Nincs mi ellen lázadni?

Tasnádi László szerint valami biztosan történt.

Lakner Dávid
2016. 09. 17. 8:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valami történt, az biztos. Ezekkel a szavakkal foglalta össze a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László a múlt héten nyilvánosságra került, állítólagos titkosszolgálati vonatkozású ügyet. A 444.hu számolt be róla: tavaly decemberben egy meg nem nevezett újságíróhoz odalépett az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársa, és együttműködési papírt akart aláíratni vele. A titkosszolgálati ember „érvei” megdöbbentőek voltak: magánéleti részletekkel állt elő, közölve, hogy azokat valaki rossz szándékkal gyűjtötte. De ha már úgyis csevegünk, jó lenne azt is tudni, milyen forrásokból dolgozik egy-egy politikailag kényesebb ügy megírása során – hangzott el az állambiztonsági kérdés a 444.hu cikke szerint.

Ugyan a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt arról számolt be, hogy a bizottság kormánypárti tagjai leszavazták a tényfeltáró vizsgálat elrendelését, de örömteli módon a Belügyminisztérium mégis vizsgálja az alá tartozó titkosszolgálatokat. Nem ok nélkül reménykedünk: mint írtuk, Tasnádi László szerint valami biztosan történt, márpedig az ő szimata kétségkívül csalhatatlan az efféle történések felismerésében. Két évvel ezelőtti kinevezésekor derült ki, hogy a rendszerváltás előtt III/II-es operatív tiszt volt, a C alosztályon dolgozott, amely a „belső reakciót”, a kulturális, egyházi, vallási vonalat figyelte.

Kétségkívül nosztalgikus állapotba kerülhet most az államtitkár, amikor arról hall részleteket, hogyan is történt az a valami. Várakozásainkat azonban letörheti, hogy a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, Németh Szilárd közben csütörtökön már arról beszélt: a Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi Hivatal a cikkben sugalmazottakat teljes egészében cáfolta, méghozzá bizonyítékokkal. Senki senkire nem kényszerített semmit – jelentette ki Németh Szilárd.

De sikerült? – juthat eszünkbe Kovács Zoltán emlékezetes kérdése, amit a kormányszóvivő akkor tett fel, amikor nem jött össze a Magyar Nemzeti Bank alapítványai költekezésének törvénnyel elősegített titkosítása. Valóban, ha az újságíró nemet mondott az együttműködésre, akkor a kényszerítés nem járt sikerrel – minden más azonban igen. Az érintett a történtek óta nem állt a nyilvánosság elé az üggyel, amit most anonimizált formában írt meg a 444.hu. Ha pedig ezt nézzük, a megfélemlítés nyilvánvalóan sikeres volt egy olyan belpolitikai újságíró esetében, aki feltehetőleg kapva kapna a sztorin, ha nem róla lenne szó.

Ha a leírtaknak csak a fele igaz, az világbotrány, mert ellentmond mindannak, amiről a rendszerváltás állítólag szólt. Igaz, annak már az is ellentmondott, hogy Tasnádiból befolyásos politikai szereplő válhatott 2014-ben Magyarországon. Ahogy az is, hogy a frissen hadrendbe állított kormánybulvár sorra számol be ellenzéki politikusok, üzletemberek magánéletéről, bokorban készült fotókat tesznek közzé állítólagos olvasói tartalomként. A jobbikos Volner János is titkosszolgálati szálat gyanított: arról beszélt, hogy többször is követték őt – mégsem sikerült megnyugtatóan pontot tenni ennek az ügynek a végére sem.

Németh Szilárd most azt mondta, folyamatban van a vizsgálat (önelszámoltat a Belügyminisztérium), majd utána további részleteket is meg lehet tudni. Csakhogy ezt már nehéz elhinni. Tasnádik a hatalomban, a nyilvánosság megfélemlített tájékoztatói a másik oldalon. „Mit hallok, a fordulat óta nem is ír? Ez nem szép azok után, hogy annyit invesztáltunk önbe. De hát mit is írna az ember egy ilyen nagy demokráciában? Nincs, ami ellen lázadni lehetne” – ecsetelte A mások élete című film cinikus hatalmi embere a színpadi szerzőnek, akinek a barátnőjét korábban öngyilkosságba kergették.

Van, ami sosem változik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.