Jöjjön vissza holnap!

Ha a fogyasztó intézne valamit a pénzköltésen kívül, az macera. Sajnos nincs kolléga, aki ezzel foglalkozna.

Veczán Zoltán
2016. 07. 09. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a mondattal állta utamat a biztonsági őr egy belvárosi bolt ajtajában, jó néhány perccel záróra előtt. Értetlenkedve mutattam a nyitvatartás-táblára, mire ő közölte: már zár a kassza. Hát köszönöm, ide se jövök többet – gondoltam, és kihasználva a kapitalizmus csekély számú előnyeinek egyikét, a konkurenciánál vásároltam.

Ugyanezt a mondatot hallottam már különféle hivatalokban is, az adóhatóságtól az okmányirodáig, hol sajnálkozó tekintettől kísérve, hol a bosszús türelmetlenség hangján. De tapasztalataim szerint ugyanígy működnek a telekomkartellek, a rezsiszolgáltatók és a nagy bankok is. Kis marketingcukormázzal bevonják ugyan a mondandójukat, de amint a saját szabályaikat kezdik érvényesíteni, meg sem lehet különböztetni őket a NAV-tól. Ha a kedves fogyasztó intézne valamit a pénzköltésen kívül, az már macera, felesleges gond. Sajnos nincs itt a kolléga, aki ezzel foglalkozik, jöjjön vissza holnap! A nagy részrendszerek, amelyek szorító ölelésében éljük életünket, mind-mind kikövetelik a saját szabályaik betartását, ám nagy ívben tesznek arra, amit cserébe ők vállaltak. Jegyeket, bérleteket kérek! – így a kalauz a vonaton. Én pedig a menetrend betartását kérem – válaszoltam időnként diákos flegmasággal, miután sokadszor késtem óráról, randevúról vagy munkából a tömegközlekedés valamelyik mamutszereplője miatt. Vagy egyszerűen csak fel voltam háborodva: nem elég, hogy a vonat egy gyengébb biciklista sebességével halad Piliscsaba és Budapest között, még negyven percet késik is hozzá. Az én időm senkinek sem drága, és hiába magyarázom, hogy lekésem a vizsgát, vagy nem érek be a munkahelyemre, a nagy részrendszereket nem hatja meg az ilyesmi. Menj az eggyel korábbi vonattal – javasolják ilyenkor néha maguk a kalauzok is.

Megint mi kerülünk a két részrendszer – mint üllő és kalapács – közé, és megint elvárják, hogy az ember a saját zsírjával kenje a nyikorgó fogaskerekeket. Van, hogy ez anyagi áldozatot jelent – lásd a Magyar Postát, ahol azt az alapvető feladatot, hogy egy küldeményt eljuttassanak valahová belátható időn belül, és lehetőleg egyben, komoly felárért végzik. Mások arra játszanak, ami a legértékesebb: az időnkre. Jöjjön vissza holnap, jöjjön korábban, induljon el egy órával hamarabb! – hangzik az adott részrendszer természetesnek tartott követelése. Ha én tartozom nekik – mondjuk pótdíjat kell fizetnem a metrón, mert nem működtek a jegyautomaták, és nem tudtam jegyet venni –, azt nagyon hamar be tudják hajtani. Ha fordítva áll a dolog, és nekem származik károm az ő hanyagságukból, vállvonogatás vagy hónapos huzavona következik.

Ezzel két óriási probléma van. Az egyik, hogy akikkel ilyenkor szembekerülünk – kalauztól az ügyintézőig – éppolyan kicsi fogaskerekek a gépezetben, mint mi magunk. A részrendszerek öklei ők, de bokszzsákok is egyben, amelyek minden fogyasztói panaszt felfognak, hogy a helyzetet létrehozó menedzsment nyugodtan markolhassa fel a prémiumot a hatékonyságnövelésért meg a költségcsökkentésért.

A másik, még nagyobb gond, hogy ilyenkor az ember onnan vesz el értékes időt, ahol úgy véli, tolerálják a dolgot. Ez még részrendszeren belül is igaz: a rigolyás főnök ukáza prioritást élvez a szelídebb vezető kérésével szemben, az emberséges tanár órájára tanul az ember kevesebbet, hogy meglegyen a kettese a katedra zsarnokánál is. És ami a legfontosabb: ott van a család és a baráti kör, amelyre emiatt jut kevesebb idő. Hogy az ember egy órával hamarabb ott legyen a pályaudvaron, a reptéren vagy a kormányablaknál. Kérdés, meddig vagyunk hajlandóak erre. Én már nem sokáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.