Kommunista kegyelet

Hatvan évvel ezelőtt temették újra a Rajk-per áldozatait.

Ugró Miklós
2016. 10. 06. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokakban felvetődik a kérdés: vajon mi a biztosíték arra, hogy hasonló törvénysértések a jövőben nem fordulnak elő? Ez jogos kérdés. A biztosíték a párt, a biztosíték mi magunk vagyunk, mert megvan bennünk a képesség és a szilárd elhatározás, hogy tanuljunk a múlt hibáiból – efféle fogadkozás gyakran hangzott fel bolsevita szónokok ajkán. Mégis, Apró Antalnak az 1956. október 6-án a Kerepesi úti sírkertben Rajk László és társai temetésén elmondott beszéde „klasszikussá” vált, a benne többször elhangzó „soha többé” pedig szállóigévé. Talán azért, mert az a bizonyos soha többé oly rövid ideig tartott, s alig néhány nappal később a párt nemcsak megismételte, de messze felülmúlta addigi törvénysértéseit.

Újratemetésekben szívszorítóan bővelkedő történelmünkben az a gyászszertartás valójában nem is sorolható az újratemetések közé, hiszen a holttesteket a kivégzés után erdőszéleken, út menti árkokban jeltelenül kaparták el – ezt temetésnek aligha lehet nevezni. A Rajk-per áldozatai még annyi kegyeletet sem kaptak, mint 1956 mártírjai. Rajk László és társai ügyében a törvényesség helyreállításának nevezett huzavona is tele volt törvénytelenséggel. A párt vezetése már 1953 nyarán megígérte, hogy az ártatlanul elítélteknek igazságot szolgáltatnak. Ennek ellenére a per felülvizsgálatát csak 1954. július 9-én kezdték meg hivatalosan. A szeptember 13-án kelt jelentés megállapította, hogy a vádlottakat hamis vádak alapján ítélték el. Ám a rehabilitációs tárgyalással további egy évet vártak, s végül 1956. március 27-én jelentette be Rákosi Mátyás, hogy Rajk és társai rehabilitálása megtörtént.

Aztán egy ideig nem történt semmi. A Petőfi Kör partizánvitáján 1956. június 18-án felszólalt Rajk László özvegye is, aki öt évet töltött ártatlanul börtönben. Ő a következőket mondta: „Én nem nyugszom addig, amíg azok, akik tönkretették az országot, a pártot, az emberek ezreit pusztították el és millióit boldogtalanságba taszították, el nem nyerik büntetésüket. Elvtársak, segítsetek engem ebben a harcomban.” A bűnösöket azóta sem büntették meg, a temetés létrejöttében pedig a szovjet elvtársak segítettek, akik egy hónappal később, július 18-án leváltották Rákosit, sőt, el is vitték magukkal, s csak halála után hozták vissza.

A Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) Politikai Bizottsága szeptemberben döntött arról, hogy Rajk Lászlót, Pálffy Györgyöt, Szőnyi Tibort és Szalai Andrást a Kerepesi úti temetőben, a kommunista mártírok díszhelyén kell eltemetni. Az időpont kiválasztásában az is szerepet játszott, hogy október 6-án Gerő Ernő és Kádár János, akik a koholt vádak előkészítésében felelősek voltak, külföldön tartózkodtak. Az első tervek szerint a gyászszertartást zárt körben tartották volna, de az egykori rabok nyomására a pártvezetés engedélyezte a nyilvános temetést. Becslések szerint több százezer ember volt jelen a szertartáson, s utána pár száz diák a Batthyány-örökmécseshez vonult, ÁVH-ellenes jelszavakat kiabálva. A rendőrség nem lépett fel ellenük, el sem tudták képzelni, hogy spontán akció volt – azt hitték, hivatalos demonstrációról van szó.

Rajk Lászlóról azóta is sok szó esik, a perben szereplő többi vádlottról jóval kevesebb. Sok közük nem volt egymáshoz, hiszen a terhükre rótt bűncselekményt, a demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedést nem követték el. A pert Sztálin egyik fixa ideája alapján konstruálták. Egy Kremnyov nevű szovjet tanácsadó 1948 nyarán kioktatta a frissen kinevezett belügyminisztert, Kádár Jánost, hogy az államvédelmi szerveknek a párton belüli ellenséget is üldözniük kell. Kádár beszámolt erről Rákosinak és Péter Gábornak, akik azonnal keresni kezdték a belső ellenséget. Rajkot 1949 májusában tartóztatták le, akkorra a koncepció már készen állt. A nagy nyilvánosságot kapott per 1949. szeptember 16-án kezdődött. A vádlottak padján Rajk mellett ott ült Pálffy György altábornagy, 1948 októberétől honvédelmi miniszterhelyettes, Lazar Brankov, a jugoszláv követség ügyvivője, Szőnyi Tibor, az MDP káderosztályának vezetője, Szalai András, az MDP káderosztályának helyettes vezetője, Ognyenovics Milán, a Magyarországi Délszlávok Demokratikus Szövetségének főtitkárhelyettese, Korondi Béla volt csendőrtiszt, a Katonapolitikai Osztály alezredese, Justus Pál író, műfordító.

Hogy miért pont ők kerültek vád alá, csak találgatni lehet: a per egész iratanyagát 1961-ben megsemmisítették. Amelyek ma rendelkezésre állnak, azok a korabeli nyilvános dokumentumok. A Jankó Péter vezette népbíróság szeptember 24-én hirdetett ítéletet. Rajk, Szőnyi és Szalai kötél általi halált, Brankov és Justus életfogytiglant, Ognyenovics kilenc évet kapott. Pálffyt és Korondit átadták a katonai bíróságnak, az ítélte halálra őket. Ezzel nem ért véget a Rajk-ügy: összesen 32 vele összefüggő pert rendeztek, amelyekben 93 embert ítéltek el, közülük tizenötöt halálra. Volt hát miből megszületnie annak a szilárd elhatározásnak, hogy a párt tanuljon a múlt hibáiból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.