Visszatapsolta önmagát

Gyurcsány megint a fejébe húzta a csörgősipkáját.

2016. 05. 27. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagy dobással” készült az őszödi beszéd 10. évfordulójára előadója, Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök. Erről maga a kétségbeejtő ember tájékoztatta a nyilvánosságot, úgy is, mint aki meg van győződve, attrakciója ezúttal is a politikai slágerlista élére kerül – hisz ismét fejére húzza a csörgősipkát. Ehhez képest a nagy erőlködésből „klasszikus” befejezés lett Hasznos lett volna, ha előtte valaki barátilag félrevonja szegényt – Ne, Feri, ez már tényleg ciki! –, de nem akadt. Kiderült, Gyurcsány ma is biztos abban, hogy a 2006. május 26-án elhangzott trágár kirohanása a magyar politikai retorika csimborasszója volt; megelőzi Kossuth ceglédi beszédét, gróf Apponyi Albert három nyelven előadott trianoni jajkiáltását. (Vajon miért nem jelentette meg könyvben?) Nem kizárt, arról is meg van győződve, a világ általa ismerte meg a csöppnyi Balatonőszöd nevét. (Nagyot zuhantak azóta a telekárak – a szerk.) Teszem hozzá gyorsan, a szavalat mosdatlan demagógiája ellenére – esetleg éppen azért! – tényleg korszakosnak számít. Az idők során afféle igazodási ponttá lett, glédába rendezte a politikára érzékeny szavazótábort. Őszöd óta nagyjából háromféle magyar választó létezik. Aki az mondja a szónokról: 1. hazaáruló, 2. elmebeteg, 3. a mi emberünk – e térkép segít tájékozódni az itthoni politikában. Mint tegnapi szózatából – a „nagy dobásból” – kiderült, Gyurcsány Ferenc ma is „igazságbeszédnek” nevezi a tíz évvel ezelőtti produkciót. Szó se róla, voltak benne támadhatatlan igazságok. Például: „Ennyi tehetségünk van, gyerekek”. Vagy ez: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” Rájöttünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.