Venezuela, az elvetélt kísérlet

Az olajárbuborék kipukkanása véget vetett a „21. századi szocializmusnak”.

2016. 05. 28. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját elvtársa, az egykori városi gerilla, José Mujica nevezte őrültnek Nicolás Maduro venezuelai elnököt múlt csütörtökön. A vérig sértett és szorult helyzetű vezető elismerte, hogy igaza van a 81 éves uruguayi exelnöknek, de ő akkor is őrülten szereti a hazáját. Az óriás termetű buszsofőrből lett venezuelai elnök nem véletlenül kapta ezt a tekintélyromboló kritikát. Még a kormánypárti szavazók is világosan látják, hogy a baloldali Hugo Chávez halálos betegsége miatt 2012 végén gyakorlatilag az utolsó pillanatban, vaktában kinevezett utód képtelen megbirkózni a három éve elhunyt volt deszantos alezredestől örökölt csődtömeggel. Maduro hajmeresztő fogásokkal élt a Chávez halála utáni kampány során, és a folytatás sem ígért sok jót. Az egyik gyűlésen helyi énekesmadárral díszített szalmakalapban csicsergett a választóknak, mondván, álmában Hugo Chávez ennek a kismadárnak a képében jelent meg neki A megválasztott Maduro ténykedése azóta inkább rémálomnak bizonyult.

A még Chávez életében kialakult új baloldali vezetés, a „boliburzsoázia” gátlástalan tagjai korábban is (vissza)éltek a kezdődő élelmiszerhiány adta lehetőségekkel, és kedvükre üzleteltek a rájuk bízott importárukkal. Ma már azért rosszabb, sőt kaotikus a helyzet, mert az olajár 2014 óta tartó újabb mélyrepülése következtében nincs elég pénze az országnak, ezért két új hitelezőjére, Kínára és Oroszországra szorul. A rövid, alig néhány évig tartó árubőség és viszonylagos jólét friss emléke miatt hamar fogy a venezuelaiak türelme. A közalkalmazottak egyre ritkábban kapják meg idejében a bérüket, ha egyáltalán eljut hozzájuk. Ezért például a szakképzésben nincs alapanyag a gyakorlati órák megtartásához, az elméleti oktatók pedig a fizetési késedelem miatt nem tartják meg óráikat. És ez még a legenyhébb reakciók közé tartozik.

A városokban szaporodnak a lincselések, önbíráskodások és fosztogatások. A közalkalmazottak élete ugyanis két alaptevékenységre szűkült: a rövidített munkára, ha van áram a munkahelyen a kétnaposra csökkentett munkahéten, valamint a sorban állásra, vagyis az elemi áru- és hiánycikkek beszerzésére. A dolgozók kevesebb bért kapnak, ezért a pénzért pedig azzal kell beérniük, amit a kétségbeesett kormányzat próbál biztosítani híveinek és a rászorulóknak. A szintén rövidített nyitvatartású boltok, áruházak előtti sorokban kormánypárti és ellenzéki lakosok egyaránt állnak, ahogy a fogyó készletű gyógyszertárak előtt is. Az olvasók képzelőerejére bízzuk, hogy kitalálják, hol szabadulnak el hamarabb az indulatok. A kórházak eszközellátása is egyre tragikusabb, amit csak súlyosbít, hogy amelyik orvos csak teheti, külföldre, főleg Floridába települ. Közben a jelentős számú portugál és spanyol emigráns lakos helyzetének javítására lépéseket tett a két anyaország, aminek nagyon nem örülnek Maduróék.

A világsajtó a nyersolajár második mélyrepülésének kezdetekor lecsapott a nélkülöző venezuelai lakosok témájára, ám a pénzpiacok képviselői már azóta ferde szemmel néztek a nem csak olajban gazdag országra, hogy 1999-ben Chávezt elnöknek választották. Ugyanis Fidel Castro, az akkor még erős volt kubai diktátor szövetségesévé tette Venezuelát, mert úgy látta, végre elérkezett az idő, hogy valóra váltsa a 60-as évek óta dédelgetett tervét. A venezuelai nyersolajkészlet birtokában nemcsak a kommunista szigetországot akarta megmenteni, hanem az Egyesült Államokkal szemben is minél nagyobb térségi ellensúlyról álmodott. Sikerült is feltornázni a nyersolaj árát az ezredfordulós 10-12 dolláros árról jóval 100 dollár fölé: a csúcson, 2008 júliusának végén már 127 dollárt kértek a venezuelai nyersolaj hordójáért.

De Chávez súlyos hibát követett el, amikor hallgatott Castróra. Abban a hiszemben, hogy még sokáig jó ára lesz az ország egyetlen bevételi forrásának, részben a lakossági életszínvonal javítására fordította az így kapott milliárdokat, a szintén nem lebecsülendő maradék egy részét pedig a szaporodó szövetségeseknek juttatta nagyon kedvező hitelekkel. 2007-ben Chávez azért vezethette be könnyen a régi-új modellt, az úgynevezett 21. századi szocializmust, mert a megosztott ellenzék 2005-ben amerikai biztatásra nem vett részt a parlamenti választásokon, és ezzel öt évre átengedte a terepet az új kísérletnek. A Fidel Castróban vakon hívő Chávez viszont nem készült fel a jóban a rosszra, és az olajeladásból származó hihetetlen nagyságú összeget nem olyan ágazatok kialakítására fordította, amelyek az olajárbuborék kipukkanása után némi menedéket adhattak volna a jobb idők visszatértéig.

Az egyszerű halandó így külföldön és Venezuelában is azt a következtetést vonhatja le, amit a nyolcvanas években nálunk viccként meséltek a létező és a működő szocializmus különbségéről: a létező nem működik, a működő meg nem létezik

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.