Az éjjel véget ért, az álom nem

Egész másként szólt most a ria-ria-Hungária az utcán, mint 2006-ban.

Veczán Zoltán
2016. 07. 01. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy olvadt el a tömeg a vasárnapi négy-null után a Bálna előtt, mint márciusban a hó. Ennyi volt, véget ért az álom, mindenki hazamegy keseregni – gondoltam, amikor pár sörrel később mi is hazafelé vettük az irányt. A nagy magyar depresszió visszatér a kéthetes szabadságról, és minden visszazökken a régi kerékvágásba.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna: már a Kiskörúton olyan karneváli hangulat fogadott, mintha legalábbis megismételtük volna a múlt heti labancverést. Az emberek ünnepeltek. Még ha egy kis fanyarságot lehetett is érzékelni a nagy skandálásban, a „szép volt, fiúk!” -ba egy csepp sem jutott belőle. Igazuk is volt: bár csúnya pont került a végére, attól még a mondat szépre sikeredett. A lezárással pedig a magyar válogatott álomszerű, minden reményt felülmúló sikerei kézzelfogható, valós eredményekké szilárdultak.

Megtanultunk újra drukkolni, és ami még fontosabb: örülni. Sokatmondó, hogy az Érik a szőlő volt az utca slágere. Hiszen még bevett dalunk sincs arra az alkalomra, amikor futballsikert ünneplünk, a fiatalabb generációnak egyszerűen nem volt szüksége ilyesmire. Puskás népe elfordult a focitól, a fanatikus kemény magon kívül évtizedekig szinte senki sem volt, aki hajlandó lett volna újra és újra hinni a válogatottban – akik mégis, azok minden egyes alkalommal lehajtott fővel vették tudomásul a szánalmas játékból sorsszerűen következő, lélekölő kudarcot.

Aztán jött Dárdai, majd Storck, és minden megváltozott. – Végre elkezdtek dolgozni a pénzünkért a focisták – mondta egy igazi futballszkeptikus cimborám. A szívós építkezésnek pedig az lett az eredménye, hogy azok a százezrek, akik soha nem tapasztalt érzésekkel az utcára tódultak – köztük a magamfajta három-hete-futballszurkolók –, a vereségben is kitartanak a válogatott mellett.

És ha valami igazán fontos ebben az egészben, az az összetartozás érzése. Mert ha az ember együtt szurkol valakivel, mindegy, hogy az illető kicsoda-micsoda: nem számít az etnikai, vallási hovatartozása, hogy mit gondol a migrációról vagy hogy visszahozná-e a sorkatonaságot. Nem érdekes, hogy az évtizedek óta ásott politikai árkoknak melyik oldalán érzi otthon magát, mert egy a lényeg: együtt szurkolni a közös válogatottnak. Az utca új emberének éppen ezért semmi dolga azokkal, akik a focisták eredményei miatt Orbán Viktort istenítik, vagy akik éppen a miniszterelnök iránti utálatukban fanyalognak rajtuk. A válogatott és az ország ismét egymásra talált, ezt pedig a Dániel Péterek és Bartus Lászlók károgása sem veheti el tőlünk, ahogy Orbán tavalyi „na ugyé”-je sem.

Volt olyan ismerősöm is, aki tréfásan megjegyezte: ha már annyian vagyunk az utcán, mint talán még soha, a fél kormány pedig úgyis Franciaországban van az Eb-n, itt az alkalom egy jó kis kormánybuktatásra. Nagyon kis részben volt csak igaza: a tömeg tényleg adott volt, a zászlók és a jelszavak is ismerősek voltak. Ahogy az Erzsébet híd mellett elhaladtunk, valóban elfogta az embert az ismerősség érzése a sok trikolór és a hangoskodó emberek láttán: elvégre majdnem pont tíz évvel ezelőtt hasonló színek és hangok kavarogtak ugyanitt.

De hiába zúgott akkor is a ria-ria-Hungária, most egészen másként szólt. Hiányzott belőle az indulat, ahogy az emberekből is. Még a legrenitensebbek rendbontása is kimerült annyiban, hogy a lámpákra mászva énekeltek vagy skandáltak – együtt azokkal, akikkel simán elképzelhető, hogy tíz éve, a nagy tüntetések idején éppen egymás felmenőit szidták. A ria-ria-Hungária akkortájt nem azt jelentette, hogy mi magyarok vagyunk, hanem azt, hogy én az vagyok, te viszont nem. Persze valahol érthető volt ez a kirekesztő értelmezés az akkori helyzetben: váljon el az ocsú a búzától, az erkölcsileg megbukott kormányfő és sleppje pedig takarodjon.

Mégis sokkal felemelőbb volt úgy megélni az összetartozást, hogy az nem valami ellen irányult, hanem valami mellett tett hitet. Úgy, hogy nem kizárt – ha mégoly keveseket és mégoly érdemteleneket is –, hanem befogadott a nagy közös örömbe mindenkit. Meglett a közös nevező, ami végre nem a fájdalom volt, mint Trianonnál, vagy a rendszerellenes indulat, mint ’56-ban, ’89-ben vagy épp 2006-ban. Hanem a győzelemmámor, a közös ünneplés, amelynek emléke akkor is megmarad, ha újabb negyven évet kell várni a következőre. Akkor is, ha ettől még nem változnak át varázsütésre a stadionok kórházakká és iskolákká, nem szűnik meg a gyermekszegénység, nem emelkednek a fizetések és nem csökkennek az adók.

De lehet, hogy egy kicsit megváltoznak a mindennapjaink. Talán kisebb vehemenciával esnek egymásnak az emberek, amikor a politikai árok túloldalán felismerik azt, akivel az izlandi meccs után ugráltak a flaszteron, és locsolták egymást sörrel. Ha másért nem, már ezért megérte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.