Brexit: a demokrácia ára vagy sikere?

A szigetország mindig is „vonakodó európai” volt.

Egedy Gergely
2016. 07. 01. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van-e joguk az idősebb generációknak arra, hogy megszabják az utánuk jövők életének kereteit, az utóbbiak akarata ellenére is? E filozofikus dilemma, amelyre aligha adható fekete-fehér alapon „igen” vagy „nem” válasz, kulcskérdéssé vált a brit népszavazást követően. A fiatalok többsége, a 18 és 24 év közöttiek 74 százaléka ugyanis az unióban maradásra voksolt, míg a 65 felettiek több mint 60 százaléka a kiválást támogatta. Olyasmire szavaztak, ami már nem fogja őket igazán érinteni, aminek a következményeivel nem kell majd szembenézniük – nyilatkozta mérgesen a BBC-nek egy egyetemi hallgató. Egy társa még tovább ment: „Az utolsó szöget verték be a generációm koporsójába…”

Megalapozott-e ez a komor állítás? A maga szatirikus stílusában George Orwell úgy vélekedett a múlt század közepén, hogy Anglia az az ország, „amelyben az öregek és a bolondok uralkodnak”. Vagy annak a mérnökhallgatónak van igaza, aki arra figyelmeztetett ugyanebben a műsorban, hogy az idősebb, már nagyobbrészt az EU-ban felnőtt generációk több tapasztalattal rendelkeznek, ezért érdemes a véleményüket figyelembe venni? Az biztosan elmondható, hogy az európai közvélemény jelentékeny része alaposan felháborodott, s a kommentátorok már-már versenyeznek a rémesebbnél rémesebb forgatókönyvek felvázolásában. E sorok szerzője maga is szomorúan fogadta a referendum eredményét, de Nagy-Britanniával régóta foglalkozó történészként annyira nem lepődött meg. Természetesen lehetséges, sőt bizonyos, hogy jó néhányan átgondolatlanul szavaztak, amit utólag talán már bánnak is, ám tény, hogy a szigetország mindig is „vonakodó európai” volt, amely identitását évszázadokon át épp Európa ellenében határozta meg.

Emlékezetes, hogy 1946-ban mondott híres zürichi beszédében Churchill vetette fel az „Európai Egyesült Államok” gondolatát – ám ebbe a saját hazáját nem értette bele. E felismerésre sokan csak azt követően jutottak el a kontinensen, hogy az 1951-ben ismét hatalomra került konzervatív államférfi éppúgy elutasította a kibontakozó európai együttműködésben való részvételt, mint a szigetország irányítását 1945 nyarán átvevő Munkáspárt. Így aztán Nagy-Britannia kimaradt az 1951-ben létrehozott Európai Szén- és Acélközösségből és az 1957-es római szerződésből is, amely megalapította az EU elődjét, a Közös Piacot. Amikor pedig 1973-ra a tory Edward Heathnek végül sikerült beléptetnie a szigetországot, tagadhatatlanul kedvezőtlen feltételeket szabtak a briteknek. A későn jövőknek csak a csontok jutnak… A Harold Wilson vezette Munkáspárt ezért már 1975-ben megszavaztatta a briteket a tagságról – nem a mostani volt tehát az első referendum ebben a kérdésben. Margaret Thatcher Európa-politikája sarokkövévé tette a nemzetek feletti, szupranacionális unió elutasítását. Igaz, a Tony Blair által megreformált Munkáspárt nagyobb rokonszenvvel viszonyult az európai integrációhoz, de az euró bevezetésétől még az ő kormánya is elzárkózott.

A Konzervatív Párt elnökévé 2005-ben megválasztott David Cameron egyértelművé tette, hogy szerinte az integráció „túl messzire ment, s rossz irányban”, olyan szintet érve el, amely „túllépi Nagy-Britannia komfortérzetét”. 2010-ben kormányra kerülve gyorsan beváltotta választási ígéretét, és törvényt hozatott a brit szuverenitásról, amely leszögezte, hogy bármilyen újabb, az unió javára történő hatáskörátadásra csak népszavazást követően kerülhet sor. A tory berkekben uralkodó EU-ellenességet azonban ezzel sem sikerült lecsillapítania, így 2013 januárjában megtette a számára végzetesnek bizonyuló bejelentést: ha 2015-ben pártja nyeri meg a választást, népszavazást írat ki a brit tagságról. Hozzátette azonban, hogy előbb tárgyalásokat fog kezdeményezni az unió megreformálásáról, s ha ezek sikerrel zárulnak, ő a tagság mellett fog kampányolni.

Ez a forgatókönyv vezetett el oda, hogy az európai integráció történetében első ízben döntött a kilépés mellett egy tagország. Pedig sokáig úgy tűnt, minden Cameron elképzelése szerint alakul. 2015-ben az előrejelzéseket megcáfoló mértékben győzött a választáson, idén február végére pedig sikerült számottevő engedményeket kiharcolnia Brüsszeltől. Nagy-Britanniát felmentették az „egyre szorosabb unió” elfogadása alól, és a legkényesebb ügyben, a bevándorlás kérdésében jogot nyert az úgynevezett vészfékrendszer bevezetésére: átmenetileg befagyaszthatta (volna) az unió más tagállamaiból érkező munkavállalóknak járó szociális juttatások folyósítását.

Cameron követelései valójában ugyanarról a tőről fakadtak, mint Churchill fenntartásai az integrációval kapcsolatban: a nemzeti szuverenitás féltéséből. A jeles konzervatív gondolkodó, Roger Scruton megfogalmazásában ennek alapjául az a meggyőződés szolgál, hogy a nemzetállam iránti hűségben gyökerezik minden olyan kormányzati rend, amelyben a jog és a szabadság uralkodik. Az európai együttműködés szupranacionális dimenziója ebbe nem fér bele – az unióhoz való viszony a britek szemében ezért nem lett több puszta gazdasági kérdésnél. A népszavazás tehát legalább annyira szólt Nagy-Britannia identitásáról, mint az integráció által felvetett gazdasági és politikai ügyekről. Az 1828 óta megjelenő konzervatív The Spectator elegánsan megírt brexitpárti szerkesztőségi cikke szerint a kilépésre adott voks rendkívüli bizalmat fejez ki „az Egyesült Királyság projektje és a nemzeti önrendelkezés eszméje” iránt.

E felfogásba illeszkedett a kilépéspártiak azon üzenete is, miszerint a referendum soha vissza nem térő alkalom arra, hogy a britek visszaszerezzék a bevándorlás korlátozásának lehetőségét. Ez az érv nagyon sokat nyomott a latban – az Ipsos MORI felmérései szerint míg az 1990-es évek közepén a briteknek mindössze öt százaléka sorolta a bevándorlást a legégetőbb kérdések közé, 2015 nyarára ez az arány ötven százalékra emelkedett! A szigetországban élő magyarok is arról számolnak be, hogy a közhangulat az elmúlt évben kifejezetten bevándorlóellenessé vált.

Az uniópárti kampány persze komoly taktikai hibákat is elkövetett. A kilépéshez társított fenyegetések bizonyos értelemben bumeránghatást értek el: a folyamatos riogatást a másik oldalon könnyen értékelhették úgy, mint az uralkodó elit önző törekvését saját pozíciójának megőrzésére. A vidéki körzetek esetében ez a fővárosi elittel való szembefordulást is jelentette. Nem volt szerencsés, hogy érvelésében Cameron nem a tagság előnyeire, hanem a kiválással járó megpróbáltatásokra és a várható retorziókra helyezte a hangsúlyt: ezzel nem festett pozitív képet az uniós létről. Ráadásul szavai azért sem hangzottak különösebben hitelesen, mert korábban saját maga utalt félreérthetetlenül arra, hogy ha Brüsszel nem fogadja el a feltételeit, akkor ő is a brexit mellett foglal majd állást. Kockázatos volt annak emlegetése is, hogy a kilépés Skócia elvesztésével járhat: ezzel valójában London Nicola Sturgeon Skót Nemzeti Pártjának üzenetét erősítette. A kilépéspárti kampánynak „arcot adó” Boris Johnson vonzereje pedig a vártnál jóval erősebbnek bizonyult. A londoni polgármesterként népszerűvé vált, tegnapi bejelentéséig miniszterelnök-esélyesnek tartott tory politikus olyan állításai, mint hogy az EU nem más, mint Hitler birodalomépítő kísérletének új változata, a londoni bulvársajtó támogatásával igen széles rétegekre hatottak. Annál is inkább, mert a szupranacionális Európa sok brit szemében régóta a kontinens német dominanciájának veszélyével vált azonossá: ezt az érzést szólaltatta meg Margaret Thatcher is, amikor 1989–90-ben vehemensen ellenezte a német egyesítést („Az európai Németországot a német Európa követi”). Mi több, e megközelítésben az agyonbürokratizált, a szabadságot megfojtó, protekcionista Európa szűk látókörű bezárkózásként jelent meg a brit hagyományokhoz illeszkedő globális szemlélettel, a nagyvilágra való nyitottsággal szemben.

A jeles publicista, Hugo Young a brit–európai kapcsolatokról írott könyvében úgy vélekedett, hazája a világháború lezárulása óta azzal küzd, hogy összeegyeztesse a múltját, amelyet nem tud elfelejteni, a jövőjével, amelyet nem tud elkerülni. Valóban Európa Nagy-Britannia jövője? A népszavazás fényében érdemes feltenni a kérdést, vajon beszélhetünk-e a történelemben bárminek is az elkerülhetetlenségéről.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.