A horvát függetlenség értelme

Oroszbarát irányvonala miatt puccsolta meg saját pártja Karamarko miniszterelnököt.

Techet Péter
2016. 10. 16. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 8-án ünnepelte Horvátország függetlenségének huszonötödik évfordulóját. 1991-ben ezen a napon szakította meg a zágrábi parlament hivatalosan is az államjogi kapcsolatokat Jugoszláviával. Az akkori nyugat-európai politikusok – főleg Párizsban és Londonban – a jugoszláv állam egyben tartását szorgalmazták. A gazdasági válság azonban előhozta a délszláv népek közti nacionalista ellenérzéseket. És bár Szarajevóban vagy Zágrábban is tömegek vonultak utcára a háború ellen, mind Zágrábban, mind Belgrádban olyan politikusok kerültek hatalomra, akiknek személyes hatalmuk függött a nacionalista indulatok felkorbácsolásától.

Franjo Tudjman, az egykori kommunista történész például arról álmodott, hogy nemcsak elemezheti, de maga írhatja a horvát történelmet. Délnyugati szomszédunk történetét végigkísérik az erős apafigurák: Ante Starcevic a magyar időkben vagy Stjepan Radic az első jugoszláv korszakban. De még Titónak is sikerült ilyesféle szerepet betöltenie. Tudjman ebben a sorban képzelte el magát: történész létére fehér katonai egyenruhát öltött, és tényleg sok tekintetben ő lett „a nemzet atyja”. Ezért állt hát a függetlenségi mozgalom élére. Ma már persze tudni lehet, hogy Slobodan Miloseviccsel is jól megértette magát, ha például Bosznia-Hercego­vina esetleges felosztásáról volt szó. Tudjman mellett azonban azért sorakozott fel több nyugat-európai konzervatív politikus is, köztük például Habsburg Ottó, mert a jugoszláv térben a horvát vagy a szlovén függetlenség volt a garancia arra, hogy nem erősödik az orosz, pánszláv befolyás.

Miután a német diplomácia 1992-ben elismerte a horvát és a szlovén függetlenséget, egyértelművé vált: vége van Jugoszláviának. Abban a helyzetben valóban helyes döntés volt Zágráb és Ljubljana mellé állni, ugyanis a hidegháború végével a Balkán körül ismét megjelentek a nagyhatalmi érdekek. Az orosz terjeszkedést és hatást csak egy, a Nyugat felé orientálódó, katolikus Horvátországgal és Szlovéniával lehetett ellensúlyozni. A horvát nacionalizmusnak így lett egyik fontos üzenete és célja Horvátország nyugati identitása. A Balkánon amúgy a muszlim népek, a bosnyákok és az albánok is inkább nyugati elkötelezettségűek. Az utóbbi időben egyre erősebb török vagy szaúdi terjeszkedés például Boszniában csupán a nyugati országok érdektelenségének következménye.

Horvátország és Szlovénia mára az Európai Unió és a NATO tagja. Horvátországban pedig a tavalyi választásokon visszatért a hatalomba Franjo Tudjman egykori pártja, a HDZ. A pártot Tomislav Karamarko vezette, de nem sikerült egyedül győznie, így koalíciót kellett kötnie egy új jobboldali liberális párttal, a Híddal. Karamarkónak még a kormányfői posztot is át kellett engednie egy független szakértőnek, a kanadai–horvát Tihomir Oreskovicnak. A kabinet azonban egy évig sem maradt hatalmon. Idén májusban a Nacional című zágrábi baloldali hetilap olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Karamarko felesége annak a Molnak lobbizott egykoron, amellyel a horvát állam még mindig perben áll. Még fontosabb információ volt, hogy a lap szerint Karamarko gyanúsan közel áll bizonyos orosz üzleti körökhöz, és felesége nemcsak a Molnak, de orosz energetikai cégeknek is segített.

Andrija Hebrang, Tudjman egykori helyettese, a HDZ veterán politikusa szerint Horvátország ismét geopolitikai játszmák színterévé vált: Washington vélhetően nem nézte jó szemmel, hogy egy orosz kapcsolatokkal rendelkező politikus lett a HDZ elnöke. Ez azonban nemcsak az amerikaiaknak nem tetszhetett, hanem a HDZ jelentős részének sem. A horvát nacionalizmus számára ugyanis nem kérdés, hová tartozik Horvátország, és kik a szövetségesei.

Tomislav Karamarkót így végül nem is az ellenzéke, hanem a saját pártja buktatta meg. Miután nyilvánosságra kerültek az orosz kapcsolatokról szóló papírok, a párt európai parlamenti képviselői – egy bizonyos Andrej Plenkovic vezetésével – nyáron felszólították a pártelnököt a távozásra. Karamarko kénytelen volt visszalépni, és a HDZ nagy többséggel az említett Andrej Plenkovicot választotta elnökévé. Míg Karamarko a párt szélsőjobboldalát képviselte, és állandóan a konfrontációt kereste, Plenkovic jobbközépről jön: elkötelezett az európai együttműködés és a transzatlanti kapcsolatok mellett. Ellentétben Karamarkóval, aki a horvátországi kisebbségek jelentős részével, különösen a szerbekkel és az olaszokkal szinte folyamatos „háborúban” állt, Plenkovic inkább a megegyezést keresi.

A HDZ így már jobbközép pártként indult a szeptemberi előre hozott választásokon. A változást ahhoz lehetne hasonlítani, mint ha a Fidesz tagsága hirtelen leváltaná Orbán Viktort, és Navracsics Tibort vagy Pokorni Zoltánt ültetné a helyére. Míg Karamarko nyíltan is Orbánt tekintette példaképének, addig Plenkovic inkább kerüli az összehasonlítást.

A Brüsszelből hazatért politikusnak ezzel a stílussal sikerült szeptember közepén nyernie. Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökként is a kiegyezést hirdeti a karamarkói háborús logika életben tartása helyett. A Híddal közös kormányához azoknak a szerb és olasz kisebbségi képviselőknek a támogatását is meg akarja szerezni, akiket Karamarko egykoron folyamatosan támadott. A választási kampányban Plen­kovic olyannyira mérsékeltnek mutatkozott, hogy szociáldemokrata kihívója, a korábbi bukott miniszterelnök, Zoran Milanovic gyakorlatilag nacionalistábbnak tűnt nála.

A HDZ a Fidesszel ellentétben valóban néppárt. Több mint kétszázezer tagja van egy alig négymilliós országban (míg a Fidesznek összesen negyvenezer egy tízmilliósban), tehát sokféle vélemény megjelenhet benne. A HDZ Tudj­man után sohasem egyetlen ember kultuszára épült. Ennek megfelelően a pártbeli demokrácia is másképp működik, elvégre Magyarországon aligha lenne elképzelhető, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői megpuccsolják a pártelnököt annak oroszbarát irányvonala miatt.

A HDZ szeptemberi sikere azt is bizonyítja, hogy lehet jobbközép, egyértelműen Európa-barát politikával is győzni a térségünkben. Plenkovic nem harcolni, nem Keletre kacsingatni akar, hanem építkezni. A balkáni geopolitikai játszmákban pedig Horvátország ismét az orosz terjeszkedés egyik akadálya lehet. Elvégre ez a horvát függetlenség értelme.

A szerző jogász, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.