Tisztítótűz

Az Eb-sikerrel beigazolódott a belterjes magyar edzői kar és/vagy klubmenedzsmentek alkalmatlansága.

Velkei Tamás
2016. 07. 03. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rég nem éreztem olyan remegést a gyomromban, mint a múlt heti magyar–belga mérkőzés előtt. Ez nem meglepő, elvégre a magyar válogatott harminc éve nem jutott ki semmilyen világversenyre (húsz éve még az olimpiára sem). Bár a 4-0-s vereség miatt kicsit keserédes a szereplésünk, mégis inkább az említett gyomorremegésre hívnám fel a figyelmet. Pontosabban a remegés lehetőségére. Arra az érzésre, amitől gyermekkorom óta megfosztottak olyanok, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne a magyar labdarúgás környékén.

Az ifjúkorától Németországban pallérozódó, a modern futballkultúrát magába szívó Dárdai Pál, majd Bernd Storck és Andy Möller ugyanis bebizonyították: még a gyötrelmes magyar futballvalóságban szocializálódott labdarúgókkal is lehet eredményt elérni. Méghozzá viszonylag rövid idő alatt. Gondoljunk csak bele: az Eb-selejtező kezdetén még kikaptunk az északírektől (Pintér Attila „irányításával”), végül kis szerencsével direktben is kijuthattunk volna a franciaországi tornára. A pótselejtezőn viszont már simán búcsúztattuk a norvégokat – azt a Norvégiát, amely az utóbbi évtizedekben több kínos vereséget mért ránk.

A pótselejtező után is fejlődött a csapat: remizett a világklasszisok sorát felvonultató Horvátországgal és Elefántcsontparttal, az Európa-bajnokságon pedig a mérkőzéseket végig kontroll alatt tartva vette az akadályokat a nyolcaddöntőig. A sorozatterhelést és a fokozott koncentrációt játékosaink – sokan a magyar bajnokságból érkeztek az elitbe – már nem bírták nemzetközi tornarutin híján, ám egyértelműen kiderült: nem feltétlen csak bennük kell keresnünk a hibát, ha a magyar válogatott több évtizedes kudarctörténetét boncolgatjuk.

Minden személyeskedés nélkül leszögezhető: az Európa-bajnoki sikerrel beigazolódott az egy helyben toporgó, fejlődni képtelen – tisztelet a kivételnek –, belterjes magyar edzői kar és/vagy klubmenedzsmentek alkalmatlansága. Többen közülük minden változás ellenzői, egyben az állóvíz kizárólagos haszonélvezői. Egyesek még a mostani sikerből is hasznot húznak, és szemrebbenés nélkül „szakértenek” különböző médiumokban.

Emlékeznek még arra, amikor 2010-ben Magyarországon járt Sir Alex Ferguson, a Manchester United Bajnokok Ligája-győztes trénere, hogy előadást tartson a magyar szakembereknek? A honi trénerek közül senkinek nem volt kérdése az edzőfenoménhoz… Ugyanők küldték el az ifiből a most sikert sikerre halmozó Nagy Ádámot, mondván, nem lesz már belőle rendes focista.

De igazságtalanok lennénk, ha csak a trénereken vernénk el a port. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik már sihederként képesek (voltak) a rendszeres bundázásra, akiket a játék nem, csak a pénz érdekel, akiknek a hazafiság, a testvériesség ismeretlen fogalom, ellentétben a tippmixszel. S emlékezzünk meg azokról is, akik konzervált dilettantizmusukkal, lustaságukkal, szerény képességeikkel, kevélységükkel, folyton letűnt korok sikereit felemlegetve kivívott jogaikkal bebetonozták a magyar focit a középszer alapjába. Talán még annál is lejjebb.

Paradox módon a mostani siker az ő alkalmatlanságuk bizonyítéka is: semmi keresnivalójuk a kispadokon, klubirodákban, öltözőkben, pályák környékén. A fényes siker, amit labdarúgóink és a stáb az Eb-n kivívott, tisztítótűzként kell hogy elsöpörje a (dicstelen) múltra hivatkozókat, az avíttság, a kivagyiság pénzéhes lovagjait. Mert ha nem következik be az öntisztulás, újra keserves évtizedek elé nézünk, és a most még csillogó szemű lurkók, akik Dzsudzsákok, Nagyok, Királyok akarnak lenni, újra elmaradoznak a sportág mellől. És akkor megint gyomorremegés nélkül nézhetjük a nagy világversenyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.