A politika kétfarkú infantilizálása

A viccpárt kampánya nyomán feleslegesnek és abszurdnak tűnhet a közéleti aktivitás.

Böcskei Balázs
2016. 09. 01. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőre ki ne gondolná szellemesnek a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak – már a szervezet elnevezése is milyen vicces, ugye – a kormányzati plakátkampányra válaszként adott ellenkampányát? „Tudta, hogy amit sokszor ismételnek, igaznak tűnik?; „Tudta? Mit?”; „Tudta? A Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempészhetne az ivóvizébe?” – olvashatjuk a „párt” viszonválaszait a menekült-, migráns-, illetve bevándorlástéma kapcsán a leginkább belpolitikai szándékkal hangszerelt kormányzati plakátokra. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a rossz kérdésre – ahogyan arról okkal van egyetértés a Jobbikon és LMP-n kívüli ellenzéki oldalon – csak rossz választ lehet adni, kétfarkúsan szólva: hülye kérdésre hülye válasszal lehet felelni. Végeredményben ahol – néhány kivételtől eltekintve – most tart hazánkban a mindennek a hátterében zajló migránsáramlással kapcsolatos diskurzus, annak alapján nem is várhatjuk el, hogy október 2-ig racionális keretben lehessen a kortárs Európára akár fundamentális hatást gyakorolni képes jelenségről a széles nyilvánosságban beszélni vagy vitázni.

Jelzésértékű, hogy a viccpártnak titulált kétfarkúaknak egy év leforgása alatt immáron másodszor sikerült viszonylag rövid időn belül több millió forintot gyűjteniük egy vállaltan olyan kampányra, amelynek nem célja a tájékoztatás, az információátadás, a figyelemfelhívás – hacsak nem annyiban, hogy a kormány „abszurd” kérdéseire rávilágítson –, s a problémafelmutatás is alig. Ugyanakkor nem is csak a nevettetés a feladata. Míg egy fősodorbeli baloldali-liberális pártnak aligha sikerülne egy ad hoc kampányra (e sorok írásáig) 22 millió forintot összegyűjtenie, addig a vállaltan antipolitikai attitűddel rendelkező, „passzivistákra” építő, állampolgári részvételt hirdető párt szinte magától értetődően vitte ezt véghez.

Egyrészről akár örömtelinek is mondható, hogy a „gyűlöletgeneráló” kampányra adott „leleplező” ellenkampány esetében ilyen könnyen megy az adománygyűjtés, másrészről sokaknak akár aggasztó is lehet, hogy az állampolgárok, illetve az adományozók kevésbé a(z intézményes) szervezet- és közösségépítő projektekre áldoznak (egy párt vagy civil szervezet támogatása sokkal inkább az, mint a kétfarkúság illékony hangulata), amelyek célja vállaltan a kormány- vagy rezsimbontás. Kormányváltást ígérő politikus nem lehet nyugodt, amikor azt látja, hogy a politikai trashkultúra (hiszen az ingyensör kutyosos plakátja mégiscsak az) támogatására és plakátolására néhány Facebook-perc alatt össze tud gyűlni jó pár ember, míg a politikai cselekvés hagyományos módozatainak támogatása vagy kétórányi kitelepülés megszervezése jó pár órát igényel(het).

Ahogyan a kétfarkú aktivistáknak is könnyebb a helyzetük, mint az általuk iparilag bírált (ellenzéki) politikusoknak. Előbbieknek nem kell tekintettel lenniük a felhatalmazás, a képviselet, a felelősség bonyolult viszonyrendszerére, a politikai humornak és fricskáknak nem kell másnap választ adniuk a „mi a teendő” második lépésre, sem pedig abban a politikai ricsajban nem kell majd részt venniük, amely az október 2-i eredményhirdetéssel és annak értelmezésével veszi kezdetét. Hozzá kell tenni, hogy közben a kétfarkúak érvénytelen szavazásra is buzdítanak, egyúttal a „párt” aktivitása a politikai rendszer ismert deficitjeivel, a politikai osztály elismerésének hiányával, a politikai tevékenység kiüresedésével kapcsolatos, fontos és szükséges jelzésnek tekinthető. Ez utóbbi még rendben is lenne, továbbá a viccpártok léte mint kortárs jelenség olyan párttünet, amely reflexióra kényszerítheti a főáramlati politikai erőket – viszont a viccpártok korlátai hamarabb jelentkeznek, minthogy időszerű lenne a „komoly” pártok haláláról értekezni.

Emellett adódik a kétfarkúak kapcsán egy magyar jelenség vagy probléma is. Egy csalódott, a politikától elforduló, kiábrándult, fatalista módon gondolkodó (ellenzéki) politikai térben a politika általános infantilizálásának, a politikusok minden cizelláltság nélküli megbélyegzésének („Tudta? A korrupciós bűncselekmények legnagyobb részét politikusok követik el”) vannak nem szándékolt következményei is. Erősítik-e ezek például azokat a tendenciákat, amelyek szerint az állampolgárok szemében a politika eleve valami lesajnálandó, bűzös dolog, „a nagyok és ostobák játéka”, a korruptak birodalma, azok terepe, akik nem az állampolgárok ügyeivel foglalkoznak? Ennek komoly esélye van.

Amíg ugyanis az ellenzék elmúlt évekbeli teljesítménye ismert, addig a tárgyalt plakátok – a politikai reflexiót erősítő üzeneteik mellett – a politika bagatellizálásának és infantilizálásának eszközévé is válhatnak. Semmiképpen nem szeretnék a „bevezetés az aktivizmusba” típusú kézikönyvek olyan evidens állításaival érvelni, mint hogy a politika közös ügyeink közös intézése, vagy hogy a politika nem egyenlő a pártpolitikával, de azon túl, hogy a kétfarkúak a politikára – azon belül a kormányzati kommunikációra – vonatkozó reflexiót erősítik, közben a(z intézményes magyar) politika komolyan vehetetlenségét, általános abszurditását, az azzal való foglalkozás feleslegességét is hangsúlyozzák (tévesen). Egyfajta kellemes és vicces kivonulási út ez a megcsömörlötteknek.

Az állampolgárok és a plakátészlelők nem egyformán reagálhatnak tehát a kétfarkúak válaszára. Amire leginkább szüksége lenne a politikai közösségnek, az a politikai aktivitásnak és a politika komolyan vehetőségének az erősítése, a politikáról való infantilis vagy megbélyegző gondolkodás félretétele. Természetesen a hazai viccpárti jelenségek megítélése is kontextusfüggő, tehát a kétfarkúak reflexiói számos esetben segíthetik is a politikai tisztánlátást, de akcióik általános és hosszú távú népszerűsége esetén lehet, hogy nem fogunk olyan nagyokat kacagni a „párt” napi ellenséggenerátorának azon találatán, amely szerint a keddi ellenségek az „offshoreozó szírai civilek”. Ugyanis az offshore is gond, a szíriai válság is gond, meg a civil politika is, ha annak csak arra futja, hogy „egy kaposvári magyar sokkal több ufót fog látni életében, mint ahány menekültet”. Mert mi van, ha nem?

A szerző politikai elemző

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.