Olimpiai jelszócsere

A modern kori olimpiák már rég nem a „Citius, altius, fortius” jelszavának szellemében zajlanak.

Szilágyi Richárd
2016. 08. 03. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz lesz a legtisztább csapat az olimpián – közölte magabiztosan Alekszandr Zsukov, miután a küldöttség egy része a múlt hét végén megérkezett Rióba. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének szavait annak a fényében kellene mosolygás (sőt, röhögés) nélkül értelmeznünk, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága csak egy héttel korábban döntött arról, hogy nem tiltja ki az összes orosz sportolót a pénteken kezdődő riói játékokról. Miután korábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a 2014-es szocsi téli játékokról szóló jelentésében államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot, kevesen fogadtak volna arra, hogy a fehér-kék-piros lobogót is felvonják majd az olimpiai faluban.

Erre végül annak ellenére sor kerül, hogy az úgynevezett McLaren-jelentés – és a korábbi hírek – alapján kémsztoriba illő forgatókönyvek szerint zajlott az államilag támogatott teljesítményfokozás Oroszországban. A felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi, már az Egyesült Államokban élő vezetőjének vallomása szerint az orosz sportminisztérium felügyelete mellett a belföldi titkosszolgálatok segítségével cserélték ki a sportolóktól levett (pozitív) mintákat. A WADA-jelentésből kiderül, hogy a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább 643 pozitív doppingminta „változott” negatívvá. A meghamisított minták mintegy 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már korábban eltiltotta az orosz atlétákat a nemzetközi versenyektől, így az olimpiától is. Az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő-szövetség erről csak a hét végén határozott.

A NOB azonban nem követte a példájukat. Nagy kérdés, hogy Coubertin báró utódjai nem voltak elég bátrak (egyes értelmezések szerint kifejezetten gyáva döntés született), vagy éppen a kollektív bűnösség elutasítása vezetett végül az orosz versenyzők indulásának elfogadásához. Utóbbi kétségtelenül sokkal jobban hangzik. Azonban nem tudhatjuk, mi járt a NOB döntéshozóinak fejében. Az viszont tény, hogy a Szovjetunió széthullása után a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország nem csak a sportban szerezte viszonylag gyorsan vissza nagyhatalmi státusát.

Ne legyenek kétségeink, az egykori német olimpiai bajnok, Thomas Bach vezette NOB egy nem Oroszország méretű és hatalmú nemzet sportolóit simán elkaszálta volna. A teljes hitelvesztést azzal a gesztussal próbálták elkerülni, hogy az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyt kellett beszereznie sportágának nemzetközi szövetségétől az induláshoz. A NOB – reputációja megőrzése érdekében – vasárnap pedig úgy döntött, hogy háromfős bizottság dönt a végleges orosz indulókról.

Mindenesetre, amikor az orosz olimpikonok vezetője a „legtisztább” csapatról, a NOB meg reputációról beszél, valójában csak egyetlen dologról nem esik szó, magáról az olimpiai eszményről. Meg arról a több évtizedes vitáról, hogy létezik-e egyáltalán tiszta versenysport. (Csak az elmúlt hetekben az oroszokon kívül román és fehérorosz sportolókat is kizártak az olimpiáról, és sajnos a magyar kajak-kenu sportot sem kerülték el a botrányok.) A modern kori olimpiák már rég nem a „Citius, altius, fortius” jelszavának szellemében zajlanak. S bár az eredmények összevetésénél ma is fontos, ki a gyorsabb, ki jut magasabbra vagy ki az erősebb, ám a versenyek valójában már akkor eldőlnek, amikor kiderül, kik indulnak tisztán, tisztábban vagy a legtisztábban. Talán eljött a jelszócsere ideje a NOB-nál – a jelek szerint a valódi megtisztulás úgyis várat még magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.