A kurdok vére

Európa nem veszítheti el az Iszlám Állam ellen harcoló fontos szövetségesét.

Majláth Ronald
2016. 09. 15. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felelőtlenség a bátorítás, ha nincs mögötte biztos fedezet. Mi, magyarok már többször is megtapasztalhattuk ezt, méghozzá a saját bőrünkön: legutóbb az 1956-os forradalom napjaiban, amikor az Amerika Hangja és a Szabad Európa Rádió felkelésre és kitartásra buzdította a szabadságharcosokat, miközben a nyugati hatalmak már pontosan tudták, hogy nem fognak beavatkozni. Sokan éppen az ilyen felelőtlen biztatás miatt hullatták vérüket a pesti utcákon, hiszen abban reménykedtek, közel már a segítség – de ez sosem jött el.

Aki ma a kurdok sorsát figyeli a Közel-Keleten, hasonló érzése lehet, mint egykoron azoknak, akik a becsapott magyarok sorsát szemlélték. Egy újabb bizonytalan fedezetű bátorítás körvonalazódik ugyanis előttünk, aminek az észak-szíriai, azaz a rodzsavai és az iraki kurdok láthatják kárát. Ami az előbbieket illeti, ők máris ízelítőt kaptak abból, meddig terjed a Nyugat jóindulata. Két éve az egész világ otthon, a televízióból nézhette végig a kurdok kitartó küzdelmét az ostromló dzsihadisták ellen, melyhez a harcosok az Amerika által vezetett nemzetközi koalíciótól légi támogatást is kaptak. Kobani hősei megállították a terrorkalifátus előrenyomulását, majd ebben az évben a kurdok által dominált Szíriai Demokratikus Erők kötelékében átlépték az Eufráteszt, hogy olyan területeket szabadítsanak fel, amelyeknek a többségét már a szunnita arabok adják. Tették mindezt abban a reményben, hogy összekapcsolhatják a szíriai kantonjaikat, melyekből egy föderatív egységet építenének.

A nagyhatalmak jól tudták, milyen terveik vannak a szíriai kurdoknak, mégis segítették a Manbidzs visszavételéért folytatott harcukat. Most már egy arab többségű városért esett el több száz kurd harcos, akiknek a szeme előtt az Észak-szíriai Föderáció – Rodzsava lebegett. Mégis, amikor néhány hete a törökök bevonultak Szíriába azzal a céllal, hogy a határait megtisztítsák a dzsihadistáktól és a kurd Népvédelmi Egységektől, Joe Biden amerikai alelnök egyszerűen bejelentette, hogy a kurdok elvesztik Washington támogatását, ha nem vonulnak vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre. Sőt, amikor egy újságíró az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének szegezte azt a kérdést, mit mondana azoknak a kurdoknak, akik most úgy érzik, hogy az Egyesült Államok magukra hagyta őket, ő azt válaszolta: vitatná, hogy a kurdok ezt éreznék, ugyanis Washington mindig világosan beszélt a támogatásról. Miután pedig megdicsérte a kurd harcosokat, még hozzátette: most inkább a közös ellenségre, a Daesre, vagyis az Iszlám Államra kellene összpontosítani. A kurdok tudtára adták tehát, hogy inkább Rakkára, vagyis a szélsőséges dzsihadisták szíriai fellegvárának visszafoglalására koncentráljanak – vagyis ismét a kurdokkal végeztetnék el a piszkos munkát úgy, hogy Amerika nem támogatja a kurdok föderációs terveit.

Ugyan az iraki kurdok helyzete alapvetően különbözik szíriai társaikétól – a kurdisztáni regionális kormány már most is autonómiát élvez Irakon belül –, politikai szempontból meglehetősen hasonlóan alakulnak az események. Az erbili kormányzat még ebben az évben függetlenségi népszavazást tervez, ezt azonban a kurdok legfőbb szövetségese, Washington és Berlin ellenzi. Mindezzel párhuzamosan abban bíznak, hogy a dzsihadisták iraki fellegvárának – az ismét csak szunnita arab többségű Moszulnak – a visszavételét ha nem is közvetlenül, de közvetve segíteni fogják az iraki kurd harcosok, a pesmergák. Akárhogy is zajlik majd a dzsihadisták erődjének bevétele, annyi bizonyos: ismét kurd harcosok eshetnek el, amiért cserébe valószínűleg semmit nem kapnak majd.

De nem csupán a kurdok sorsa miatt elszomorító a helyzet a Közel-Keleten. Napjainkra mindenkinek világossá vált, hogy az ottani állapotok nem korlátozódnak a régióra, ellenkezőleg, a szélsőséges dzsihadisták kirajzottak Európába is, ahol terrortámadásokat hajtanak végre a békés európai polgárok ellen. Végképp itt lenne hát az ideje tudomásul venni: a kurd harcosok ma nemcsak a függetlenségükért, hanem a mi biztonságunkért is küzdenek, amikor a dzsihadistákkal harcolnak. Ez pedig kötelességeket róna a nyugati országokra is, mindenekelőtt Irakban, ahol semmibe sem kerülne, hogy közvetítsenek Bagdad és Erbil között, hogy konszenzusos megoldásra jussanak az ország jövőjéről és a vitatott területek hovatartozásáról.

Szíriában is bőven lenne még tennivaló: ott már az is eredmény lenne, ha a kurdok szerepvállalásáért cserébe a nyugati országok legalább az ő emberi jogi helyzetüket felkarolnák. Ma, amikor a kurdok egyre többször csalódnak nyugati partnereikben, Európának el kell gondolkodnia azon, mivel járhat, ha elveszíti a kurdokat, eme fontos szövetségeseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.