Városliget és budai Vár: ez lenne a párbeszéd?

Fontos tényeket hallgathat el a lakosság elől a százmilliós kampány.

Gulyás András
2016. 06. 05. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liget-projekt egyik meghatározó támogatója, György Péter a szakmai vita jelentőségét hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban (2016. május 30.). Érdemes ezért felidézni, milyen keretek közt folyik a párbeszéd a Városligetről és a budai Várról.

Kezdjük azzal, miért is kell ma egyáltalán a Ligetet védeni. A Magyarország egész területén hatályos jogszabályok szerint a Liget-projekt nem valósulhatna meg, de az ország legrégebbi közparkját már nem védik a törvények. A sarki fagylaltosbódé engedélyeztetéséhez számos törvényt, szabályozást kell figyelembe venni, minderre azonban nincs szükség kulturális örökségünk becses darabja esetében. A városligeti építési szabályzatot rendre zökkenőmentesen módosítják, ha valami újabb ötlet vetődik fel.

A Liget-projekt honlapján hiába keressük a szakmai állásfoglalások bármilyen listáját. Helyette kisfilmet láthatunk madártávlatból: verőfényben úszó futurisztikus zöld parkot, benne vadonatúj, dekoratív épületekkel, amelyek körül elégedett, boldog családok sétálnak. Azt sajnos elfelejtik megmutatni, mit jelent majd mindez a park használóinak nézőpontjából. Ezt saját szabadidejéből és energiájából áldozva mutatta be Németh Ádám grafikus (www.ligetlatvany.hu). Munkáiból teljesen más kép rajzolódik ki: fölénk magasodó, az összefüggő zöldfelületet romboló épületek, amelyek súlyos mértékvesztésről tanúskodnak. Vajon miért önkéntes munkával készültek ezek a látványtervek? Talán nem jutott rá abból a több mint tízmilliárd forintból, ami eddig tervezésre, reklámra, ötletelésre elment a közvagyonból a Liget-projekt kapcsán? Ennyiből egyébként könnyen rendbe lehetett volna tenni a Városligetet, további százmilliárdok elköltése nélkül.

A Ligetet közparkként megújítani akaróknak arra sincs pénzük, hogy szórólapjaikat sokszorosítsák, míg a Liget-projekt keretében 390 millió forint jut plakátokra és egyéb megkérdőjelezhető hitelességű tájékoztatásra. E szerint összességében öt százalékkal nő a zöldfelület. Csakhogy arról nem esik szó, hogy ez a zöldfelület mélygarázs feletti gyep lesz – szemben a kivágott fák százaival. Egyetlen nagyobb fa lombjának levegőtisztító hatása futballpályányi gyeppel ér fel. Erről nem szólnak a plakátok, ahogy arról sem, hogy egy nagyjából nyolc emelet magas épület fog tornyosulni a városligeti nagyréten, ami várhatóan évente több százezer múzeumlátogatóval terheli majd meg a parkot.

Minden jel arra mutat, hogy a lakosság elől fontos tényeket hallgat el a százmilliós kommunikációs kampány. A sokszor sajnos pártpolitikai felhangoktól sem mentes megnyilatkozások helyett nem lenne meggyőzőbb a józan, értékekről szóló, ésszerű víziókat ütköztető vita? Mégiscsak a főváros szimbolikus, kiemelkedő jelentőségű helyszíneiről van szó, amelyeknek a kiépítése az itt élők életét és közvetlen környezetét nemzedékekre meghatározza.

A projektet ellenzők rengeteg megszólalása éveken át válasz nélkül maradt. Az olykor mégis elhangzó reakciók azonban jelentős részben a politikai szekértáborok jól ismert logikája szerint alakulnak. Érvként vetődik fel, hogy minden hasonló léptékű beruházásnál vannak viták; hogy úgysem létezik tiszta szakmaiság; hogy senki sem független. De miért gondoljuk azt, hogy mindenki „kriptokommunista”, a „bukott baloldal embere”, aki csak felemeli szavát a budai Vár átalakítása vagy a városligeti építkezések ellen? Hiszen a hagyománytisztelet a polgári értékrend fontos eleme. S miért ne lehetne nemes hagyomány az elhanyagoltan is szép kétszáz éves közpark vagy a Nemzeti Galéria a Várban, amely kiemelt magaslatról üzenhet az országnak a kultúra szimbolikus egyesítő erejéről?

És egyáltalán, hogyan lehet ilyen módon dönteni kulturális örökségünk páratlan kincseiről? Nem a nehezen kivívott demokratikus rend, a polgárokhoz illő párbeszéd lehetősége foszlik ilyenkor semmivé? Egy leegyszerűsítő és rendkívül költséges plakátkampány akarja felülírni szakmai szervezetek tiltakozását, „megdolgozni” a közvéleményt? Miért nem kapnak szakmai véleményüknek megfelelő nyilvánosságot ezek a szervezetek?

Súlyos kérdésekről van szó: a kivágásra ítélt több mint ötszáz fa között százévesek is vannak. Igaz ugyan, hogy ezek pótolhatók – de ehhez pontosan száz évre van szükség. Ha a Városliget közepére megépül a körülbelül 26 méter magas új Nemzeti Galéria, közparki funkciója alapvetően sérül, onnan többet elmozdítani az új épületet nem lehet. A meglévő múzeumok átköltöztetésére sok száz milliárd forint megy majd el, miközben a Nemzeti Galéria, művészeti, kulturális örökségünk kiállítóhelye kikerül méltó helyéről, a budai Várból.

Nem lenne mindenkinek jobb a valóságos párbeszéd, mielőtt a kulturális örökségünket veszélyeztető, visszafordíthatatlan, pazarló átalakítások megtörténnek?

A szerző egyiptológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.