Mi fizetjük meg a félelem árát

A hatóság emberei bárkit, bárhol, bármikor ellenőrizhetnek.

Szemán László
2016. 07. 05. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit titkosszolgálatok szerint hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy elhanyagolható a terrorfenyegetettsége. A brit hírszerzők nyárérzékenyek: vakációra készülő honfitársaik számára elkészítették Európa terrorveszélytérképét. Eszerint hazánk, Szlovénia, Svájc, Csehország, Lengyelország és a három balti állam elhanyagolható rizikójú. Mondhatni, a rablómadár se jár errefelé, nemhogy terroristák fészkelnék be ide magukat. Szomszédaink közül Ukrajna, Szerbia és Horvátország közepes rizikójú, Ausztria, Szlovákia és Románia csekély fenyegetettségű. Akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk: itthon minden rendben, Törökországba, a franciákhoz vagy a spanyolokhoz úgysem készültünk, Nagy-Britanniába a brexit után nem nagyon vágyunk – arrafelé ráadásul a titkosszolgák szerint magas a fenyegetettség.

Mielőtt azonban elindulnánk – szigorúan belföldi – nyaralásunkra, nézzünk szét egy kicsit a saját házunk táján, kell-e itthon félnünk, és ha igen, mitől. Azonnal rá is csodálkozhatunk, hogy továbbra is hármas (közepes) terrorfokozat van érvényben, bár a rendvédelmi szerveknek vagy a titkosszolgálatoknak továbbra sincs információjuk az országot fenyegető terrortámadásról. A hármas fokozatot a 2015. november 13-i párizsi robbantásokat követően vezették be, és a terrorelhárításban érintett szervek azóta sem zárják ki Magyarország terrorveszélyeztetettségét. Most akkor van fenyegetettség, vagy nincs? – kérdezhetik azok, akik fekete-fehér gondolkodásmódhoz szoktak. Találkoztak már a hatóságok itthon élő terroristával? – kérdezheti az informáltabb polgár. Egyes hírek szerint a röszkei határostrom bíróságra vitt vádlottai közül hárman bizonyítottan egy radikális iszlám szervezet katonai szárnyának tagjai, hárman pedig a hozzátartozóik. Ugyanennek a katonai szárnynak egy Kasmírban kiképzett tagja, aki harcolt az Iszlám Állam oldalán Szíriában, szerepel a Keleti pályaudvarnál a brüsszeli merényletek elkövetőjével készült közös fotón. Ezek az információk azonban nem jelentik azt, hogy közvetlen veszély leselkedne ránk. Egyfelől terrorizmusért mostanában senkit sem ítéltek el az országban – egyelőre a „röszkeieket” sem –, másfelől a „képbe”, vagyis a bíróságra kerültek sem szándékoztak magyar állampolgárságért folyamodni. Ettől persze marad a hármas terrorfokozat, hiszen tart a kampány a „kényszerbetelepítés” ellen.

Ám vajon minek köszönhető, hogy Papp Károly országos rendőrfőkapitány szeptember 30-áig ismét meghosszabbította a fokozott közbiztonsági akciót? Azt, amit 2015. szeptember 14-étől rendelt el, elsősorban az M1-es sztrádán Bécs felé gyalogosan induló migránsok és a Keleti pályaudvarnál történtek miatt „a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében”. A rendőrség – konkrétumok nélkül – indokolni próbálta a főkapitány döntését. Egyfelől az alaptörvényre hivatkoztak, amely szerint „a rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme”. Másfelől a törvényt idézték:

„a rendőrség feladata a közrend, közbiztonság fenntartása, a határforgalom ellenőrzése, az államhatár őrzése, az államhatár jogellenes átlépésének megelőzése, felderítése, megszakítása, a hatáskörébe utalt idegenrendészeti és menekültügyi feladatok ellátása”. A fokozott rendőri ellenőrzés azonban ennél jóval többet jelent, hiszen a szolgálati törvény felhatalmazása alapján – az elrendelt akció keretében – bárkit, bárhol, bármikor ellenőrizhetnek, ruházatot, járművet kutathatnak át. Alapesetben csak jogsértő magatartás, „gyanú” esetén tehetnék mindezt.

Hét végi éjszakákon a nagyvárosokban már meg sem lepődünk, ha fiatalokat motoznak az utcán a rendőrök, drog után kutatva, „bűnmegelőző” jelleggel. De van-e bármiféle eredménye az országos akciónak? „A fokozott ellenőrzés elrendelése nem jelent egyet a rendőri ellenőrzések számának megnövekedésével, azonban jogalapot biztosít azoknak az ország teljes közigazgatási területén történő végrehajtásához. Ez a rendőri intézkedési forma nem generálja nagyobb rendőri erők közterületre történő vezénylését, azonban célzottabbá teszi a szolgálatban lévő állomány tevékenységét” – közölték lapunkkal az ORFK sajtószolgálatán. Nesze semmi, fogd meg jól.

Talán ha a vonatkozó törvényekben fehéren-feketén szerepelne, hogy bárkit, bárhol, bármikor indoklás nélkül ellenőrizhetnek, nem lenne szükség a bürokrácia iratgyártására, az akciózgatásra, a hosszabbításra. A főkapitánynak is kevesebb baja volna a papírokkal. Nem szeretnék ötleteket adni, de az lenne a legegyszerűbb, ha belevennék az alaptörvénybe: különösebb indok nélkül is intézkedhetnek a hatósági emberek… A migránsoktól rettegő ország nagy része úgysem tiltakozna ellene. A félelem árát mi fizetjük meg, és akinek sokáig mondják, hogy félnie kell, az garantáltan félni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.