A korrupció bizonyíthatóan öl

Romániában betegek életébe került a trükközés a kórházi fertőtlenítőszerekkel

Lukács Csaba
2016. 05. 21. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy aktuális, egész Romániát megrázó botrány pontosan jelzi: a megfelelő politikai kapcsolatokra építő korrupció nemcsak a közpénzt irányítja át magánzsebekbe, de konkrét, kimutatható módon emberéleteket is veszélyeztet.

Az ügy meglepő módon egy sportlap, a bukaresti Gazeta Sporturilor tényfeltáró cikksorozatának következtében pattant ki. A napilap azt állította: a román kórházakban felhígított fertőtlenítőszereket használnak évek óta, ezzel évente négymillió ember egészségét téve kockára. A gyanús termékeket egy román vállalkozás, a Hexi Pharma forgalmazta, a cég több mint háromszáz romániai egészségügyi intézményt látott el termékeivel. A lap szerint a hígítás miatt nem hatékonyak a szerek, ezért évek óta nem lehet visszaszorítani a kórházi fertőzéseket – ezek aránya európai szinten is az egyik legmagasabb lenne, ha pontosan jelentenék az eseteket, ám a legtöbbet szándékosan eltussolják. Hogy miért? Mert a cég a portástól a kórházigazgatóig mindenkit lefizetett – állítják.

A botrány kirobbanása után az illetékes hatóságok mintát vettek az összes kórház készletéből, és valóban megdöbbentő eredmények születtek. A Maros megyéből begyűjtött tizenegy minta esetében volt olyan termék, amelynél a laboreredmények 4200-szor kisebb koncentrációt mutattak ki a címkén feltüntetettnél! Magyarán a 42 százalékos etanoltartalom helyett alig 0,01 százalékot találtak, vagyis ez az összetevő gyakorlatilag hiányzott. A Gazeta Sporturilor szerint a több mint kétezer romániai kórházi műtő sterilizálására használt szer egyik hatóanyagát egy a tízhez, míg a másikat 30 százalékos arányban hígította a gyártó.

A cég tulajdonosának voltak más egészségügyi szolgáltatásokhoz köthető vállalkozásai is – például több nagy bukaresti kórházban, illetve vidéki klinikákon is vállaltak takarítást. Természetesen a Hexi Pharma szereivel, és ezeket a takarítói megbízásokat úgy nyerték el, hogy azok jellemzően nem voltak nyilvánosan meghirdetve.

A helyzet pikantériája, hogy az aktuális román egészségügyi miniszter, Patriciu Achimas Cadariu 2012 és 2015 között, amikor a kolozsvári Ion Chiricuta onkológiai intézet menedzsere volt, nyolc szerződést is kötött a vállalkozással. A politikus először azt mondta: személye elleni lejárató kampánynak tekinti a botrányt, és azt hangoztatta, hogy az egészségügyi minisztérium által kezdeményezett vizsgálat eredményei szerint a 3500 minta mindössze öt százalékánál adódtak problémák. Pechjére többek között a kolozsvári onkológiai intézetnél is, így hiába magyarázkodott, Cadariu belebukott a botrányba – néhány napja kénytelen volt lemondani. Abban viszont igaza lehet, hogy a jelenlegi helyzethez az elmúlt huszonöt év nemtörődömsége, felszínessége és a törvények be nem tartása vezetett, ezt pedig nem lesz egyszerű felszámolni.

Később az is kiderült: a román hírszerző szolgálat, az SRI már évekkel ezelőtt jelezte a döntéshozóknak, hogy a Hexi Pharma körül nincs minden rendben, és gond lehet a termékeivel. Az egymást követő kormányok azonban nem vették komolyan a szolgálat megismételt jelentéseit. A román belpolitikára jellemző, hogy 2011 és 2016 között összesen nyolc egészségügyi minisztere volt az országnak – ezek szerint vagy mindegyiket lefizették, vagy csak kóros nemtörődömségből hagyták tovább működni a silány, fertőtlenítésre alkalmatlan termékekkel házaló céget. A titkosszolgálat bizonyítható módon legalább négyszer küldött információt a különféle hatóságoknak (köztük még a megyei tanácsoknak is) arról, hogy a cég megtrükközi a közbeszerzéseket, nem tartja be a minőségi előírásokat, és nem megfelelő termékeket szállít, de egyszer sem indult vizsgálat. Sőt, a cég beszállítója lett a román hadseregnek is: az elmúlt tíz évben az ő termékeiket használták a sebesült katonák kezelésénél fertőtlenítésre Afganisztánban, Irakban és Bosznia-Hercegovinában. Ezalatt összesen 43 ezer katonát küldtek a különféle frontokra, közülük 28 esett el és 130 sérült meg súlyosan.

Nemrég civil aktivisták piros festékkel öntötték le a bukaresti egészségügyi minisztérium lépcsőit. Az akció során vízzel hígított piros festéket használtak, amit aztán felmostak. Eltüntetjük a gyilkosság nyomait – írták ki közben egy plakátra, jelezve, hogy a különféle román hatóságok hasonló módon váltak bűnrészessé bűnös hallgatásuk révén.

A cég a botrányt követően a bíróságon kezdeményezte a fizetőképtelenség jóváhagyását, de ezt nem engedélyezték neki. A gyár bezárt, a dolgozókat szélnek eresztették. A hatóságok a tulajdonosnál házkutatást tartottak, a vállalkozás ellen bűnvádi eljárás indult. A vád termékhamisítás és betegek gyógyításának ellehetetlenítése. Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy a hamisított szerek következtében hány beteg szenvedett végzetes fertőzést a romániai kórházakban. Lehet, hogy itthon is meg kellene vizsgálni a fertőtlenítőszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.