Köszönjük, vallonok!

Vannak, akik valóban kiállnak országuk érdekeiért Brüsszellel szemben.

Hajdú Péter
2016. 10. 20. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzentünk Brüsszelnek: csak füttyentenek, s mi azonnal feladjuk az elveinket. Az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) szóló kormány-előterjesztést – mindössze azt a passzust vették ki belőle, hogy a tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezések ideiglenesen életbe léphessenek –, így Orbán Viktor október 27-én aláírja. Már a bejelentés körülményei is arra utalnak, hogy el akarják terelni az egyezményről a közvélemény figyelmét. A népszavazást követő alkotmánymódosításról szóló tájékoztatón mellékesen jelentette be Kósa Lajos frakcióvezető a CETA aláírásáról szóló döntést. Azonnal magyarázkodott is, hogy ez nem jelenti a GMO-mentesség elvének feladását – pedig azt jelenti –, mert nem lépnek életbe olyan rendelkezések, amelyekről Magyarországnak önál­lóan kellene döntenie.

Ezt az állítást civil szervezetek már korábban cáfolták. Felhívták a figyelmet arra, hogy a CETA-ban szerepel a következő kitétel: „Nemzetközi együttműködésre van szükség olyan, a biotechnológiával összefüggő kérdésekben, mint például a géntechnológiával módosított szervezetek alacsony szintű jelenléte.” (A „szervezet” kifejezés itt terméket jelent.) De Lázár János kancelláriaminiszter is hasonló szellemben nyilatkozott a szeptember 29-i kormányinfón, amikor a következőket mondta: „Mi az agráriumban tudjuk vállalni a génmódosított termékek visszaszorítását. Vámmentes övezetben nehéz a szűrés.” Történik mindez annak ellenére, hogy a magyar alaptörvényben benne van a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének biztosítása. Érdekes módon a gazdák érdekvédelmi szervezetei – amelyeknek a képviselői ott ülnek a Fidesz parlamenti frakciójában – nem tiltakoznak, hanem további egyeztetéseket kérnek álláspontjuk kialakításához.

Azért különösen fontos a CETA életbelépésének megakadályozása, mert annak elfogadásával génmanipulált növények, egészségünket károsító vegyi anyagok, hormonkezelt húsok érkezhetnek hazánkba, vita esetén pedig nemzetek felett álló bíróságok döntenek majd.

Hogy miért adta föl elveit a kormány, azt nem tudni, de sejteni azért lehet. 2011 szeptemberében Orbán Viktor a lovasberényi kormányülést követően újságírói kérdésre elismerte: ma is azt mondja a külföldi diplomatáknak, ne arra figyeljenek, amit mond, hanem arra, amit cselekszik. A CETA-ügy bizonyítja, hogy szavakban hiába ragaszkodik például a GMO-mentességhez, ha tettei – az egyezmény aláírása – ennek ellentmondanak. Úgy tűnik, a hangos unióellenesség csak belpolitikai érdekeket szolgáló retorika. Ez egyébként nem is áll messze Orbán habitusától, hiszen igazából a küzdelemben érzi jól magát. A szimbolikus kérdésekben – amelyeknek nincs közvetlen anyagi következményük – bátran megteheti, hogy a nép szájíze szerint hősként álljon ellen a brüsszeli nyomásnak. Legrosszabb esetben az unióra mutogatva változtatásokat eszközöl a törvényekben, de megmarad szerepében: a vezető, aki kiáll a népéért. A komoly anyagi vonzattal járó törvények esetében azonban Brüsszel gond nélkül rákényszeríti akaratát. Talán éppen azért van könnyű dolguk az uniós diplomatáknak, mert a hősködés során annyi fekete pontot szerzett a kormányfő, hogy erre hivatkozva könnyen keresztülverik az uniós akaratot.

Annál is inkább érthetetlen Orbán Viktor pálfordulása, mert nem csupán a magyar mezőgazdaság Trianonját jelentheti a tőkeerős és olcsón termelő, GMO-termékeket előállító tengerentúli nagyvállalatok megjelenése a magyar piacon, hanem a hazai tulajdonban lévő ipari és egyéb vállalkozások számára is kivédhetetlen csapással ér fel. Mert senkinek ne legyen kétsége: a kanadai cégek mellett az ott megtelepedett amerikai nagyvállalatok is ugrásra készen várják a piacnyitást.

A hazai kis- és közepes vállalkozások, de még a nagyok jó része is a rendszerváltás óta hatalmas versenyhátrányban van a megtelepedett multikkal szemben. Versenyképességi, termelékenységi lemaradásunkat éppen a közelmúltban ismerte be a kancelláriaminiszter. Nem lehet kétségünk afelől, hogy az egyezmény életbelépésével a nemzetek felett álló bíróságok a tőkeerős és minden hájjal megkent multik javára fognak dönteni a vitás kérdésekben. Annál is inkább, mert a manapság hazánkra jellemző jogi és gazdasági bizonytalanság – sűrűn változó és esetenként visszamenőleges hatályú törvények – még jogalapot is szolgáltathat a nemzetközi vállalatoknak kedvező döntések meghozatalához.

Vannak persze országok, amelyek komolyan veszik saját gazdasági érdekeiket. Belgiumban például a vallon tartományi parlament már nemet mondott a CETA-ra, amivel megakadályozhatja, hogy Belgium elfogadja azt, és a német alkotmánybíróság is feltételekhez kötötte annak életbe léptetését.

Nekünk nincs ilyen kormányunk. De azt azért elmondhatjuk: köszönjük, vallonok!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.