Állami mostohagyerekek

A rideg intézetek világából egyenes út vezet a társadalom perifériájára.

2016. 09. 28. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még folyik a nyomozás és a minisztériumi vizsgálat a főváros VIII. kerületében található, Alföldi utcai befogadóotthon ügyében, amelyet az utóbbi hetekben szörnyű gyanú lengett körül. A Bors nevű bulvárlap cikksorozata szerint az intézményben a nevelők éveken keresztül erőszakolták a gyermekeket. A kisebbeknek csokoládét, a nagyobbaknak több zsebpénzt ígértek a szexért cserébe, volt olyan lány, aki teherbe is esett a nevelőjétől. A vádak szerint brutálisan bántalmazták is a kiszolgáltatott fiatalokat, a lányok egy részét pedig prostitúcióra vették rá.

Bár több jel is arra utal, hogy az Alföldi utcai otthont ért vádak nem teljes mértékben fedik a valóságot, a botrány kirobbantásában pedig vélhetően jelentős szerepe van egy középkorú férfinak, akinek viszonya van az intézet egyik fiatalkorú lakójával. Az ügy ráirányítja a figyelmet a gyermekvédelmi rendszer évtizedek óta fennálló, folyamatosan súlyosbodó problémáira.

A gyermekvédelem mindig az aktuális hatalom mostohagyereke. Itt nincsenek egymásnak feszülő álláspontok, lövészárkok, pártállástól függetlenül minden politikai erő marginálisnak tekinti ezt a területet, pedig kulcsfontosságú ügyről van szó. A kormányprogramokban általában csak néhány szó esik az állami gondozott fiatalokról, és minden párt ugyanazt ígéri: egyrészt hogy a következő években könnyebbé teszik és meggyorsítják az örökbe fogadást, másrészt hogy akit csak lehet, nevelőszülőhöz adnak, mert a legfontosabb, hogy minden gyerek családban nőjön fel. Aztán minden marad a régiben: 2002 óta folyamatosan évi 750–850 között mozog az engedélyezett örökbefogadások száma, miközben több mint húszezer gyermek van az állami szakellátásban. Bár a törvény szerint már 2014 óta nem helyezhetők el gyermekotthonban a rendszerbe újonnan bekerülő, 12 év alatti gyerekek, a bentlakókat pedig ütemezetten kellene nevelőszülőkhöz adni, a hivatalos adatok szerint több mint hat éve ugyanúgy nyolcezer gyerek él a gyermekotthonokban, vagyis nem tapasztalható számottevő létszámcsökkenés.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. A rendszer ugyanis számos olyan problémával terhelt, amelyről tudomást sem vesz az aktuális területgazda, most éppen a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma. A gyermekvédelmi dolgozók bére megalázóan alacsony, miközben extrém pszichikai terhelésnek vannak kitéve, így a szakképzett pedagógusok tömegesen hagyják el az otthonokat. A nevelőtanárok mellett dolgozó gyerekfelügyelők tekintetében még rosszabb a helyzet: esetükben a szakképzettség csak egy néhány száz órás tanfolyamot takar, és a beiskolázás feltétele csupán az általános iskola elvégzése, ám még ezt a gyorstalpalót sem végzi el mindenki. Tovább súlyosbítja a helyzetet az intézményekben tapasztalható pszichológushiány, ami a mentálisan sérült gyerekek szempontjából életveszélyes lehet. Az alulfizetett, hiányosan képzett, motiválatlan és állandóan cserélődő személyzet képtelen a gyerekekkel megfelelő kapcsolatot kialakítani, akik így az intézeten belül saját világot és saját szabályokat hoznak létre, amely a nyers erőszakon alapul.

Székely László alapjogi ombudsman már többször is felhívta a figyelmet a gyermekotthonokban tapasztalható jogsértésekre és aggasztó állapotokra, mégsem történt lényeges előrelépés. A fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonáról készült jelentésében például rámutatott: az intézményben hatalmas a dolgozói fluktuáció, jellemzően tíz új munkatársból kilenc rövid időn belül távozik, mert nem képes kezelni a helyzetet. A nevelők és a gyermekfelügyelők között is vannak olyanok, akiknek a végzettsége nem megfelelő. A személyzet folyamatos cserélődése miatt a munkába állást nem előzi meg előzetes felkészítés, és nem szakmai alapon, hanem „maradékelven” működik a dolgozók kiválasztása. Az ombudsman leszögezte: a hiányos felkészültségű, speciális képzésekkel nem támogatott, túlterhelt, fáradt, romló pszichés állapotba kerülő munkatársak felerősíthetik a gyermekek ellenállását, illetve agresszív viselkedést válthatnak ki belőlük.

Ha egy traumát átélt, családja által bántalmazott vagy éppen eltaszított gyermek – korábbi környezetéből kiszakadva – nem kap elég pszichológiai, pedagógiai segítséget, és szeretet nélkül, rideg körülmények között nő fel egy intézetben, ahol farkastörvények uralkodnak, akkor számára egyenes út vezet majd a társadalom perifériájára. A prostituáltak, bűnözők vagy éppen csak a munka és cél nélkül tengődők világába, ahonnan még gyermekkorában jó eséllyel őt magát is kiszakították.

Amíg nem sikerül alapjaiban megreformálni a jelenlegi rendszert, addig folyamatosan újratermelődik az a jövőkép nélküli, kisemmizett és sorsára hagyott társadalmi csoport, amelyből aztán a legtöbben az alkoholizmust, a drogokat vagy a bűnözést választják. Beletörődnek és nyakig merülnek a kilátástalanságba, mert – bár lett volna rá lehetőség – soha senki nem mutatta meg nekik a kifelé vezető utat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.