Székelyföldi hajbókolók

A kormány támogatja, hogy bizonyos sportegyesületek a nemzetstratégiával ellentétesen cselekedjenek.

Földi Bence
2016. 09. 21. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél hete, szeptember 11-én adták át a Márton Áron Tehetséggondozó Központ kollégiumát Csíkszeredában. A beruházás 5 millió euróba (több mint 1,5 milliárd forint) került, ebből 4 millió eurót (1,2 milliárd forint) az Orbán-kormány adott – nagyon helyesen, hiszen a mindenkori magyar kormánynak fontos feladata a külhoni magyarság támogatása. A „maradék” 1 millió eurót (308 millió forint) egy magánszemély állta, egy egykori gázszerelő, aki fokozatosan a leggazdagabb magyarok közé küzdötte fel magát – az Orbán-kormány hathatós segítségével.

Mészáros Lőrincről van szó: a felcsúti polgármester pénzéért cserébe Pro Urbe kitüntetést adományozott neki a város. Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán így fogalmazott: „Köszönjük szépen, Lőrinc, a Jóisten adjon százszor annyit helyette!” Mészáros Lőrinc – aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke is egyben – az ünnepségen kijelentette: nem titok, hogy a legtehetségesebb fiatalokat elvinnék magukhoz az anyaországba.

A fentiekkel két komoly probléma akad. Az egyik, hogy Mészáros Lőrinc idézett szavai épp ellentétesek a magyar nemzetpolitika legfontosabb célkitűzésével. A 2010-es kormányváltást követően az alaptörvénybe is beleírták: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja [ ] a szülőföldön való boldogulásukat.” Azóta is gyakran hangoztatják mint a hazai nemzetpolitika egyik fontos elemét: a magyar kormány segíti, hogy a külhoni magyarok boldogulhassanak a szülőföldjükön. Ennek megfelelően olyan szakpolitikai stratégiákat dolgoztak ki, amelyek ezt mozdítják előre: a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságnak van elképzelése a Kárpát-medence gazdaságfejlesztéséről, és a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen kimunkálták a külhoni oktatás fellendítésére vonatkozó terveket is.

A tudatos nemzetpolitikára utaló fenti kezdeményezések ellenére a kormány és az általa támogatott szervek folyamatosan a szülőföldön maradás elve ellenében cselekszenek. A tehetségek határon való átcsalogatása zajlik: nemcsak a tudományos vagy az államigazgatási feladatokra „igazolnak” külhoni magyarokat, hanem az államilag dotált sportklubok is onnan szereznek utánpótlást. Főként a jégkorongban látszik ez, de a közelmúltban a pénzzel szépen kitömött, ám az európai kupákban rendre leszereplő Ferencváros is igazolt csíkszeredai fiatalt.

Vagyis végső soron az Orbán-kormány támogatja, hogy bizonyos sportegyesületek a nemzetstratégiával ellentétesen cselekedjenek.

A másik probléma abból fakad, hogy a korrupciógyanús ügyletek révén meggazdagodott anyaországi oligarchától, Mészáros Lőrinctől fogadták el a pénzt a derék és becsületes székelyek. Igaz, a politikai elit náluk is besározódott: a közelmúltban rendre elővette a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a székelyföldi városok polgármestereit, így Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai városvezetőt is. A korrupciós ügyben végül tisztázta magát a mérnök és közgazdász végzettségű polgármester, aki egy évig nem viselhette hivatalát, és mindvégig koncepciós eljárásnak nevezte besározását.

Őt és más polgármestereket a magyar állam a Külhoni Magyarságért díjjal tüntette ki augusztus 20-a alkalmából, majd jött a székelyföldi jókívánság: legyen Mészáros Lőrincnek 30,8 milliárd forintja! Nem biztos, hogy egy korrupciógyanúba keveredett polgármester részéről – akinek a városában épp a tehetségek elszipkázását készítik elő – szerencsés egy ilyen kívánság egy anyaországi oligarchával kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.