossák délen a migránsokat – mérnököt, munkást és drogdílert egyaránt. Ne legyenek illúzióink, ez a válság nem múlik el magától, muszáj megoldást találnunk rá. Mégpedig ésszerűt és emberségeset, amely sem ezeket a szerencsétleneket, sem a magyar szegényeket nem a másik létbiztonsága árán menti ki ebből a helyzetből. Olyan megoldást, amely – a róla kommunikáló szereplőkkel ellentétben – képes túllépni a puszta demagógián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.