Egér az elefántok között

A politika kegyeltjeiből könnyen lehetnek értetlenkedő kegyvesztettek. Így történt ez Tarsoly Csabával is.

Szemán László
2016. 07. 15. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tizenöt kilót fogyott Tarsoly Csaba, a politika kegyeltje, majd kegyvesztettje. Arca beesett, börtönszürke, zakója két számmal nagyobb a szükségesnél, lötyög rajta. Tizenhat hónapja fordult vele egy jó nagyot a világ: a korábban magabiztos, fess milliárdos üzletember most a cellájára panaszkodott a bírónőnek, meg a börtönszámítógép szűkös kapacitására, hogy képtelen volt elolvasni a 2500 oldalas vádiratot, a 2,4 milliónál több oldalnyi nyomozati iratról már nem is szólva. Másoktól is hallottuk már, hogy a börtön nem egy Hilton, előzetes letartóztatásban pláne nem az, a büntetés-végrehajtás sem tagadja, hogy nincs minden cellában szuperkomputer, még a jogerősen elítélt fehérgallérosoknak sem jut belőle, nemhogy a per alatt állóknak.

Tarsolyt akár meg is szánhatnánk, kemény lehet másfél évtizedes jólét után szembesülni azzal, hogy nem élvezheti többé a szotyolázó miniszterelnökkel egy légtérben sem a Puskás Akadémia, sem a Videoton, sem a Győr focimeccseit a VIP-páholyból. Hol van már a tavalyi hó? Hol van már a Győri ETO bajnoksága az NB I-ben? Amikor a tulajdonosra lecsapott az igazságszolgáltatás, csak azért nem sorolták őket a kerületi bajnokságba, mert Győrben nincs kerületi bajnokság. Tarsolyt most várhatóan évekig állami költségen, rabomobillal szállítják majd a bíróságra, ahol tizedmagával vádlott.

Hosszú és bonyolult per elé nézünk. Kulcsár Attila és társai 2003-tól járnak bíróságra, jogerős ítélet ma sincs. A Quaestor-ügy vádirata 5458 rendbeli csalásról, 77 milliárd forint összegű kárról szól. Az ügyész vádbeszédében egyértelműen fogalmazott, Tarsoly ellentmondást nem tűrő, akarnok vezetője volt a Quaestor cégcsoportnak, sajátjának tekintve annak vagyonát, és utasítására fosztogatták azt a beosztottjai is.

Nem tudjuk, hogy a vádiratot milyen mértékben tudja majd bizonyítani a vádhatóság, ha teljes egészében, Tarsoly Csaba akár 25 évet is kaphat. Ma sem tudni, hogy a több mint 30 ezer Quaestor-károsult pénze hova lett. Őket ugyanis nem szólította fel a miniszterelnök a botrány kirobbanása előtti napokban, hogy vegyék ki a pénzüket a Quaestor-cégcsoportból. Orbán Viktortól egy soproni sajtótájékoztatón kérdezték meg: nem tartja-e furcsának, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó cég a Quaestor csődje előtt vette ki a pénzét, mire a miniszterelnök azt válaszolta, nem, mivel ő rendelte azt el. Így derült ki, hogy a tárcák azt az ukázt kapták, ha van pénzük a Quaestornál, intézkedjenek, mert tartani lehet a dominóhatástól, és úgy járhatnak, mint 67 önkormányzat, amelyek a Buda-Cash-csődön buktak el százmilliókat.

A kormányfő nem vizsgáltatta, mit keresnek költségvetési pénzek egy brókercégnél, és csak ellenzéki közgazdászoktól hallhattuk (többek közt Bokros Lajostól), hogy a közpénzek brókereknél történő megforgatása törvénytelen, a hatályos magyar törvények szerint tilos. Veszett már ennél több Mohácsnál! Az állami befektetett pénzek megmenekültek, vigadjunk hát, a kisbefektetők pedig örüljenek, ha néhány petákot visszakapnak. Azt azért megjegyezném, hogy a kapitalizmus egyik törvényszerűsége, hogy ha valaki brókereknél befektet, az kockáztatja a tőkéjét, amit meg is sokszorozhat és el is veszthet.

A nyomozó hatóságok a fentieken kívül mást sem vizsgáltak, sietni kellett valamiért. Például azt sem, hogy a vád szerinti csalássorozat elkövetését miként segíthették Tarsoly kiváló kormánypárti politikai kapcsolatai. Azt a sajtóértesülést senki sem cáfolta, hogy Tarsoly a botrány kirobbanása előtt még meg akarta keresni a kormányfőt, állítólag Szijjártó Péter minisztert – aki régi jó elvtársa Győrből – próbálta meg elérni, hogy hozza össze a találkozót a miniszterelnökkel.

A Quaestor-per első napján kiadott Fidesz-közlemény szerint természetesen Gyurcsány Ferenc tehet a brókerbotrányokról, mivel a szocialisták hagyták, hogy a brókerek csaljanak, de majd most aztán lesz igazságszolgáltatás. Várjuk csak ki. Való igaz, hogy az MSZP-kormány idején kapott a Quaestor-csoport 17 milliárd forint kölcsönt az MFB-től. De azt is meg kellett volna említeni, hogy Tarsoly a Fidesz-kormány segítségével nyithatott kereskedőházat Moszkvában és Törökországban, sőt a moszkvai magyar vízumközpontot is Szijjártóval együtt nyitották meg. Részletkérdés, hogy a Fidesz volt elnöki tanácsadója lett a Quaestor kommunikációs igazgatója. Arról is hallgatnak, hogy Tarsoly Csaba személyi titkárát miért nem hallgatta ki tanúként a nyomozó hatóság. Mikuska Zoltán a Miniszterelnökségtől érkezett Tarsoly mellé, és sajtóhírek szerint ő Polt Péter legfőbb ügyész lányának a barátja. (Titkárként vélhetően csak a buborékos víz biztosításáról tudhatott.)

Mindenesetre Tarsoly Csaba nagy bajban van. Elhitte, hogy egérként elefántok közé keveredve maga is elefánt lett, ám eltaposták. Ennek okát, meglehet, soha nem tudjuk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.