A demokraták bukása

A neoliberalizmus felé fordult amerikai baloldalnak ebben a formájában vége.

Lukács Csaba
2016. 11. 14. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek éjjel repültem haza Amerikából, és a reptérre indulás előtt még belenéztem a nagy amerikai hírtelevíziók esti műsoraiba. Szinte mindegyikben a Demokrata Párt válságáról volt szó. Még a velük szimpatizáló CNN is külön beszélgetést szentelt ennek Zűrzavar a demokratáknál címmel.

Pedig nyolc éve olyan jól indult minden: amikor Barack Obama első fekete politikusként megszerezte az elnöki tisztséget, úgy kezdhette meg a munkáját a Fehér Házban, hogy az őt támogató demokratáknak jelentős többségük volt mindkét házban, ráadásul az ötven kormányzó körül 29 demokrata politikus volt. Most, nyolc év elteltével kisebbségben vannak a szenátusban és a képviselőházban is, és alig valamivel több mint egy tucat államban övék a kormányzói tisztség. És nagy meglepetésre elbukták a Fehér Házat is – mindezek fényében világos, hogy kedd éjjel az eredményvárón összegyűlt rajongók nemcsak Hillary Clinton elillant elnökségét sirathatták meg, hanem egy korszak végét is, mert a Demokrata Pártnak ebben a formában vége. Milyen hamar elmúlik a dicsőség: a párt népszerű massachusettsi szenátora, Elizabeth Warren egy csütörtök esti szakszervezeti rendezvényen már ki sem ejtette annak a nevét, akiért pár napja még bőszen kampányolt. Elemzők szerint ez a beszéd is azt jelzi: vége a Clinton-érának a pártban, újra kell gombolni a kabátot.

Erről az időszakról azt írja Járai Judit, az MTI washingtoni tudósítója, hogy George McGovern elnökjelölt Hillary Clin­to­néhoz hasonlóan nagy 1972-es kudarca után a demokraták újra kitalálták magukat: életre hívták a párton belül az Új Demokraták mozgalmát, amely 1992-re már uralta is a pártot. A gazdaságpolitikában neoliberális elképzeléseket vallottak, társadalmi téren a szabadosságig menő liberalizmus hívei voltak, és létrehozták radikális szellemiségű lapjaikat is, például a The New Republicot. Ők repítették a Fehér Házba az arkansasi kormányzót, Bill Clintont; „áldásos tevékenységük” nyomán a szakszervezetek leszálló ágba kerültek; a kisvállalkozásokat szinte teljesen megsemmisítették a szabadkereskedelmi megállapodásokkal; a trösztellenes intézkedéseket leállították; a gyárak pedig elköltöztek az országból, elindítva a munkás középosztálybeliek lecsúszását. Ennek lett eredménye a kedd éjszaka: a választók ítéletet mondtak a neoliberalizmusról.

Pedig lett volna igény belülről is a megújulásra. Bernie Sanders vermonti szenátor pont ezt a hullámot lovagolta meg, és nem félt kimondani, hogy el kell dönteniük, melyik oldalon állnak. – Nem lehetünk olyan párt, amely nem veszi magának a bátorságot, hogy nekimenjen a Wall Streetnek és a milliárdosok elitjének – fejtette ki. Ma már tudjuk, hogy a fiatalok által lelkesen támogatott politikust milyen nemtelen eszközökkel fúrták meg a párton belül: az előválasztási vitákban Hillarynek előre odaadták a kérdéseket, és a pártvezetés is minden eszközt bevetett, hogy ne a lázadók győzzenek. Sanders most is következetes: az Associated Pressnek csütörtökön arról beszélt, hogy pártjának szembe kell fordulnia a politikára rátelepedő érdekcsoportokkal. A szenátor szerint az a tény, hogy az amerikai munkások milliói Donald Trumpra szavaztak, „azt sugallja, hogy a demokraták üzenete, miszerint kiállnak a dolgozó emberekért, már nem nagyon hat ezekre a dolgozó emberekre”.

Magam is úgy vélem, Trump sikere abban rejlik, hogy a maga bumfordisága ellenére is őszintének tűnt a választók szemében. A politikai korrektség béklyójával is sújtott vesztesek és mellőzöttek fellázadtak a szavazófülkében – hiába kapott elképesztő publicitást a jól megtervezett lejárató kampány a több évtizeddel ezelőtti állítólagos szexuális zaklatásokkal, még a fehér nők többsége is a szexistának és nőgyűlölőnek beállított republikánus jelöltre voksolt. A női jelölt, a másság és a kisebbség hű védelmezője még olyan demokrata fellegvárakban is kikapott, mint Wisconsin, Michigan vagy Pennsylvania. És az sem igaz, hogy a bunkó szegények szavaztak Trumpra: a demokraták hagyományos szavazói bázisa, a feketék és a latinók zöme rosszabb anyagi helyzetben van és alacsonyabban képzett, mint a dolgozni akaró, de nem tudó lecsúszott közép­osztály.

Nagy kérdés, kik újíthatják meg a Demokrata Pártot, amelynek az eddigi formájában vége. Bernie Sanders szenátor 75 esztendős, a jó nevű képviselők közül Nancy Pelosi vagy Chuck Schumer sem éppen fiatalok. A távozó alelnök, Joe Biden is jó hetvenes, így vele nem tűnik követhetőnek a gyakorlat, hogy ismert alelnököt indítanak majd el az elnöki posztért. A helyzetet jól jellemzi, hogy a washingtoni Dulles nemzetközi repülőtér ajándékboltjában péntek este fél áron árulták a Hillary Clintonnal kapcsolatos relikviákat. Így sem fogytak, ellentétben a Trump-szuvenírokkal, amelyekre nem volt kedvezmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.