A lelkek megszállása

Az oktogoni lövöldözés ürügyén törték le a katolikus egyház ellenállását.

Ugró Miklós
2016. 05. 25. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunisták arra szánták az 1946-os évet, hogy előkészítsék a hatalom totális megragadását. Nem pusztán hatalomátvételről volt szó, nemcsak a közigazgatás, az intézmények és a szervezetek elfoglalásáról, hanem az agyak és a lelkek megszállásáról. S mindezt úgy kellett végrehajtaniuk, hogy a tömegekkel elhitessék: mindent a demokrácia érdekében tesznek.

E törekvéseikben csak a katolikus egyház részéről számítottak komoly ellenállásra. A pártokat, társadalmi szervezeteket hamar leszerelték, de a protestáns egyházak felső vezetésébe is beépítették saját ügynökeiket. A katolikus egyház anyagi és intézményi háttere, a hitéleten túli befolyása és nem utolsósorban elszánt és erőskezű vezetője azonban gondot okozott a kommunistáknak, főleg azért, mert a hitéletet, a vallást nyíltan nem támadhatták. Ezért az egyház templomon kívüli tevékenységében kerestek olyan momentumot, amit ha légből kapott ürüggyel is, de össztűz alá vehettek. A múltkoriban írtunk a szovjet katonák elleni merényletekről – azokat néhány ifjúsági lelki vezető ellen fordították, az ő megrágalmazásuk és elítélésük azonban az egész egyház lejáratásához kevés volt. De talán épp a fiatalok által elkövetett merényletek adták az ötletet az egyházi középiskolákban általánossá vált diák-összeesküvések leleplezéséhez.

Ennek menete minden esetben ugyanaz volt. Az adott középiskolát megszállták a rendőrök. A diákokat megmotozták, majd néhányukat elvitték. Szerencsétlenekből kiverték, hogy az iskola épületben hol vannak olyan zugok, amelyeket rejtekhelyként lehet használni. Éjszaka a rendőrök visszamentek az iskolába, és a mondott helyeken fegyvereket, röplapokat, fasiszta irományokat helyeztek el. Másnap délelőtt aztán megtalálták a demokráciaellenes összeesküvés bizonyítékait. 1946 tavaszán a sajtó visszhangzott ezektől az ügyektől: volt olyan nap, amikor két iskolában lepleztek le ilyen összeesküvést. Akkoriban 105 középiskola volt katolikus irányítás alatt, ezek felében bukkantak a bűn fészkére. Az sem nagyon zavarta a Rajk László vezette belügyminisztériumot, hogy Keresztury Dezső kultuszminiszter minden esetben átfogó vizsgálatot rendelt el, s az első öt helyszínen fény derült a rendőrség manipulációjára.

Nyilván a többi helyen is bebizonyosodott volna, hogy a vádak alaptalanok, de egy malőr véget vetett az akciósorozatnak. A rádió bemondta, hogy a rendőrség a bajai ciszterci gimnáziumban is nagyszabású fasiszta szervezkedést göngyölített fel – csak az volt a baj, hogy a szervek még el sem kezdték a házkutatást, amikor már hírül adták, mi mindent találtak. A további leleplezésekkel ezért felhagytak, de sokakban sikerült elültetni a gyanút, hogy az egyházi iskolákban reakciós, demokráciaellenes nevelés folyik.

Majd, mintha csak Rákosiék rendelték volna meg, történt valami, ami ürügyet szolgáltatott az egyház valós meggyengítéséhez. Június 17-én a Szabad Nép első tudósítása szerint az Oktogonnál agyonlőttek egy szovjet tisztet és egy munkáslányt, a második tudósítás szerint három tisztet – a női áldozatok száma nem változott. A szemközti ház padlásán megtalálták a fiatal merénylő holttestét, aki öngyilkosságot követett el. Később megállapították a személyazonosságát: Péntek Istvánnak hívták, és a nyilas időkben önkéntes Hunyadi-páncélgránátos volt. Az ügyet soha nem vizsgálták ki hivatalosan, így azóta sem derült ki, hogy egy vagy három szovjet tiszt halt-e meg. Csak annyi biztos, hogy a tisztek totál részegen egymásra lövöldöztek. Állítólag egy hölgy miatt vesztek össze, de azt már nem tudni, hogy az általuk agyonlőtt Kruták Julianna lett volna a veszekedésük tárgya, vagy véletlenül találta el egy eltévedt golyó.

Az állítólagos merénylőről több forrás is egybehangzóan állítja, hogy korábban az Andrássy út 60.-ban agyonverték, és a holttestét vitték fel a padlásra. Az öltözete alapján cserkésznek vagy a KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) tagjának vélték, de az utóbbi szervezetnek nem volt egyenruhája. Később elterjedt, hogy KALOT-igazolványt találtak nála, de ennek a korabeli tudósításokban nincs nyoma. Mindenesetre Rajk László belügyminiszter július 4-én erre a merényletre hivatkozva rendeletileg feloszlatta a KALOT-ot, majd heteken belül még 1500 katolikus hitbuzgalmi szervezetet és egyesületet. A KALOT félmillió taggal rendelkezett, és húsz népfőiskolát tartott fenn. Az összes feloszlatott egyesületnek körülbelül kétmillió aktív tagja volt.

Az egyesületek feloszlatásával sikerült megfojtani a roppant színes és sokoldalú katolikus közéletet. Bár a hitélet ekkor még nem szorult vissza kizárólag a templomokba, a másik színtéren, az iskolákban már csak két évig maradhatott meg. A KALOT később más néven egy rövid időre újjászerveződhetett. De a Szívgárda, a Cserkészszövetség, a Creda és a többiek újjászervezésére csak 44 év után tehettek hol sikeres, hol sikertelen kísérletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.