Van-e kiút a labirintusból?

A következő két hónapban a spanyolországi pártok és a választópolgárok is vizsgáznak felelősségérzetből.

2016. 09. 07. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne szavazzatok harmadszor! Ezt üzente a választóknak mérgében és elkeseredésében Santos Juliá, a szocialista kötődésű spanyol politológus és történész a balliberális lap, az El País oldalain, miután a múlt hét pénteken újra kudarcba fulladt az alsóházban ezúttal az ügyvezető néppárti kormányfő, Mariano Rajoy kormányalakítási kísérlete. Ilyen még nem fordult elő a Franco-diktatúra (1939–1975) után helyreállított spanyol alkotmányos demokrácia történetében, hogy több mint 250 nap, majdnem kilenc hónap is elteljen megválasztott kormány nélkül. Az 1978-as spanyol alkotmány értelmében legalább fél évnek kell eltelnie két általános választás között, de a politológus is pontosan érzi, hogy a választók kezdik megelégelni a helyzetet. Fél év alatt hiába járultak az urnák elé kétszer is, az általuk felhatalmazott képviselők és pártok a jelek szerint képtelenek szót érteni egymással. Ideológiai ellentéteiken kívül a pártok gazdasági programjai is elválasztják őket, de önigazolási kényszerük is gátolja az egyetértést. Tovább ront a patthelyzeten, hogy a négy meghatározó spanyolországi párt vezetője közül három ki nem állhatja egymást.

Nem csoda, hogy az egyik katalán publicista, Francesc-Marc Álvaro is attól tart, hogy a demokrácia szó túlzásba vitt használata miatt a választópolgárok előbb vagy utóbb hátat fordítanak nemcsak a politikának, hanem ennek a politikai berendezkedésnek is, mert legalább 25 éve tart az egyre terhesebb és szinte szakadatlan választási kampány. VI. Fülöp király ezért úgy gyakorolt nyomást a pártokra, hogy hétfőn felszólította őket, érdemi párbeszéddel oldják fel a patthelyzetet. De csak október 31-ig van idejük, utána az uralkodónak sem lesz más választása, meg kell hirdetnie az újabb megméretést – karácsonyra, azaz december 25-re. Sovány vigasz, hogy három párt, a főleg centristának tartott Ciudadanos (Állampolgárok), a volt kommunistákkal koalícióra lépő, részben radikális baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) és az 1979 óta nem marxista, hanem piacpárti Spanyol Szocialista Munkáspárt, a PSOE törvényjavaslatot dolgozott ki, hogy egy héttel korábban tartsák a harmadik próbatételt, ne rontsák el a választók karácsonyát.

Azért is lenne ajánlatos megegyezniük egymással legkésőbb október 31-ig, mert egyáltalán nem biztos, hogy szeptember 25-én a baszk és a galíciai tartományi választások eredményei véget vetnek a patthelyzetnek, kedvezve az ügyvezető kormánynak. Az elszakadással még mindig nyíltan kacérkodó, de továbbra is nagyon megosztott katalánokról nem is beszélve. Carles Puigdemont, a katalán autonóm kormányfő gúnyosan megjegyezte a múlt pénteken meghiúsult második beiktatási szavazás után, hogy ha Madrid nem kapja össze magát, Katalónia befejezi, amit elkezdett, miközben a spanyoloknak még mindig csak ügyvezető kormányuk lesz. De szavait jelentősen árnyalja az a nem elhanyagolható tény, hogy az autonóm országrésznek még mindig nincs elfogadott költségvetése, amely nélkül viszont nem folytatható a függetlenségi folyamat sem. Katalónia szempontjából szeptember 28. a kritikus nap, amikor bizalmi szavazást tartanak Puigdemontról. Ha a kicsiny, de „királycsináló” pozícióba került antikapitalista párt, a Népi Egység jelöltje továbbra is diktálni akarja a feltételeket, és mégsem támogatja az autonóm katalán kormányfőt, bukik a függetlenségi folyamat, Madrid pedig némi levegőhöz jut. Ezért kifejezetten Madrid provokálására nyitották meg hétfőn Lisszabonban – Washington, London, Berlin, Róma, Párizs, Brüsszel és Bécs után – az immár nyolcadik katalán „követséget”. Augusztus közepén váratlanul Soros György neve is előkerült Katalónia kapcsán. A La Vanguardia akkor hozta nyilvánosságra a tényt és dokumentumait, hogy Soros Nyílt Társadalom Alapítványa 2014 januárjában 25 ezer dollárral támogatta a nem hivatásos katalán diplomaták (Diplocat) egyik barcelonai rendezvényét, amelynek témája többek között az euroszkepticizmus volt. Soros valamiért kiszemelte magának az FCC nevű, barcelonai székhelyű építőipari vállalatot is, amelyben rajta kívül a világ jelenlegi leggazdagabb embere, Bill Gates és az élbolyba tartozó mexikói nagyvállalkozó, Carlos Slim is folyamatosan növeli részesedését. A katalán fejleményekkel összefüggésben egy szempontból igen figyelemreméltó az Elcano, a spanyol külügyi intézet augusztusban közzétett országimázs-jelentésének egyik mérése: a megkérdezett portugálok 68 százaléka szívesen látná a spanyol–portugál politikai uniót. Nyilván a készülő katalán elszakadásra is gondolva. Öt évvel ezelőtt az utolsó hasonló, de közös közvélemény-kutatásban csak 46 százalékot mértek, a spanyolok csak 6 százalékkal maradtak le mögöttük.

A következő két hónapban előbb a spanyolországi pártok vizsgáznak felelősségérzetből, aztán a választópolgárok. De az Európai Unió is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.