Hatósági némaság

Vannak azonban esetek, amikor felfoghatatlan, miért hallgat a hatóság.

Győr Ágnes
2016. 10. 12. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnügyekről tudósítani nehéz műfaj. Egy-egy feltett kérdésre a rendőrség gyakran válaszolja azt, hogy a szóban forgó ügyben nem adhat tájékoztatást. Nem teheti, mert azzal veszélyeztetné a nyomozást. Máskor a személyes adatok védelmére hivatkozva utasítják el a kérdések megválaszolását, s érveikkel ritkán lehet vitatkozni, hiszen ki akarná gátolni az igazságszolgáltatást vagy megsérteni mások jogait?

Vannak azonban esetek, amikor felfoghatatlan, miért hallgat a hatóság. Ilyen például annak a magyar férfinak az ügye, akit néhány hónapja az Egyesült Királyságban több mint hét év szabadságvesztésre ítéltek, miután bevallotta, hogy szexuálisan bántalmazott egy 13 éven aluli gyermeket. A vádlott, aki vallomást tett, és más fiatalokról is tárolt gyomorforgató felvételeket a mobiltelefonján, a híradások alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) dolgozott, mielőtt négy éve Angliába költözött volna. A bíró a tárgyaláson egyébként úgy fogalmazott, a harminc­éves férfi elképesztő perverzitásról tett tanúbizonyságot, s annak ellenére, hogy vállalta, szakemberhez fordul, a jövőben is veszélyt jelentene a társadalomra.

Az ügy kipattanása után rögtön megkerestük a BRFK-t, hogy tájékoztatást kérjünk arról, valóban dolgozott-e a férfi a hatóság kötelékében, s ha igen, milyen státusban, illetve mi vezetett végül a távozásához. Mindhárom kérdés roppant fontos. A válasz azonban mindössze annyi volt, hogy a kért adatok az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alá tartoznak, így nem áll módjukban tájékoztatást adni. Fontos hangsúlyozni: az interneten bárki által megtalálható brit tudósításokban a férfi arccal és névvel szerepelt, s az ottani bíróság már jogerősen elítélte. A kérdések megválaszolása azért lett volna közérdekű, mert egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen hajlamú ember a BRFK-n belül például gyermek- és ifjúsági ügyekkel foglalkozott-e, vagy épp a forgalomirányításban vett részt. Hogy volt-e alkalma, lehetősége visszaélni azon hétköznapi állampolgárok bizalmával, akik mit sem sejtve természetéről, a hatósági személyt tisztelték benne. Vagy hogy miképpen vizsgálja a rendőrség, pszichésen alkalmas-e valaki arra, hogy a kötelékében szolgáljon, és mit tesz, ha bebizonyosodik: az illető alkalmatlan.

Hasonlóan érthetetlen a rendőrség B. Viktorral kapcsolatos kommunikációja is. A miami bíróság előtt álló vádlott éveken át csábított külföldre magyar férfiakat, majd ott prostitúcióra kényszerítette őket. Az áldozatok a tárgyaláson arról számoltak be, hogy a vádlott azt állította, korábban a magyar rendőrség tagja volt. Egész pontosan azzal fenyegette őket, ne merjenek segítséget kérni magyarországi családjuktól, mert hatósági kapcsolatai révén bosszút áll a szeretteiken.

B. Viktor feltehetően blöffölt, ezt azonban csak a magyar rendőrség tudná megerősíteni. Ők azonban ebben az esetben is azzal reagáltak a megkeresésre, hogy az információs önrendelkezési jogról szóló törvényre hivatkoztak. A kérdőjelek így megmaradnak, s akár van alapja annak, amit a vádlott mondott, akár nincs, kijelenthető, hogy a magyar hatóság nem sokat tett azért, hogy tisztára mossa saját hírnevét – vagy hogy megnyugtassa azokat, akik esetleg a mai napig rettegnek B. Viktortól.

A demokratikus rendszerek egyik alappillére a hatóságba vetett bizalom. Számos példa mutatja, milyen súlyos társadalmi feszültséget okoz, ha ez a bizalom sérül, s milyen nehéz helyreállítani. Leegyszerűsítve a fő kérdés az, elhisszük-e, hogy a nyilvánosság kizárólag akkor ellensége a rendőrségnek, ha valóban gátolja őket a munkájukban. Ezek után vajon elhihetjük-e?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.