Figyelnek az apró betűkre

Romániában egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a devizahitelesek érdekeire.

2016. 08. 30. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrónak ígérkezik az ősz a jelzáloghitelesek számára Romániában. Több kereskedelmi bank alkotmányossági kifogása nyomán szeptemberben vitatja meg ugyanis a bukaresti taláros testület, hogy összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel a fizetés helyetti teljesítésről szóló, idén májusban hatályba lépett jogszabály. Ha a törvény nem állná ki az alkotmányosság próbáját, az nagy csapást jelentene az adósságcsapdába került hitelesek számára. Ezzel párhuzamosan a parlament napirendjére kerül a devizahitelek átváltásáról szóló törvény, amely szerint az adósok számukra kedvező formában, a kölcsönszerződés megkötésekor érvényes árfolyamon konvertálhatnák át nemzeti valutába, lejbe a hitelüket.

Magyarországgal ellentétben Romániában a politikusok hosszú ideig nem iparkodtak megoldást találni a devizahitelesek problémáira. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ott ne lenne ugyanakkora „múltja” ennek a jelenségnek, vagy kevésbé lenne számottevő. Hogy nagy a baj, az a 2008-as gazdasági válság idején mutatkozott meg először, amikor egy év leforgása alatt megháromszorozódott a lakosság által felhalmozott törlesztési hátralék volumene az országban. Az eladósodottság terén az azóta született néhány részmegoldás ellenére sem történt érdemi javulás, hiszen jelenleg több mint 730 ezerre rúg a harminc napnál nagyobb hátralékkal rendelkező késedelmes hitelesek száma, a hátralékok összege pedig meghaladja a 2,5 milliárd eurót.

Vajon mi az oka, hogy közel egymillió adós (ha a családtagjaikat is beleszámítjuk, tulajdonképpen mintegy négymillió emberről van szó) ilyen nehéz, már-már kilátástalan anyagi helyzetbe került? A magyarázat egyszerű. A világválságot megelőző romániai gazdasági növekedés hatására nagyon sokan vágtak bele ingatlanvásárlásba, megfelelő tőke híján bankkölcsönből. A hatalmas kereslet hatására a pénzintézetek válogatás nélkül – az akkori reklámszlogennek megfelelően mindössze az igénylő személyi igazolványa alapján – folyósították a hitelt, ráadásul lej helyett az alacsonyabb kamat okán az euró- és a svájcifrank-alapú kölcsönt ajánlották. A minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező, a szerződés apró betűs részét el sem olvasó jelzáloghitelesek csak évek elteltével, a törlesztőrészlet fokozatos emelkedését követően döbbentek rá, hogy rossz vásárt csináltak. A közös európai és az alpesi valuta árfolyamának megugrása, valamint a válság nyomán foganatosított megszorítások miatt egyre többen képtelenek törleszteni a bankoknak.

Bár sokan a fogyasztói kölcsönszerződések törvényességét is felügyelő román nemzeti banktól (BNR) vártak segítséget, a jegybank általános megdöbbenésre a pénzintézetek oldalára állt. Mugur Isarescu jegybanki kormányzó azzal hárította el a devizahitelesek segélykiáltását, hogy vállalniuk kell a felelősséget azért, amit aláírtak, függetlenül attól, hogy a hitelmegállapodás számukra kedvezőtlen záradékokat is tartalmaz. Mindez főleg azok után bizonyult cinikus hozzáállásnak a BNR részéről, hogy számos hiteles pert nyert a bankok ellen, a bíróságok pedig elrendelték a szerződésekben fellelt tisztességtelen feltételek kiiktatását. „A jegybank, amely mindössze a nevében román, egyszerűen a tudomásunkra hozta, hogy megérdemeljük a sorsunkat, és magunkra hagyott bennünket a pénzintézetekkel folytatott küzdelmünkben” – jegyezte meg kétségbeesésében írt nyílt levelében egy román devizahiteles.

A bajbajutottak utcára vonulásának hatására a politikusok is észbe kaptak, és első körben a bukaresti parlament tavaly megszavazta a magáncsőd intézményét, amely lehetővé teszi az eladósodott magánszemélyeknek, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék adósságaikat. Az adósságcsapdába kerültek megsegítését célzó intézkedés szépséghibája, hogy bevezetését egy évvel – idén decemberre – elhalasztották. Több mint egyéves vita után fogadta el a román törvényhozás az úgynevezett elsétálási törvényt, amely alapján a jelzáloghitelesek adósságuk teljes visszafizetése helyett átadhatják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. Mondani sem kell, a BNR és a pénzintézetek bankcsődöket és pénzügyi apokalipszist vizionálva ellenezték a jogszabályokat, s nem kevesebb mint százötven alkotmányossági kifogással akadályozták ügyfeleik elsétálását. Holott a riogatás ellenére egyetlen bank sem roppant bele a lakással való törlesztésbe, sőt az idei év első felében elkönyvelt több mint félmilliárd eurós profitjukkal a romániai pénzintézetek bizonyultak a legnyereségesebbeknek Európában.

A hitelintézetek még ilyen körülmények között sem hajlandók megosztani ügyfeleikkel a terheket, és kizárólag a hitelesre hárítanák a kölcsönszerződésben rejlő kockázatot. Viszont Romániában egyre többen úgy látják – beleértve az igazságszolgáltatást és a politikai osztályt is –, hogy ez a küzdelem rendkívül egyenlőtlen, ezért indokolt az állami beavatkozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.