Államformája köztársaság

A Fidesz nem ellensége a demokráciának, mivel legfőbb haszonélvezője.

Pápay György
2016. 10. 14. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország független, demokratikus jogállam – deklarálja hazánk hatályos alaptörvénye. Ennek az állításnak ellenzéki oldalról lassan minden szavát vitatják, talán a „Magyarország” kivételével. Ha a baloldali-liberális értelmiség véleményéből indulunk ki, nagy szomorúsággal kell megállapítanunk, hogy egyfelől Magyarországon már 2010 óta vége a demokráciának, másfelől a Fidesz ennek ellenére újra és újra képes átlépni azt a határvonalat, amely a demokráciát a diktatúrától elválasztja. Legutóbb például a Népszabadság bezárásával (avagy „működésének ideiglenes felfüggesztésével”) szűnt meg végleg a sajtószabadság – és ezt mindenki szabadon el is mondta a sajtóban.

Könnyen úgy tűnhet, hogy gúnyolódunk a demokráciát és a jogállamiságot féltő hangokon, pedig nem ez a helyzet. A Fidesz 2010 és különösen 2014 utáni hatalomgyakorlása valóban új minőséget hozott a magyar politikába, és a minőség itt nem az igényesség vagy a kifinomultság szinonimájaként értendő. Az értelmiségi világvége-víziók azonban pont a lényegről terelik el a figyelmet: arról, hogy a párt egyáltalán nem ellensége a demokráciának. Nem, mivel éppenséggel a haszonélvezője. Ha van Magyarországon – és általában a volt keleti blokkban – olyan politikai erő, amely megtanult élni a tömegdemokrácia nyújtotta lehetőségekkel, az nem más, mint a Fidesz.

Már hallani is az ellenérveket: itt valójában visszaélésről van szó, s a demokrácia kulisszái, formális keretei megvannak ugyan, de azokat kormányzása során teljességgel kiüresítette a jobboldal. Minden nézőpont kérdése – válaszolhatunk közhellyel a közhelyre. Ha a demokráciát a nép uralmaként definiáljuk, akkor a Fidesz kormányzása nagyon is demokratikus: döntéseit a választók többségétől nyert felhatalmazással hozza, s ha parlamenti ellenfeleinek szava nem jut is el hozzá, „a népé” annál inkább. Hiszen amint komoly társadalmi ellenállással találkozott (internetadó, vasárnapi zárva tartás), előbb-utóbb látványosan visszakozott a kormány. Az meg már a társadalom dolga, hogy miért ezekben – és csak ezekben – az esetekben tanúsított ellenállást.

Itt válik világossá, miért félrevezető „a demokráciát” elsiratni. A demokrácia ugyanis önmagában – Tocqueville klasszikus meghatározásával élve – a többség zsarnoksága. Ebben az értelemben pedig Magyarország aligha lehetne demokratikusabb: a kormányzó párt többségi felhatalmazással hoz személyre szabott törvényeket, tarol le teljes szakmákat és ágazatokat, épít kiterjedt gazdasági holdudvart, rendezi át a médiapiacot, alakítja kedvére a választási versengés szabályait. S hogy mindebben a többség ténylegesen mögötte áll-e? Hogy nem tiltakozik ellene, az biztos.

Most meg úgy tűnik, mintha a demokrácián gúnyolódnánk. Pedig ilyen a demokrácia, amikor nem liberális. A Magyarországon már-már szitokszóvá vált jelző ebben az esetben nem politikai irányzatot takar, de nem is fosztóképző, mint a „népi demokrácia” jelzője. A liberális demokrácia egyszerűen olyan demokrácia (többségi uralom), ahol a kisebb­ségben maradt választópolgárok védelmét erős intézmények garantálják. Több mint negyven év diktatúra után az utóbbiaknak nincs különösebb hagyományuk mifelénk, s ami azóta meggyökeresedett, azt is tudatosan gyengítette a Fidesz: lásd az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését, az ügyészség kézi vezérlését, az ellenzéki sajtótermékek ellehetetlenítését vagy a civil szervezetek elleni fellépést. Ma már a népszavazások érvényességi küszöbe is csak az ellenzékre vonatkozik – a kormányra legalábbis biztosan nem, hiszen töretlen elszántsággal képviseli a többséget akkor is, ha az történetesen kisebbségben maradt.

Attól viszont, hogy ez a politikai rendszer nem liberális – és nem mondhatnánk, hogy a kormányfő ezt különösebben titkolja –, még demokrácia marad. Egy demokráciában pedig a kormányon lévő pártot az ellenzéki erők tudják leváltani. Ezért önsorsrontás az a vissza-visszatérő baloldali felvetés, hogy az ellenzéki pártoknak be kellene szüntetniük a működésüket, mert azzal csak a Fidesz „diktatúráját” legitimálják. Mi sem szerezhetne nagyobb örömet Orbán Viktornak.

Egyébként azt, hogy egy ilyen nyomasztó politikai, gazdasági és médiatúlsúllyal bíró kormányt is le lehet váltani, éppen a Fidesz bizonyította. Ráadásul kétszer is. Először amikor 1998-ban megverte a szocialista–szabad demokrata tandemet; másodszor amikor 2014–2015 fordulóján, a választások után kirobbant belső érdekharcokban majdnem jó előre megverte saját magát. A kormánypárt akkor sem volt gyengébb, mint most, mégis, egy pillanat alatt megmutatkozott, milyen törékeny az elmúlt években kiépült, gránitszilárdságúnak vélt hatalmi struktúra. Vagyis a Fideszt sem lehetetlen demokratikus úton leváltani – legfeljebb akkor, ha mindenki elhiszi, hogy lehetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.