Ázik a mostohagyerek

Szervezeti és finanszírozási szempontból nem volt jó éve a magyar irodalomnak.

Pion István
2016. 06. 18. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvhét a könyvszakma szilvesztere, úgyhogy újév van. Ideje visszatekinteni tavalyra, ami nem volt túl jó év a magyar irodalom számára. Nem a megjelent, jobbnál jobb könyvekre gondolok – ha azokra gondolnék, akkor most inkább nekiállnék olvasni. Olvasás helyett azonban kénytelen vagyok MMA-zni, KMTG-zni, NKA-zni meg emmizni. Merthogy szervezeti és finanszírozási szempontból valóban nem volt jó éve a magyar irodalomnak. Számtalan bástya omlott le, és a várfalak sem bírják már sokáig. És közben azok vergődnek tehetetlenül, akik a magyar irodalmat csinálják – az íróktól a kiadókig mindenki. Ebbe az egy évbe belefért sok vihar és pusztítás, túlságosan is sok.

Piliscsabán kezdett el esni az eső, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán. Tizenkét évvel ezelőtt elindult ott egy program, kreatív írás néven fut még ma is, költőket, írókat és kritikusokat képeznek. A program vezetői szerették volna, hogy a kiegészítő kurzus valódi egyetemi szakká nője ki magát, ezért a megfelelő utakon kezdeményezték a szakká nyilvánítást. Az illetékes felsőoktatási szakmai szerv látott is benne fantáziát, azonban az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága és a Magyar Rektori Konferencia nem. Az államtitkárság akkor azt mondta, hogy „írók-költők-kritikusok ma is szép számmal vannak, az ezzel kapcsolatos tudás tehát a jelenlegi képzési szerkezetben is elsajátítható”. Végül is mindenkiből lehet szakács, ha odafigyelt biológia-, kémia- és fizikaórán. Ha pedig még a földrajzra is fordított némi figyelmet, akkor túlképzettség esete forog fenn.

Ennek a kezdeményezésnek az lett az eredménye, hogy az irodalom maradt mostohagyerek: az írás művelése az egyetlen olyan művészi tevékenység Magyarországon, amelyért nem kapható egyetemi diploma. Az elutasításnak egyébként nem lett túl nagy visszhangja, az érintettek és néhány sajtótermék reakcióján túl csak egy-egy Facebook-kirohanásra futotta a magyar irodalom szereplőitől.

Aztán a piliscsabai eső után Budapesten jött a zápor: szakmai egyeztetés nélkül megalakult a Kárpát-medencei Tehetséggondozó (KMTG) Nonprofit Kft. . Erről először azt mondták, hogy nem íróiskola lesz. Aztán mégis az lett. A kormány elköltött rá 147 millió forintot – annyit, amennyi nagyjából az összes magyar írószervezet éves állami támogatása. Tette ezt nem sokkal azután, hogy egyik államtitkárságán keresztül maga mondta ki: az íróknak nincs szükségük külön képzésre. Ez egyszerű logikai bukfenc lett volna, ha a KMTG vezetője, Orbán János Dénes ki nem teregeti a lapjait, és el nem árulja, hogy csak jó helyen kellett kopogtatnia. Szőcs Géza, Orbán János Dénes mestere és barátja nyitogatta az ajtókat a kormánypárti Magyar Idők kulturális rovatvezetője előtt.

Azonban a KMTG-vel szemben már jóval nagyobb volt a magyar irodalom szereplőinek ellenállása: egy kerekasztal-beszélgetés is öszszejött az ELTE-n, ahol megtelt egy egész előadóterem. De voltak, akik nyílt levelet írtak a KMTG ügyében, sőt még néhány mémet is bevetettek az interneten. Érezzük az iróniát: egy bölcsész kerekasztal-beszélgetés, egy nyílt levél meg néhány mém ugyanis még nem internetadó-tüntetés, de nem is fülkeforradalom. Ennyi ellenállástól sem a kormányra, sem a KMTG-re nem nehezedett akkora nyomás, hogy visszavonják a kezdeményezést.

A zápor után jött a vihar, amikor kiderült, hogy csökkenti az irodalmi folyóiratok támogatását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA). Több fontos és nagy múltú lap kénytelen volt bejelenteni a megszűnését, hiszen állami támogatás nélkül, piaci alapon ezek a szépirodalmi közlés mellett kutató- és műhelymunkát is végző orgánumok életképtelenek. És még én érzem magam hülyén, amikor ezt le kell írnom abban az országban, ahol a Nyugat a legjobb éveiben is alig kelt el pár ezer példányban. Persze egy zsúfolt NKA-sajtótájékoztatónál ebben az esetben sem futotta többre az irodalmi közélet részéről, így a viharral együtt megérkeztek a villámok is. Jött a könyvhét, és az NKA ide is becsapott: nem adta meg ugyanis azt a fejenkénti százezer forintos támogatást, amelyből a legkisebb kiadók kitelepülhettek volna a Vörösmarty térre. Pedig nekik azért lett volna fontos a jelenlét, mert az éves bevételük nagy részére éppen ott tettek volna szert.

Csekély sajtóvisszhang, aztán éhkopp. És most éppen ott tartunk, hogy a József Attila Kör (JAK) a megszűnés határán egyensúlyoz, mert az állami költségvetés évről évre kevesebb működési támogatást ítél meg a szervezetnek. És megint én érzem magam hülyén, amiért le kell írnom, hogy ennek az egyesületnek évtizedek óta éppen az a feladata, hogy segítse a pályakezdő írókat, költőket és kritikusokat. Ehelyett most médiumról médiumra kopogtat, hátha egyszer meghallja majd valaki a segélykiáltását.

Mert szakad az eső, dörög az ég, villámlik. A mostohagyerek pedig kint áll az utcán, és hallgatja, ahogy a fején kopognak a cseppek. Mert nincs rajta sapka. Vagy éppen van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.