Az elitellenes elit

A Fidesz retorikájában Brüsszel vette át a posztkommunizmus szerepét.

Pápay György
2016. 07. 04. 9:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Európa-szerte a régi, nagy pártok hanyatlásának lehetünk szemtanúi, miközben sorra erősödnek az elitellenes, rendszerkritikus mozgalmak – Spanyolországtól kezdve Olaszországon és Ausztrián át egészen Görögországig –, addig hazánk ebben sem követi a világtrendet. Az egyetlen, kifejezetten a fennálló politikai rendszer kritikájára építő párt (Lehet Más a Politika) nem ért el átütő sikert, sőt szép lassan felmorzsolódik. A Jobbik, amely szintén a korábbi váltópárti modell meghaladását ígéri, mára beérte a szocialistákat, de messze le van maradva a kormánypártok mögött – hátrányát pedig épp antiradikális fordulattal, „néppártosodással” kívánja ledolgozni. S a kormányellenes civilek sem hoztak létre olyan mozgalmat, amely veszélyeztetné a Fidesz uralmát.

Vajon mi gátolja az elitellenes ellenzékiség megerősödését Magyarországon? Ez számos tényezővel magyarázható, de ezek közül az egyik legfontosabb – és legkülönösebb – az, hogy nálunk maga a kormányzat folytat az elitellenes pártokra jellemző politikát. Egy harmadik alkalommal, zsinórban immár hat éve kormányzó, a közigazgatási rendszert saját képére formáló, masszív gazdasági holdudvart építő politikai erő részéről ez nem kis mutatvány. Nagyobb, mint milliárdosként a leszakadó rétegek érdekeit képviselni vagy üzletemberként az üzleti körök túlhatalma ellen fellépni, amire nem egy példát láthattunk itthon és külföldön – most épp Donald Trump próbálkozik ilyesmivel.

Persze a Fidesz bizonyos értelemben mindig is elitellenes formáció volt. Minden ideológiai fordulata ellenére attól kezdve, hogy Orbán Viktor a Hősök terén a szovjet csapatok kivonulását sürgette, a párt alapvető célkitűzéseként a posztkommunista politikai és gazdasági elit leváltását jelölte meg – ezért is válhatott kis liberális alakulatból nagy támogatottságú, jobbközép néppárttá. Ezt a programot próbálta végrehajtani 1998-tól konzervatív alapokon, majd – a választási kudarcból okulva – szélesebb szavazói bázisra építve, „plebejus” párttá válva 2010-től is. S a második Orbán-kormány kétharmados felhatalmazás birtokában gyakorlatilag meg is valósította ezt az elitcserét. Ezzel a Fidesz teljesítette „történelmi küldetését”, beváltva szavazótáborát egyben tartó fő ígéretét, s közben értelemszerűen maga foglalta el a korábbi elit helyét.

Nem tudni, hogy tudatos vagy ösztönös döntés volt-e Orbán Viktor részéről, de visszatekintve úgy tűnik, mintha már 2010-es megválasztásától kezdve arra készült volna, hogy megszabja azokat a kereteket, amelyek között a párt megőrizheti elitellenes karakterét. Ehhez szükség volt egy „új elitre”, amellyel szemben a magyar politikai és gazdasági élet kulcspozícióit megszerző Fidesz meghatározhatja önmagát. Erre a szerepre szinte önként kínálkozott az Európai Unió vezetése – avagy „Brüsszel” –, amely ellen a kormány hamar meghirdette szabadságharcát. Hogy ez a stratégia működjön, ahhoz maga az unió is jócskán hozzájárult, különösen a migrációs válság kirobbanása óta. Ennek brüsszeli (félre)kezelése azokat is visszaterelte a Fidesz táborába, akik azért ábrándultak ki a pártból a 2014-es választás után, mert egyre nyíltabban megmutatkozott, hogy immár ők jelentik az „urizáló” hazai elitet.

A Fidesz sikereit tehát nem pusztán a nyers erő politikája vagy a „populizmus” magyarázza, hanem többek között az, hogy kormánypárt létére olyan elitellenes húrokat penget, amelyekre a magyar választók láthatóan jól rezonálnak. Éppen ezért egyelőre nehéz elképzelni, hogy ezt a sikersorozatot egy hazai elitellenes formáció törje meg. Annál veszélyesebbek lehetnek viszont a Fideszre az európai rendszerkritikus mozgalmak és elitellenes, radikális pártok. Mégpedig azért, mert az Orbán Viktor által végrehajtott mutatványhoz az Európai Unióra a jelenlegi formájában van szükség: ehhez egy olyan Brüsszel kell, amely egyfelől képes betölteni a kárhoztatott „elit” szerepét, másfelől viszont képtelen határozottan fellépni a renitens tagállamokkal szemben. Az már csak ráadás, hogy mindeközben az uniós fejlesztési források nagyrészt a kormányközeli elit építését szolgálják, vagyis áttételesen ugyan, de az EU maga finanszírozza a Fidesz ellene vívott szabadságharcát.

Ez a fajta elitellenes politika addig folytatható, amíg az unió el nem indul a mostaninál lazább vagy szorosabb integráció irányába. Előbbi esetben Brüsszel megszűnik mumusnak lenni, utóbbi esetben viszont könnyebben kioszthat néhány kokit és sallert a szabadságharcosoknak. Ezért Orbán Viktorra nézve nem is történhetett volna rosszabb a brexitnél, amely borítékolja az elmozdulást egyik vagy másik irányba. S míg az ennek nyomán várhatóan tovább erősödő európai rendszerkritikus pártok látszólag az orbáni politikát igazolják majd, éppen az alól húzhatják ki a szőnyeget. Ha pedig így lesz, még a végén az is bekövetkezhet, hogy a magyarok elitellenessége saját elitjük ellen fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.