A brexittábor a hősies elbukásra játszott

A féllábas, belső piacot megtartó brexit nem az, amire a többség szándéka szerint szavazott.

Bakó Beáta
2016. 07. 11. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a brit nép a brexitet, és Cameron miniszterelnök lemondása óta érdekes módon mégis csak a Leave-táborban hullanak a fejek. A legesélyesebb utódnak tartott Boris Johnson korábbi londoni polgármester el se indult a miniszterelnöki posztért, inkább visszament firkásznak, és a Telegraphban oktatta ki a brexittábort arról, hogy kellene egy terv. Az szemlátomást cseppet sem zavarja, hogy ennek a kampánynak a fő arca volt nemrég, és mondjuk pont neki kellett volna anno egy tervet kidolgozni – kicsit bővebben a cikkben elsütött öt semmitmondó pontnál.

Egészen megdöbbentő hazudozás és trükkök útján az a Michael Gove könyökölte be magát Boris helyére, aki korábban még alkalmatlannak tartotta magát a posztra, a felesége pedig – nyilván nem őszinteségi rohamból, hanem átgondolt stratégiai megfontolások alapján – töredelmes vallomást tett közzé a Daily Mailben arról, hogy mennyire nem erre az eredményre számítottak. A cikkben Sarah Vine pár hangzatos lózungot is elsütött a felelősségvállalásról, ami nagyon jól hangzik, mert azt sugallja, hogy a rafkós és taktikus Gove valójában egy felelősségteljes államférfi – vagy legalábbis egy olyan csínytevő, aki nem menekül el, mikor rosszul, vagy épp túl jól sült el a vicc. Legkésőbb az eddig az EU-t tét nélkül szapuló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) elnökének, Nigel Farage-nek a lemondásakor ugyanis egyértelművé vált, hogy a brexittábor végig a hősies elbukásra játszott: a tét nélküli hazafiaskodásra és néphülyítésre, amivel politikai imidzset építeni és szimpatizánsokat gyűjteni lehet, veszíteni viszont nem. Kiderült, hogy elszámították magukat, nagyon is lehet bukni ezen a gigantikus trollkodáson, így most diadalmas és tettre kész győztesek helyett megsemmisülten elkullogó, tanácstalan kisfiúkat láthatunk a Leave-oldalon.

Hogy Boris Johnson végül is elmenekült, az nem elegáns, de tulajdonképpen érthető: ha későn is, de rádöbbent, hogy ha beadná a kilépési nyilatkozatot az EU-nak, azzal az átmeneti gazdasági nehézségek mellett súlyosabb következményeket, az Egyesült Királyság szétesését is kockáztatná; ha pedig mégsem adná be, és visszatáncolna, az óriási arcvesztés lenne. Hogy Gove miért vállalta fel a jelöltség hálátlannak tűnő szerepét helyette? Bármit írjon is a felesége, nem önzetlenségből és nem is felelősségvállalásból. Hanem mert ő olyan ultijátékos, aki mindig betlire játszik: most is arra számított, hogy veszíteni fog, és tulajdonképpen ezzel nyer, hiszen valós kockázat nélkül megjátszhatja, hogy kiáll a rossz csíny mellett. Most legalább be is jött a számítása: a tory párt elnökválasztásának második fordulójában kiesett a toronymagasan vezető Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaügyi miniszter mögött. Úgy fest, valamelyik megfontolt, kedves óvó néni lesz majd, aki helyre teszi a felelőtlen kisfiúk buta csínytevését.

De miért hátrált meg a brüsszeli bürokraták és az EU-s demokráciadeficit kérlelhetetlen (és el kell ismerni: szellemes) kritikusa, Nigel Farage? Az ő pártja, a UKIP a brit választási rendszernek köszönhetően marginális szerepet játszik az otthoni politikában. Őt nem fenyegeti az a veszély, hogy miniszterelnök lesz, és kényes döntéseket kell hoznia az újabban hírhedté vált 50. cikkely, vagyis a kilépési nyilatkozat elküldésével kapcsolatban. Az ő szempontjából a játszma egy győztes durchmars – vagy mégsem? Az 1999 óta EP-képviselő Farage a brexittel elintézte magának, hogy munkanélküli legyen – bár nem eszi olyan forrón a kását, a pártelnöki lemondásától függetlenül ugyanis még megtartja a ciklus végéig az EP-mandátumát: abban a szerinte antidemokratikus intézményben, ahová őt rendre beválasztották, míg a Westminsterbe nem. A Farage által oly nagyra tartott szuverén brit nép most szépen, demokratikusan megszavazta az EU-ból való kilépést, ami a demokrácia ünnepe is lehetne számára. Csakhogy ezek után nincs mi ellen lázadjon a UKIP, annak a bizonyos 12 százaléknyi szavazóbázisnak sincs miért rá szavaznia a továbbiakban. Vagyis a toryknak tényleg sikerült a brexitnépszavazással kifogni a szelet a UKIP vitorlájából – más kérdés, hogy túl jól: egy 12 százalékos támogatottságú euroszkeptikus párt (főleg egy egyszerű többségi választási rendszerben) sokkal kisebb veszélyt jelentett volna, mint az EU-ból való kilépés.

Az is beszédes, hogy a tory pártelnökségre és a miniszterelnökségre legnagyobb eséllyel pályázó Theresa May a kampányban Cameronnal együtt a maradást támogatta. Bár May mostanában többször is egyértelművé tette, hogy a brexit az brexit, azért a kép ennél jóval árnyaltabb. Ha sikerül kiharcolni, hogy Nagy-Britannia a része maradjon a belső piacnak (jelenleg úgy tűnik, hogy ez a terv), akkor az csak fél lábbal tett kilépés lesz. Továbbra is be kell tartaniuk egy sor, gazdaságot korlátozó EU-s szabályt, be kell engedniük a magyar mosogatókat, és fizetniük is kell a közösbe – cserébe pedig nem lesz beleszólásuk a dolgok menetébe, legfeljebb a pálya széléről óbégathatnak. Az EU közben talán inkább példát statuálna a csínytevőkön, és nem engedné őket olyan egyszerűen a mézes bödön közelébe. Ez viszont azt jelenti, hogy hosszú és nehéz lesz az alkudozás folyamata – nem véletlen, hogy a kilépési értesítést sem igyekszenek elküldeni, mert onnantól ketyeg az óra, és két év elteltével kiléptetik őket. Kérdés, hogy évek elteltével lehet-e még egy 2016-os – egyébként véleménynyilvánító – népszavazásra hivatkozni? Könnyen lehet ebből még egy második népszavazás, de az is biztos, hogy a féllábas, belső piacot megtartó brexit sem az, amire a többség szándéka szerint szavazott. Íme a brit demokrácia fényes győzedelme az EU-s demokráciadeficit fölött.

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.