Műbalhé a medencében

A riporter hibázott, de ezt nemzetközi botránnyá dagasztani hisztériakeltés.

Lukács Csaba
2016. 08. 09. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár nemzetközi méretűvé dagadt az az álbotrány, amit vasárnap sikerült kirobbantani Magyarországon: úgy tűnik, a budapesti elvtársak riadóztatták a német kapcsolatokat a szent ügy érdekében, mert immár több lap is foglalkozott az üggyel. Aki nem tudná, miről van szó, annak röviden a lényeg: az M4 magyar sportcsatorna a százméteres pillangóúszás első előfutamát közvetítette, és nem mondta ki a menekült szír úszólány, Juszra Mardini nevét (ő egyébként megnyerte ezt az előfutamot, de ez is csak a 41. helyre volt elég). Futamában egyébként kizárólag szabadkártyás úszók vettek részt (vagyis olyanok, akik nem kiharcolták a részvétel jogát a medencében nyújtott korábbi teljesítményükkel, hanem valamilyen sporton kívüli indokból indulási jogot kaptak), és ennek megfelelő volt az eredmény is. A szír lány ideje (1:09:21) itthon még a 11 éves lányok között sem volna elég az országos bajnokság dobogójára.

A vélelmezett riporteri menekültellenesség miatt azóta tombol az internet, és született több tucat harcos jegyzet a baloldali–liberális oldalakon. Facebook-csoport alakult ifj. Knézy Jenő sportriporternek a közmédiából való azonnali eltávolítására, hosszú posztban akadt ki a Magyar Helsinki Bizottság, és láttam olyan videót a neten, amelyben a szerző arról beszél: az egész olimpia legnagyszerűbb sportteljesítményét mellőzte tudatosan a magyar kommentátor.

A Nol.hu a következő címmel írt jegyzetet: Beletörölte a lábát a köztévé az olimpia eszméjébe.

Nem tisztem megvédeni a közmédiát (a félóránként arcunkba tolt, társadalmi célú hirdetésnek álcázott kormányzati kampányról megvan a véleményem), ifjabb Knézyt sem kedvelem különösebben, de nem szeretem, ha valakit ok nélkül meghurcolnak. Ráadásul a szuperérzékeny migránsvédők egy szót sem szólnak akkor, ha egy, a történelem fintora miatt más ország színeiben indulni kényszerülő magyar sportolót lerománoznak vagy -szlovákoznak a riporterek, esetleg idegen írásmód szerint mondják a nevét.

Az ominózus esetet egyébként épp láttam, és nekem nem tűnt fel, hogy valamit elhallgatna a riporter. Knézy elkezdte felolvasni a résztvevőket (nem volt a helyzet magaslatán, Grenadát Grönlandnak mondta, és nem találta el az úszók pályabeosztását sem), aztán – kihagyva a szír lányt – elkezdett a száz pillangó magyar indulójáról, a később medencébe ugró Szilágyi Liliánáról beszélni. Ő is tudta, hogy ennek az előfutamnak a sportértéke nem túl magas, nem az az öt úszó fogja megdönteni a világcsúcsot. Jogos azt mondani, hogy a riporter hibázott, de nemzetközi botrányt csinálni ebből egyszerű hisztériakeltés – ráadásul a nyitóünnepség közvetítésekor a menekültek olimpiai csapatáról pont olyan hosszan esett szó az M4-en is, mint például a több száz fővel bevonuló német küldöttségről.

A botrány hatására megszólalt a riporter is, elmondva, nem kapott a szerkesztőktől utasítást arra, hogy nem mondhatja ki a menekült nevét. Szerinte egyfelől olyan futamról beszélünk, amelyben semmi sem dőlt el a verseny szempontjából, másfelől technikai problémákkal küszködtek, és nem látta az adás képét (ez egyébként megmagyarázza a pályabeosztás miatti tévedéseket is). Nézőként egyébként nem várom el, hogy a riporter a riói olimpia mind a 11 488 részt vevő sportolójának élettörténetével tisztában legyen, és azt el is mondja nekem, mert elsősorban a sportteljesítmények miatt kapcsolom be a készüléket. Lehet emiatt érzéketlenséggel vádolni engem, de nem szeretem az árukapcsolást – ha adrenalinra, küzdelemre vágyom, akkor ne szívfacsaró történeteket toljanak le a torkomon.

A fenti esetről eszembe jut egy másik hasonló műbalhé. 2011-ben nagy tiltakozást váltott ki, hogy a Kossuth tér felújításának részeként elmozdítják korábbi helyéről a József Attila-szobrot. Nemzetközi cirkusz, versmaraton, Facebook-csoport, minden volt, ami ilyenkor dukál. Hiába próbáltak meg mindent a tér felújítói a józan ész nevében – meglepő módon még a Népszava is arról írt, hogy a házelnök kabinetfőnöke „udvarias levélben” arra invitálta a szobor készítőjének özvegyét, hogy fáradjon be a Parlamentbe, beszélgessenek a tervekről, s nézze meg az alkotás javasolt helyszínét, az mégsem oda ment, hanem a közjegyzőhöz és a sajtóhoz.

Egyébként a József Attila-szobor – amely évtizedekig egy bokorban volt, a Dunát sem látva – most sokkal jobb helyen van. Emberek ezrei fotózkodnak vele, odaülnek mellé, és nézik, hogy úszik el a dinnyehéj.

Itt tartunk. Mindkét oldalról folyik az óbégatás a társadalom végsőkig való megosztottságáról és a szellemi kútmérgezésről, még sincs annyi józanság egyik oldalon sem, hogy kihagyjon egy kínálkozó lehetőséget. Akkor sem, ha éppen bolhából kell elefántot csinálni. Mi pedig itt ülünk, nyakig a sárban, és csak kapkodjuk a fejünket az újabb adagok elől. A balhécsinálók eközben csendben elsunnyognak, és valahogy senkinek sem jut eszébe kimondani azt a szót: bocsánat, nem volt igazam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.