Életük árán is

Vajon ki volt az, aki eldöntötte, hogy időt kell megtakarítaniuk a tűzszerészeknek?

Szemán László
2016. 07. 22. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állampolgárok érdekeit és hazámat, Magyarországot életem árán is megvédem – szól a katonai eskü szövege. Az „életem árán” kitétel minden korszak magyar katonai esküjében szerepelt, a katonák többsége azonban sohasem kerül olyan helyzetbe, amikor valóban az élete árán kellene végrehajtania egy parancsot. A hortobágyi egykori bombázótér mentesítésén dolgozó magyar tűzszerészek közül öten szembesültek esküjük legfontosabb részével, s négyen nem csak beteljesítették azt, de ötödik társukat testükkel óvták meg a haláltól. A hozzátartozókon kívül talán neki, a túlélőnek a legnehezebb most.

Nem lennék meglepve, ha felgyógyulva visszamenne a frontvonalba és tovább szolgálná hazáját – bennünket –, mint ahogy azon sem lepődnék meg, ha végül valamelyik magáncégnél kötne ki. Hiszen a Magyar Honvédség kötelékében szolgálók, bármennyire is szeretnék elöljáróik, nincsenek megbecsülve.

Nem tudhatjuk pontosan, hány tűzszerész szolgál ma Magyarországon, mert államtitok a létszámuk, ám jó, ha kétszázan vannak. A fluktuációról ugyancsak hallgatnak az illetékesek: a hírek szerint óriási a cserélődés a körükben. Ezek a fiúk – és lányok, asszonyok – kiválóan képzettek, bátrak és elhivatottak. Hivatásuk a halál – mondhatnánk, de nem meghalni vonulnak be nap mint nap szolgálatra. Nemes küldetésük, hogy megvédjenek bennünket a robbanószerektől, robbanótestektől, az innen-onnan előbukkanó lőszertől, aknáktól, gránátoktól és bombáktól. Különösen hősies a munkájuk, amikor lakott területen kell kiásniuk a több évtizede becsapódott, fel nem robbant szerkezeteket. Akkor is ki kell vinniük a sűrűn lakott területen talált bombát a megsemmisítőhelyre, ha tudják, alaphelyzetben nem lenne szabad mozdítani.

Pontosan tudják, hogy hiába szerelik ki az indítószerkezetet egy légi bombából, attól az még felrobbanhat. Nincs veszélytelen robbanótest, csak mentesítettnek mondott. Kiássák részben a földből, kiszerelik a gyutacsot, majd kiemelik a testet, és ölben viszik a szállítójárműhöz. Amikor ilyet látunk, eszünkbe jut-e vajon, hogy a tűzszerész magát a halált cipeli rezzenéstelenül? A többségnek nyilván nem. A hétköznapi ember csak azt látja, hogy a tűzszerésznek egyetlen arcizma sem rándul munka közben, nem kapkod, nem idegeskedik, hiszen kétszer hibázhat: először és utoljára.

A hortobágyi tragédia azért különösen szívbe markoló, mert lakatlan területen történt, ahol két bombát is elszállításra készítettek elő. Legalábbis ezt közölték az elöljárók a tragédia napján. Miért kellett elszállítani őket? Többen a határidőkkel magyarázzák a halálos döntést. A mentesítés ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy megsemmisítik a robbanótestet, hanem a repeszeket is össze kell gyűjteni utána. Ha a bombázótéren minden bombát a megtalálása helyszínén semmisítenének meg, minden ésszerűnek mondott határidőből kicsúsznának. Ezért inkább összehordják őket egy helyre, és felrobbantják, hogy a repeszeket gyorsabban össze lehessen szedni.

Vajon ki volt az, aki eldöntötte, hogy időt kell megtakarítaniuk a tűzszerészeknek? Ki adta ki utána a parancsot, hogy így és ne amúgy? Vannak-e ezeknek az embereknek most álmatlan éjszakáik? Egyet tudok: amennyiben katonai döntés született, a parancsnokok életük végéig fogják hordozni a súlyt, amit a halál rájuk rakott. Ám ha a határozat politikai, egy pillanatig sem lesz senkinek lelkiismeret-furdalása.

A tűzszerészek előtt hajtsunk fejet: értünk éltek és haltak. Simicskó István honvédelmi minisztertől viszont szívesen megkérdeznénk: volt értelme a haláluknak?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.