A szobor születése

Hatvanöt éve, 1951. augusztus 21-én kezdték meg a Sztálin-szobor építését a Városligetben.

Ugró Miklós
2016. 08. 16. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanöt éve, 1951. augusztus 21-én kezdték meg a Sztálin-szobor építését a Városligetben. A szobornak hűlt helye azóta – nem hiányzik senkinek –, de az építkezés maradandó nyomokat hagyott Budapest arculatán. Bármilyen furcsa, de a szobor is Sztálin hetvenedik születésnapjára szóló ajándék volt, amelyet 1949. december 21-én ünnepeltek. Ez úgy lehetséges, hogy Budapest Törvényhatósági Bizottságának 1949. december 21-i díszközgyűlésén jelentették be: „Sztálin generalisszimuszról művészi kivitelben és méretben méltó emlékművet készíttet és állíttat fel fővárosunk erre legméltóbb és legalkalmasabb helyén, a határozati javaslat elfogadásától számított egy esztendőn belül.”

A főváros ajándéka volt a 70-es trolibuszjárat megindítása és az Andrássy út átnevezése Sztálin útra. Kapott szobrot is: Kisfaludi Strobl Zsigmond A nagy Sztálinnak a hálás magyar nép című alkotását, amelyet a volt Tőzsdepalota épülete előtt állítottak fel. Az új, eredeti, művészi kivitelű és méretű (vajon mekkora lehet a művészi méret?) Sztálin-szobor megalkotására pedig pályázatot írtak ki. Az illetékesek a zárt, meghívásos pályázat mellett döntöttek, mert csak így látták biztosítottnak, hogy a legjobbak is részt vegyenek rajta. Így a huszonöt legjelentősebbnek ítélt szobrászt udvariasan felkérték, hogy tervezzenek egy 5-6 méter magas Sztálin-szobrot, bronzból vagy márványból. A művészek nem mertek ellentmondani, egyedül Pátzay Pál nem küldött be pályaművet, de neki orvosi igazolása volt.

A szobrászok zöme nem kért a dicsőségből, ezért jó néhányan olyan idétlen tákolmányt adtak be, hogy az egyik zsűritag vizsgálatot és büntetést követelt. De mégsem lehetett lecsukni a honi szobrászat krémjét, inkább adtak mindenkinek háromezer forint részvételi díjat, s a négy legjobbnak tartott pályamű alkotóját, Borsos Miklóst, Farkas Aladárt, Kisfaludi Strobl Zsigmondot és Mikus Sándort egy újabb pályázatra hívták meg.

1951 januárjában döntöttek Mikus Sándor terve mellett. A generalisszimuszt 6 méter magasnak álmodta meg, és 9 méter magas vörösgránit talapzatra akarta állítani. A valóság olykor az álmokat is felülmúlja, mert Sztálin alakja 8 méter magas lett, míg a talapzat a dísztribünnel együtt 10 méter. A terv elkészült, az alapanyagot is beszerezték. A 6,5 tonna bronz a ledöntött szobrokból (Görgei-, Andrássy-, Tisza- stb. emlékművek) származott, a kőanyagot főleg tatai bányákból termelték ki. Csak a pontos helyszínről nem volt még pontos döntés. Szóba került a Kossuth tér, a Köztársaság tér, a Sztálin tér (ma Erzsébet tér), sőt még az is eszükbe jutott, hogy a Hősök terén lebontanák a Millenniumi emlékművet, és a helyére állítják Sztálint.

Kezdettől fogva a Városliget Vilma királynő úti (Gorkij fasor) torkolatával szemben lévő terület volt a legesélyesebb; a végső jóváhagyás értelmében a Dózsa György utat 20-25 méterrel kellett kiszélesíteni és két középületet lebontani. Az egyik volt az Erzsébetvárosi Színkör színháza, a másik az 1931-ben felszentelt Regnum Marianum templom. A templomot szeptember elején kezdték volna bontani, de a hívek élőlánccal védelmezték. Az ÁVH verőemberei törték meg az ellenállást. De az épület is ellenállt: a vasbeton szerkezetet végül felrobbantották. Fél évig tartott, amíg eltakarították a törmeléket. December 16-án, amikor a 72. születésnap tiszteletére felavatták a szobrot, alig 200 méterre még ott éktelenkedtek a templom romjai. A dísztribün domborművei csak Sztálin halála után, 1953. május 1-jére készültek el. A szobor a járulékos költségekkel együtt kb. 10 millió forintba került. Mikus Sándor horribilis összeget, 500 ezer forint tiszteletdíjat kért, végül 200 ezret kapott. Meg 1952-ben egy újabb Kossuth-díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.