Az ember és teljesítményei

A tévedéseknek sem belátása, sem korrigálása nem szégyen.

B. Molnár László
2016. 08. 11. 10:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hinném, hogy nagyot tévedek, ha azt állítom, az ország nagy része lélegzetét visszafojtva nézi a riói olimpia eseményeit, és szurkol ki-ki a saját vérmérséklete szerint. Már délután mindenki gondosan beállítja televízióján a köztévé sportcsatornáit, okostelefonján a legfontosabb linkeket, hogy élőben követhesse nyomon, honfitársaink miként teljesítenek az esztendő legnagyobb sporteseményén.

S mindegy, hogy az otthoni kanapén vagy a villamoson, esetleg az utcán sétálva követjük a küzdelem alakulását, a lényeg az, hogy érdemes: nagyon sok magyar nyújt olyan teljesítményt Rióban, amire nemcsak figyelnünk, sőt felfigyelnünk kell, hanem ünnepelnünk, büszkének lennünk rá. Olyan hősök születnek ezekben a napokban, akik példát nyújthatnak mindenki számára.

És nem is kell feltétlenül a dobogó tetején állniuk. Mert ki gondolta volna, hogy a 36 éves Ungvári Miklós, annyi nagy világverseny győztese, érmese a televízió kamerája előtt képes könnyeket ejteni, mert negyedik olimpiáján elveszítette a bronzmeccset. Ha valaki, ő mindenképpen követendő példa a jövő sportolói számára, akárcsak a 41 éves Imre Géza, aki pályafutása végéhez közeledve a tavalyi világbajnoki címét most megfejelte egy olimpiai ezüsttel. Bár csak egy tusra volt a csúcstól, ne az elveszített döntő legyen az, ami eszünkbe jut róla, hanem kitartása, szorgalma és a sportága iránti mérhetetlen tisztelet.

Aztán ott van a csibészes mosolyú, fiatal Kenderesi Tamás, aki nemcsak hogy meglepte a teljes úszóvilágot azzal, hogy kétszer is lehajrázta az immár 21-szeres olimpiai bajnokot, Michael Phelpst, hanem a 200 pillangó döntőjében élete legjobbját úszva nyert egy bronzot. Belopta magát a szívünkbe, ahogy egyszerre lazán és lelkesen nyilatkozott, nagy tisztelettel sportolótársai teljesítménye iránt. Megejtő volt, amikor az olimpiai döntő után, éppen csak kiszállva a medencéből, azonnal egyik kedvencét, a sajtburgert kereste, kérte. Aztán nem sokkal utána felállt példaképe mellé a dobogóra.

Jó, ha tudjuk, hogy egy olimpián mindig, minden körülmények között a pillanatnyi forma dönt. Borulhatnak a jóslatok és előrejelzések, az aktuális esélyesnél lehet jobb vagy még jobb. Egy biztos: nem kell azonnal temetni azt, akinek talán élete egyik legfontosabb napján „nem jött ki a lépés”, azaz nem tudta valamiért azt nyújtani, amiért éveken át szerettük, elismertük, ajnároztuk, ünnepeltük. Vannak pillanatok, amikor egy sportoló – legyen bármekkora világsztár – egyszerűen képtelen a legjobbat, a reméltet teljesíteni. Ilyenkor, ebben a helyzetben kell melléjük is odaállni, mert például Gyurta Dánielnek soha nem volt nagyobb szüksége arra, hogy erőt meríthessen az őt a sikerei csúcsán is körülvevő szeretetből. Amikor ítéletet készül valaki mondani, előtte azért jusson eszébe az, vajon ezeknek a sportembereknek hány és hány csodálatos percet köszönhetünk.

Ugyanakkor az elkövetett hibákból tanulni kell mindenkinek, legfőképpen azoknak, akik azt elkövetik. Akár a sportpályán, a medencében, a ringben, akár a sportvezetői székben vagy a kommentátori állásokban. A tévedéseknek sem belátása, sem korrigálása nem szégyen. Bevallom, Gyárfás Tamás úszóelnöktől rendkívüli emberi gesztus lett volna, ha felülemelkedve Hosszú Katinkáékkal folytatott vitáján, a Magyar Úszószövetség elnökeként legalább egyszer megpróbálkozik azzal, hogy valamelyik díjkiosztónál ő adja át az Iron „Arany” Lady érmét, és vállalja azt, hogy a világ szeme láttára gratulál neki a napokban – és az azt megelőző években – nyújtott teljesítményéért. Mert így csak azt látja mindenki, hogy a sportágért amúgy sokat tevő vezető úgy kerüli Katinkát, mint ördög a tömjént, ráadásul – minő pech – mindenki láthatta videón, amikor a nézőtéren mindössze egyvalaki nem tapsolt a 400 méteres vegyes úszásban világcsúccsal győztes sportolónak. A magyar úszóelnök a magyar győztesnek nem volt képes összeütni a tenyerét. Mert nem elég a győzelem után némi cinizmussal azt nyilatkozni, hogy ha kettejük haragszomrádja miatt ilyen eredményes Hosszú Katinka, akkor ezt ő vállalja. Talán nincs még késő ezen változtatnia, hiszen az Iron Lady még két számban biztosan medencébe veti magát. Ebből egyben – mindegy, melyikben – szinte biztos dobogóesélyes.

Ugyancsak megemlítendő a kommentátorok munkája. Csak sajnálni lehet azt, hogy Hajdú B. Istvánból és Horváth Mariannból csak egy van. Ők ugyanis a sportolókhoz, bajnokainkhoz, érmeseinkhez, helyezettjeinkhez méltóan végzik a dolgukat, eszükbe sem jut a világbajnoki csúcsot a világcsúccsal összekeverni, vagy a cselgáncsmérkőzésen a leszorítást felcserélni a fojtással.

Akárhogy folytatódik az olimpia, méltán bízhatunk abban, hogy a hajnalba nyúló órákig is érdemes nézni a riói közvetítéseket, mert kiemelkedő teljesítményükkel a magyar sportolók továbbra is megajándékozzák a nézőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.