Hadi kiadások

A haza védelme az új alkotmány szerint is minden állampolgárnak kötelessége.

Ugró Miklós
2016. 06. 28. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi – igazi szocialista dagályossággal – azt is hozzátette, hogy ez egy szent kötelesség, ami körülbelül annyit árult el, hogy a kommunistáknak a sorkatonai szolgálat jelentette a transzcendenciát. Természetesen mindenkinek, aki teljesíti a kötelességét, elismerés jár a társadalomtól, amely elismerés nemcsak erkölcsi jellegű, hanem anyagi természetű is. Ám tanulmányaink és tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy azokat, akik a haza védelmét hivatásszerűen űzik, nagyobb arányban illetik szóbeli meg mindenféle jelképes elismeréssel, mint ahogy ők igénylik: az anyagiakból szívesen látnának többet. Magyarán keveset keresnek a magyar katonák, az állomány nagyjából egytizede szociális segély felvételére szorult tavaly – ilyenkor örülhetünk, hogy már nem kétszázezer fős a magyar hadsereg.

Ám mielőtt lesújtó következtetéseket vonnánk le jelenlegi gazdasági viszonyainkról és azok okozóiról, gondoljunk arra, hogy a katonák – hasonlóan a pedagógusokhoz – szinte soha nem voltak igazán megfizetve. Talán Mátyás király fekete serege volt az egyetlen, amely elégedett lehetett a bérével – feltéve, hogy időben megkapták a pénzüket, mert a kifizetések késedelmét azonnali fosztogatásokkal kompenzálták. Jellemző, hogy többségükben cseh, lengyel, német zsoldosok voltak, magyar csak mutatóban akadt köztük. Ha a magyarok jól akartak keresni, akkor cseh, lengyel, német földre mentek katonáskodni, ugyanis a zsoldosokat mindig jobban fizetik, mint a hazájukat védő hadfiakat. Így volt ez akkor is, amikor az alkotmány még nem tette kötelességgé a haza védelmét.

A végvári vitézek rendszeresen panaszolták, hogy kevés a hópénz, márpedig lesoványodott gebékkel, rossz állapotú fegyverekkel, étlen-szomjan nem lehet visszaverni a törököt vagy a németet. A Horthy-rendszer idején irigyelt réteg volt a katonatiszteké, hiszen a kívülállóknak úgy tűnhetett, hogy mindenük megvan, pedig csak a szabályzat kényszerítette őket, hogy urizáljanak, ha tetszik nekik, ha nem. Persze a tábornokoknak már akkoriban is futotta rá a havi 1000-1500 pengőből – a legfőbb hadúr, Horthy kormányzó havi 2000 pengőt kapott –, bár egy felkapott moziszínész a többszörösét is megkereste. Egy ifjú hadnagynak viszont 260 pengőből kellett megélnie, ami a slágerbeli 200 fixnél több volt ugyan – nagyjából annyi, mint egy elemi iskolai tanító kezdő fizetése –, ám egy tiszttel szemben oly magasak voltak a társadalmi elvárások, hogy akinek nem volt saját vagyona, az komoly anyagi gondokkal küzdött. Nem lakhatott akármilyen lakásban, s bár kaptak lakbérpótlékot, a honvédség által megállapított normák és a piaci árak akkoriban sem voltak összhangban egymással. Köteles volt mindig úgy megjelenni, mintha skatulyából húzták volna elő, de az egyenruhát a fizetéséből kellett csináltatnia. Persze kaptak különböző pótlékokat, amelyek közül a 31 pengős napidíj volt a legjelentősebb. Alig várták a hadgyakorlatokat, mert a napidíjból több száz pengő többletjövedelemre tehettek szert. (A napidíj összege évtizedekig érvényben maradt, még a hetvenes években is 31 – igaz, nem pengő, hanem – forint volt az úgynevezett kiszállítási díj.)

Igazság szerint háborús időkben a fegyveres erők mindig megtalálták a módját a jövedelmük kiegészítésének. A 24 vagy 48 órás szabad rablás a kuruc kor óta a magyar hadak számára nem engedélyezett ugyan, de olyan mélyen humanista fegyveres erőnél is bevett szokás volt, mint a Vörös Hadsereg. Persze ez a mi mostani katonáinknak a legkevésbé sem alternatíva. Egyrészt: béke van. Másrészt: a szabad rablást négyéves ciklusokra osztották fel, s nem a katonák számára biztosítják a lehetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.