Kokainmámor, kendertilolás

Nem csak az angolszász világban bukkant újra felszínre a nagy­város–vidék ellentét.

Hegyi Zoltán
2016. 11. 22. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy a sokak által biztos befutónak gondolt zsémbes akarnok helyett az elmúlt évtizedek történéseinek logikus következményeként Miki egér lett a világ ura (igen, tudom, a kínaiak, az oroszok meg az ufók, de akkor is), ismét felerősödött a közbeszédben a nagyváros kontra vidék problematika. Az ellentét atavisztikus volta ellenére antagonisztikusnak látszik, kibékíthetetlennek mintegy, így aztán időnként felbukkan a homályból. A Clintonné–Trump-horroroperett fináléjában ugyanis kiderült, hogy bár a Mark Zucker­berg által irányított párhuzamos világ hírcsárdája a legfőbb felelős a végeredményért, azért az sem elhanyagolható tényező, hogy a választást végül a vidéki Amerika döntötte el. Manhattanből nézve a kockás inges, countryzabáló, vidéki, fehér tahók, akiknek viszont Minnesotából nézve pont elegük lett a sznob, finomkodó, papíron politikailag korrekt, ám gátlástalanul kizsákmányoló városi elitből. Más kérdés, hogy a jelöltek és a pártok közül egyik kutya, másik eb, és így is, úgy is a Wall Streeten születnek a döntések, de a kivörösödött fejű populista üvöltözéssel ideig-óráig ki lehet engedni a gőzt a mozdonyként fújtató tömegből.

Ebből a szempontból az amerikai komédia előjátéka a brexit volt, amelynek kapcsán feketén-fehéren kiderült, hogy a vidéki Anglia Barnaby felügyelő, Jones őrmester és Doc Martin kivételével elhúzna Európából, London meglehetősen vegyes összetételű lakossága viszont kőkemény unionista. Ráadásul a falusi britek (és ezen a ponton komoly formában is érdemes feltenni a halhatatlan kérdést a Gyalog galoppból, hogy kik azok a britek, mert azért ez sem annyira egyszerű) jelentős része képes volt a saját érdekeivel ellentétesen voksolni. Hogy miért? Csak. Mert elég volt. És dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Egy pillanatig se gondoljuk ugyanis, hogy a politikai pragmatizmus csak úgy, akadálytalanul leszivárog a mélyrétegekbe, és a széles néptömegek majd érzelmek, irigység, gyűlölet és egyéb gyarlóságok nélkül méltóztatnak majd isten­adta mivoltukat felmutatni. A politikai korrektség dogmájában pedig éppen az az egyik legnagyobb hazugság, hogy mindezt (és még sok minden mást) elintézi a kulturális különbségek fedőnévvel. Miközben a szigorúan elkülönülő kocsmaasztaloknál néhány feles után bátran kimondatik a büdös paraszt és a pesti köcsög mint archetípus – és ezzel már itthon is vagyunk.

Mert mi, magyarok ugyan vitézül szabadságharcolunk, és asszonyaink messze földön híresek a szépségükről, de ebből a szempontból nem sokban különbözünk az angolszász világtól. Példának okáért a Fidesz változatlanul a kistelepüléseken a legnépszerűbb, míg egy ökopárt képtelen egy épkézláb jelöltet kiállítani egy totál természetközeli faluban. De ha már a kormánypártról szó esett, a csodával határos kanyarbevételek (ifjonti liberális hév, polgári attitűd, a gyurcsányi rémálom felszámolása, vaskezű, minden empátiától mentes, neokonzervatív hatalomgyakorlás) után ott tartunk, hogy még csak nem is látszik semmilyen alternatíva. És bár a sajnos csak látszólag ellenkező oldalról (amit itt és most baloldalnak neveznek) időnként megjelennek reménykedő felvetések a Fidesz-éra végének lehetséges módozatairól és esetleges kiváltó okairól, ezek többnyire látomásos vágyakozások.

Amivel a Fidesz szavazókat veszíthet, az a rosszullétig túlpörgetett (népszavazás), vagy éppen az elégtelen kommunikáció – erre a „kútadó” a friss példa, amely megmozgatta a vidék fantáziáját. Mert bár egyelőre nem vezetett olyan jól fotografálható tüntetéshez, mint az internetadós baki, azért jelentős anyázás tapasztalható a végeken. Noha a kutak bejelentési kötelezettségéről intézkedő rendelet világosan kimondja, hogy az egyébként felettébb rossz emlékeket idéző ötlet nem vonatkozik a kiskertek locsolására használt kutakra, ennek ellenére elszabadultak az indulatok. A kommentek között akad minden, mint a búcsúban, ibizai kokainmámor és kendertilolás, kéményadó és Mátyás király, halastavazás és rizsföldezés, pocokfejűzés és ávósozás, vérmérsékletnek és érdeklődési körnek megfelelően. Ugyanakkor akadnak olyanok is szép számmal, akik visszatérnek a kályháig, és felteszik a legizgalmasabb kérdést, egyáltalán miért fizetünk (nem is keveset) az alapvető emberi szükségletnek és jognak számító ivóvízért? Merthogy így kezdődött az indiánoknál is, és mi lett a vége.

Lehet ezen vidám birkaként nevetgélni, sőt ab start sületlenségnek tartani, mint az alanyi jogon járó alapjövedelmet, amivel meg az a baj, hogy amikor (perceken belül) ugrik egyet a robottechnológia, és a maradék munkásosztály már végképp nem a paradicsomba megy, hanem valahova egészen máshová, és kirakatostól viszi a tévét, akkor az arcunkra fagyhat a mosoly. A vízzel meg még komolyabb gáz lehet. Amerikában mindenesetre már azért is börtön járhat, ha valaki összegyűjti az esővizet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.