Ellenszélben

A további médiaszerzések helyett a kormány örülhetne a megmaradt független sajtótermékek létének.

Lakner Dávid
2016. 06. 01. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra távoznak. Ha napjaink magyar sajtóéletét szeretnénk két szóban összefoglalni, feltehetően ez a kettő írná le legjobban a helyzetet. Persze az már más kérdés, hogy maguktól mennek-e el az újságírók, esetleg küldik őket: ami viszont biztosnak nevezhető, az a bizonytalanság. A politikailag elfogult híradások miatt távoznak a TV2 híradósai, az MNB-alapítványok százmilliós „segítsége” következtében mennek a VS-esek, az origósok már rég felmondtak, de még mindig akadnak páran, akik cserélhetők. A faktorosokat küldik az Origóhoz, az origósokat a VS-hez, miközben már hallani, hogy a Petőfi Rádiónál alig maradnak a régiek közül, népszerű munkatársaktól kell búcsút venniük a hallgatóknak.

Nemcsak a vállalkozói közegnek, egyetlen szakmának sem tesz jót a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság: márpedig a médiában ma egyik napról a másikra bármi megtörténhet. A kormány láthatóan új nagytőkések bevonása mellett döntött, tavaly óta pedig csak kapkodjuk a fejünket, éppen hol tűnt fel Andy Vajna vagy Habony Árpád, melyik lap került hatalomközeli tulajdonba. A Magyar Narancs múlt héten közölt hosszabb elemzést a média helyzetéről, ebben azt olvashattuk: a magyar tulajdon arányának növekedése önmagában értéksemleges, viszont „mindig jelzésértékű, ha a külföldi tőke egy iparágból elkezd visszavonulni, főleg akkor, ha olyan tudás- és tőkeigényes, viszont az évek során egyre kockázatosabbá váló üzletről beszélünk, mint a média”. Az, hogy a hazai laptulajdonosok jobban ki vannak téve a kormányzati, pártpolitikai nyomásnak, meglehetősen nyilvánvaló. Ahogy sajnos az is, hogy a hatalom igyekszik is élni ezzel az eszközzel: már a Nemzeti Kommunikációs Hivatal megalakulásakor sejteni lehetett például, hogy az állami hirdetések megfelelő elosztására még inkább igyekszik majd odafigyelni a kormányzat. Kit kell büntetni, kit jutalmazni: a kormánybarát környezetbe került lapokat segíteni, a kritikusabbakat nehéz helyzetbe hozni.

Könnyen mellélőhet viszont, aki azt gondolja, hogy ez a konzervatív sajtó segítését jelenti: látható, hogy nem az érték-, hanem az érdekelvűség a meghatározó szempont. Ha a jobboldali sajtóban megvan a kritikai szellem, megnézheti magát, még ha a magyar kulturális hagyomány őrzésén fáradozik is, ellenben a mindenféle kultúrát mellőző bulvár jól járhat, csak nem árt kellőképp betagozódni, a felküldött „hírekről” mindenképp beszámolni. A kormánynak nem kedves sajtó esetében pedig már nem is csak a lapokat, de egyenesen az újságírókat támadják. Kovács Zoltán kormányszóvivő például előbb a VS újságíróinak fizetése felől érdeklődött, majd a 24.hu beszámolója szerint nemrég a Soros-ösztöndíjáról kérdező Átlátszó-munkatárs végzettségét firtatta.

Ahogy a tulajdonosok, úgy az újságírók kitettsége is jól érzékelhető: a fő üzenet mintha az volna, hogy inkább óvakodj a véleménynyilvánítástól, és vidd akár a legszínvonaltalanabb bulvárt, jobban fogsz járni, mint azok, akik megpróbálnak mondani valamit. Pedig ahogy az olvasói kritika segíti az újságírót, az újságírói kritika pedig a közélet szereplőit, úgy a jobboldali kritika is elsősorban a jobboldali nyilvánosságnak tesz jót. A Századvég nemrég napvilágra került irataiból láthattuk, hogy valójában az intézet is jócskán bírált a háttérben: tehát a hatalom mégiscsak igényli a józanabb hangokat. A nyilvánosság előtt pedig ez még inkább segíthet észlelni és korrigálni a hibákat, ahogy az olvasóknak is segít eligazodni az egyre összetettebb politikai viszonyok közepette. A további médiaszerzések helyett ezért a kormány jobban tenné, ha inkább örülne a megmaradt független sajtótermékek létének és tevékenységének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.