Székely turizmus ellenszélben

Bukarest fóbiái nehezítik a tömbmagyar régió vendéglátóinak dolgát.

2016. 09. 25. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a székelyföldi idegenforgalom, és erről nem csak azok győződhettek meg, akik mostanában felkeresték a régiót. Ma már elegendő, ha az ember ellátogat egy-egy magyarországi, bukaresti vagy mondjuk brüsszeli turisztikai vásárra, fesztiválra, és jó eséllyel ízelítőt kap Székelyföld páratlan természeti csodáiból, vendéglátásából, a turistáknak szánt programokból. Ugyanis a székely ember sem bízza már a véletlenre, kik és hányan választják nyaralás, pihenés, kikapcsolódás céljából szülőföldje festői szépségű vidékeit, és promóciós anyagként nem éri be a messze földön híres vendégszeretetéről szóló anekdotákkal.

Magyarán a székely egyre profibb vendéglátóvá vált. Aki belátta, az idegenforgalmi kínálatot nem elég arra alapozni, hogy a kultúráját, identitását, hagyományait évszázadokon át megőrző népcsoportot skanzenszerűen bemutatják az anyaországi turistának. Manapság több kell a megszokott, archaikus elemekkel, népi mesterségekkel, székely táncosokkal fűszerezett felhozatalnál. Éppen ezért jelentős hangsúlyt fektetnek például a gyógyfürdőkre és a mofettákra, a kastélyturizmusra, sőt az extrém szórakozási lehetőségek biztosítására is, mint például a terepautózás, a siklóernyőzés vagy a vadvízi evezés. A régió adottságait, illetve a világ számos idegenforgalmi nevezetességének látogatottságát visszavető terrorfenyegetést ismerve nem mellékes szempont, hogy Székelyföldön egyedül a medve jelenthet veszélyt a turistára.

Idegenforgalma nemzetközi szintű fellendülése szempontjából Székelyföldet egyetlen tényező hátráltatja: hogy többségében magyarok lakják. A kulturális és területi önrendelkezéssel kapcsolatos törekvésekkel szemben berzenkedő bukaresti hatalom az 1989-es romániai rendszerváltás óta minden olyan kezdeményezést gyanakvással – és többnyire elutasítással – fogad, amely itt fogalmazódik meg. Székelyföld nem létezik – igyekeznek csírájában elfojtani a román pártok, politikusok és véleményformálók (tisztelet a kevés kivételnek) a régió autonómiájáról folytatott disputát, eközben pedig a hatóságok szisztematikusan üldöznek minden törekvést, jelképet, ami Székelyföld magyar vonatkozású történelmére, identitására emlékeztet. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének minap a régióban folytatott látogatásával kapcsolatos hisztéria is a románok Székelyföld-fóbiájával magyarázható. Abból, hogy az amerikai diplomata székely zászlóval, önkormányzati vezetők társaságában fotózkodott, sokan azt a következtetést vonták le, Washington támogatja a tömbmagyar Hargita és Kovászna megye „elszakadását”, sőt ezt akár kész el is ismerni, akárcsak Koszovó függetlenségét.

Bukarest hosszú ideje akadályozza a székelyek kék alapon aranysávos lobogójának közintézményeken, köztereken való kihelyezését, a marosvásárhelyi ítélőtábla épp a napokban mondta ki végleges ítéletében, hogy a csíkszeredai Szabadság téren nem loboghat a zászló. De ennél „hétköznapibb” területen is kibuknak a román hatóságoknak a magyar közösséggel szembeni ellenérzései. A bukaresti idegenforgalmi hatóság szintén a napokban közölte a Székelyföld idegenforgalmának fellendítése, népszerűsítése céljából klaszterbe tömörülő civil szervezetekkel, hogy nem ismeri el turisztikai desztinációnak a régiót. Az elutasító álláspont előzménye, hogy a romániai igazságszolgáltatás arra hivatkozva tagadta meg a székelyföldi turisztikai egyesület bejegyeztetését, hogy a szervezet a romániai közigazgatásban nem létező Székelyföld turizmusát kívánja szolgálni. Vagyis miközben az ország többi régiójának, tájegységének – Dobrudzsának, Moldvának, Mócvidéknek vagy Bukovinának – jogában áll önálló identitását kidomborítva hirdetni turisztikai potenciálját, ez az „etnikai alapon szerveződő” Székelyföldnek tilos.

Ez a viszonyulás azért nevetséges és abszurd, mert a valóságra próbál rácáfolni. A román közvéleményben gyakran még ma is él az az előítélet, hogy Székelyföldön kizárólag magyarul beszélnek, és nem szolgálják ki a boltban román nyelven a vásárlót. – Két éve folyamatosan hadakozom az ilyen téves nézetek ellen, és azt tapasztalom, hogy lassan leépülnek – állapította meg Razvan Pascu, az egyik legismertebb román turisztikai marketing-tanácsadó. Ennél is beszédesebb, hogy a tavaly Kovászna megyébe látogató százezer turista nyolcvan százaléka román nemzetiségű volt, akiket egyáltalán nem riasztott el, hogy egy „nem létező” régióban vagy – a román politikusok és a média egy részének szóhasználatával élve – az „úgynevezett Székelyföldön” kirándult. Márpedig borítékolható, hogy ha egyre több román keresi fel a Hargitát, a Szent Anna-tavat vagy a háromszéki kastélyokat és kúriákat, egy életre leszámolnak ezekkel a sztereotípiákkal, és talán másképp viszonyulnak majd a székely zászlóhoz és autonómiatörekvéshez is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.