A Rogán-jelenség

A fideszes politikus neve egyre kényesebb összefüggésekben bukkan elő.

Szemán László
2016. 06. 24. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikailag egyre kínosabb Rogán Antal személye Orbán Viktor miniszterelnök számára. A miniszter mintha elfelejtette volna a politikusi kiskáté alapját, miszerint nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Ennél a mondásnál mi sem jellemzi jobban a Rogán-jelenséget.

Adva van az olajozásban jelentős karriert befutott Portik Tamás, aki június 17-én – mondhatni talpig vasban – per Tóni emlegette a minisztert a bíróságon. Rogán ugyanis beperelte Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, aki bűnözőnek nevezte őt a belvárosi ingatlanmutyi kapcsán. A személyiségi jogi perben az alperes Juhász idéztette be tanúként az ifjúkorában szimpla betörőként elítélt, ám azután a közelmúltig ítélet nélkül maradt Portikot. Akit májusban jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítéltek Prisztás József 1996-os megöletése miatt, s a személyiségi jogi perre Sátoraljaújhelyről hozta Budapestre a kilencfős kommandós csapat. Itt szembesítették volna Rogánnal, ám a miniszter „halaszthatatlan kormányzati teendője” – a német Bildnek adott hárommondatos „interjúja” – miatt távol maradt.

Így Portik „Tóni” távollétében beszélt hosszan és életszerűen Rogánról, sőt Andy Vajnáról („Andyről”) és Habony Árpádról („Árpiról”) is, a belvárosi ingatlanmutyiról, illetve az említettek abban állítólag betöltött szerepéről. Szóba hozta azt is, hogy egy alkalommal tízmillió forintnyi eurót vitt Pápa Marianne-tól Habony kérésére Rogánnak a belvárosi Fidesz-irodába. Itt érdemes egy kis családfakutatásra vállalkoznunk. Pápa Marianne néhai férjének, Szetlik Ferenc milliomos üzletembernek az unokaöccse Habony Árpád. Szetliké volt egyebek mellett a józsefvárosi Négy Tigris Piac. Pontosabban Szetlik Ferenc Komondor Kft.-je birtokolta a piacot, amelynek őrző-védő feladatait egykor a később maffiavádakkal elítélt Tasnádi Péter, illetve Láposi Lőrinc nyugalmazott vezérőrnagy közös cége látta el. A Komondor Kft.-t Szetlik halála óta özvegye, Pápa Marianne, Magyarország egyik leggazdagabb üzletasszonya irányította. A piacot végül a közbiztonságra különösen veszélyes mivolta miatt Kocsis Máté polgármester bezáratta. Kocsis pedig azt találta mondani: Portikot Pápa mellől vitték el évekkel ezelőtt a kommandósok. (Ezt mostanában állítólag visszavonta.) A vázolt gazdasági érdekcsoportról köztudott volt a 90-es években, hogy egyértelműen baloldali elkötelezettségű. Így különösen pikáns volna, hogy a Fidesz egyik meghatározó alakja összeborult velük – legalábbis az elítélt bűnöző elmondása szerint.

Mit vár a választópolgár egy ilyen állítás hallatán? Azonnali reakciót – tagadást, cáfolatot, feljelentést – a megnevezettek részéről, ám kezdetben egyetlen szón kívül semmilyen reakció nem érkezett: a miniszter rágalomhadjáratnak minősítette Portik szavait. Óriási politikai hibát követett el ezzel – hiába tisztességes valaki, ha hirtelen nem látszik annak. Habony és Pápa ugyancsak hallgat – vélhetően csak egyelőre. Pápa korábban közleményben tagadta, hogy bármi köze lett volna Portikhoz, miközben a férfi a magánvádas perben is hangsúlyozta: életvitelszerűen együtt éltek a tárgyalt időszakban.

Rogán Antal helyett a beosztottjai bonyolódtak kommunikációs csörtékbe a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében, pedig a per magánvádas eljárás, amit a miniszter magánszemélyként indított, ehhez a munkahelyének semmi köze. Rogán csak néhány napja bízta meg saját ügyvédeit, hogy tegyék meg a szükséges jogi lépéseket Portik ellen. Egy politikus – aki ráadásul Vas megyében edződött ifista korában – nem lehet ennyire amatőr. Csoda-e hát, ha felvetődik: lehet, hogy Portik nem is hazudik? Pedig akár még hazudozhat is. Rogán ügyvédei azzal érvelnek, hogy 2008-ban, amikor Portik találkozott Laborc Sándorral, a titkosszolgálatok akkori vezetőjével, arról egyezkedtek, hogy a férfi találjon valami terhelőt a fideszes politikusok, így Rogán Antal ellen. Portik most éppen ezt csinálja, befeketíti a Fidesz prominensét – mondják az ügyvédek.

Ám mi van, ha mégsem ez a helyzet? Portik állításainak következménye vélhetően büntetőügy lesz – hogy ki ellen folyik majd, az a hatóságok vizsgálatán múlik. Ám addig is kérdés, hogy Orbán Viktor, aki teljes mellszélességgel kiállt a jegybanki alapítványok körüli – nevezzük így – furcsaságok miatt kereszttűzbe került Matolcsy György mellett, vajon meddig hajlandó elmenni Rogán Antal politikai védelmében. A belvárosi ingatlanügyek kezdenek ráégni az egykori polgármesterre, és még az is súlyosbítja a történetet, hogy a Vizoviczki-ügy nyomozati jegyzőkönyveiben is előkerül a neve – nem egyszer, nem kétszer, és nem éppen hízelgő tartalommal. A Portik-vallomás kezelése pedig kirívó hiba, politikai amatörizmus volt a részéről.

A jövő nagy kérdése viszont az, vajon mit tesz majd Rogán Antal akkor, ha valaki kiteregeti az állampolgársági biznisz kulisszatitkait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.