Az ortodoxia válsága

Több mint ezerkétszáz éve tartották az utolsó zsinatot, amelyet az ortodox egyház teljesnek ismer el.

Lukács Csaba
2016. 07. 08. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ezerkétszáz éve, 787-ben tartották az utolsó zsinatot, amelyet az ortodox egyház teljesnek ismer el. Érthető tehát, hogy csaknem ötven éven át készítették elő a június 26-án, Krétán a haniai Szent Péter és Pál-templomban tartott nagy egyházi összejövetelt. Most sem lett teljes a zsinat: a tizennégyből négy – az antiochiai, a bolgár, a grúz, valamint az orosz – egyház vezetője nem ment el. Moszkvai megítélés szerint több hívet (összesen 111 milliót) nem képviseltek, mint amennyit igen, ezért onnan nézve kudarcnak látszik az esemény.

A részt vevő tíz autokefál egyház közel 230 püspöke történelmi jelentőségűnek nevezte az egyhetes tanácskozást, amelynek végén hat hivatalos dokumentumot adtak ki. A Vatikáni Rádió tudósítása szerint az ülés zárásakor Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka az örömöt és a reményt nevezte a zsinat első gyümölcseinek. – Mi együtt, mindannyian új fejezetet írtunk a történelemben, és dicsőítjük érte Istent – tette hozzá. A záró üzenet a párbeszéd fontosságát hangsúlyozza – elsősorban az ortodox egyházak között, de a többi keresztény egyházzal is. Egy komoly vallásközi párbeszéd jelentősen segít a kölcsönös bizalom, a béke és a kiengesztelődés előmozdításában – írják.

Ehhez képest Romániában a sajtó már arról ír, milyen kirekesztő határozatot sikerült elfogadni a román ortodox egyház vezetőjének, Dániel pátriárkának a hathatós közreműködésével. A zsinat egyik hivatalos dokumentuma ugyanis a házasság szent titkát kutatva és hatásait elemezve így szól: a házasság az ortodox és nem ortodox felek között tilos. Még drákóibban fogalmaznak, amikor ateistákról vagy nem keresztény vallásúakról van szó: a házasság egy ortodox és egy nem keresztény között abszolút tilos. Az ortodox egyház nem fogadja el az azonos neműek együttélését sem.

Úgy tűnik, a romániai államegyház nem tud kijönni abból a negatív spirálból, amelynek következtében egyre nagyobbá válik a szakadék a vezetés és a tagság között. A néhány éve még elképzelhetetlen állapot egy egész botránysorozat következménye. Áprilisban például a bukaresti Taxi együttes megjelentetett egy popdalt a szerénységről, és az ortodox egyház óriási botrányt kavart belőle. A dalocskában a román közélet ismert személyiségei éneklik-szavalják a refrént, amely magyarul így hangzik: az Isten a fát kedveli és a kis helyeket. A dal első soraiban az énekes arról énekel, álmában bejárta a Bukarestben tizenegy hektáron épülő, húsz lifttel felszerelt, márvánnyal dúsan díszített, eurószázmilliókba kerülő Nemzet Megváltásának Katedrálisát, de ott nem bukkant rá a fennvalóra.

A másik nagy botrány tavaly október végén, a bukaresti Colectiv klubban történt tűzeset után robbant ki. A hatvannégy halálos áldozattal járó tragédiát követően egy ortodox pópa arról írt a Facebookon: a sátáni zenéket hallgató fiatalok bűnösek voltak. Később maga Dániel pátriárka is rátett egy lapáttal, mert szerinte klub helyett templomba kell menni, majd egyenlőséget tett a pszichológia, a mágia, a sátánizmus és a varázslás között.

Az ortodox egyház nem csak Bukarestben van bajban – tavaly ilyenkor a moldvai ortodox püspökséget akarta beperelni több tucat szülő, mert hiába fizettek be segítségkérő istentiszteletekre és gyújtottak rengeteg gyertyát, mégis elvágták gyermekeiket az érettségin. A chisinaui szülők úgy érezték, a papok nem imádkoztak rendesen, ezért kérték vissza a pénzt. Az abszurd történetben az egyház reakciója sem volt kispályás: egy Vladimir nevű egyházi alkalmazott szerint a szülők és diákok nagyon a fogukhoz verték a garast, és a legolcsóbb szolgáltatásokra fizettek be – a hathatós égi segítséghez legalább százeurós miséket kellett volna rendelni!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.