Aki a mosonmagyaróvári sortüzet dicsőítette

Fodor József szerény képességű költő, aki idős korában támogatta Kádárt.

Mohi Csaba
2016. 11. 04. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fodor József 1956-ban a Magyar Írók Szövetségének elnökségi tagja volt. Szerény képességű költő, aki idős korára úgy döntött, hogy teljes odaadással támogatja az 56-os forradalom hóhéra, Kádár János rendszerét. A Recsk poklát megjárt Faludy Györgyöt fiatalkorában barátság fűzte Fodorhoz, de annak 56-os pálfordulása véget vetett ennek. Faludy „Jegyzetek a kor margójára” című, 1994-ben megjelent (Villon kiadó) könyvében Fodor Józsefről leírja, hogy ő az 50-es években az Új Idők lapnál dolgozott, és miután megjelent egy verseskötete, azzal többször is meg akarta ajándékozni Faludyt, aki megunva a tolakodást, azt füllentette, hogy már megvette Fodor kötetét. Erre Fodor szemrehányóan mondta: „Nem, te nem vehetted meg, hiszen eddig egyetlen példányt sem adtak még el.” Faludy írásában beszámol egy 1956. október végén az írószövetségben lezajlott ülésről, ahol ő javaslatot tett több korábban onnan kizárt író és költő – így Márai Sándor, Zilahy Lajos, Cs. Szabó László és mások – visszavételére. Az ülés elnöke jelezte, hogy szavazásra nem is kell feltenni a javaslatot, mert azzal mindenki egyetértene. Ekkor Fodor felpattant, és így tiltakozott: „Nem értek egyet, ezek a hazaárulók maradjanak ott, ahol vannak.” (Mintha Havas Szófiát hallanánk.)

Faludy így folytatja: „Ekkor jöttem rá, hogy Fodor mit akar. Közel a hatvanhoz, miután nagy költőnek képzelte magát és semmi sikert nem ért meg, elhatározta, hogy a hatalomhoz fordul támogatásért. Már akkor az írószövetségben sejtette, hogy a Szovjetunió győz. Utóbb Kádár mellé állt, denunciáns cikkeket írt letartóztatott írók ellen, és rossz magyarsággal a nagy Eszme diadalát zengte. Kossuth-díjat kapott, nagy lábon élt, de ez sem segített versein.”

Amikor Kádárék Mosonmagyaróvárott emlékművet állítottak azoknak az ávósoknak, akik száz-egynéhány tüntetőt legéppuskáztak, az emlékműre Fodor Józseftől rendeltek verset, ami így szólt: „Oh, az a nap a szivembe csap / Midőn a csőcselék / A párt felszentelt csillagát / Lábával zúzta szét. / És folyt a vér, / Hótiszta vér / Könyvek hamvát vitte a szél… / Akkor is tudtam: Lenin él! / »Ávós kutya! Gaz Kucsera!« / Hallom a söpredék / Ordítását, s a hang ma is / Fájón szivembe tép. / De nem akadt egy pillanat, / Hogy lettem volna ingatag! / Tudtam a Párt / A Párt él! / Jön még kutyára dér! / Szent halálotok, hős fiúk, / »Ávós kutyák« – itél, / Igaz ember, vagy talmi gaz, / Ki rólatok beszél. / Mert a hazában az lehet csak, / Az lehet igaz, / Kiben hullástok emléke / Örökmécsesként virraszt.”

Faludy György ezután beszámol arról, hogy az „undorító versikét” leközölte a Londonban 1957. november 1-jén megjelent Irodalmi Újságban, egyrészt azért, hogy lássák az olvasók, hová züllött Fodor József, meg azért is, hogy a Bank of England útján át tudjon utaltatni 10 font honoráriumot a szerzőnek. Faludy további terve is sikerült. Fodort a Londonból érkezett 10 font miatt bevitték az ÁVH központjába, majd azzal engedték ki, hogy a pénzt köteles visszautalni, de Faludy ezt letiltatta a londoni banknál. Utóbb levelet kapott Fodortól, aki a „régi barátságra hivatkozva” segítségért könyörgött. Faludy így válaszolt: „Vegyél a 10 fonton virágot, vidd a forradalomban elesett magyar fiatalok sírjára a Kerepesi temető 311-es parcellájánál, és küldjél erről fényképet.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.