Magyar átok

Ha Buffon nem tévedett, akkor Balázs és műsora nem is igen köthet ki másnál, mint Andy Vajnánál.

Ficsor Benedek
2016. 11. 26. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stílus maga az ember – hallhattuk számtalanszor Georges-Louis de Buffon tételmondatát. S bár a francia természettudós a stílusban az írás rendjét és lendületét kereste, talán nem tévedünk nagyot, ha ítéletét az írott szövegen túlra is kiterjesztjük, és napjaink közszereplőin mérjük le az igazságát – bár a legtöbb hazai közéleti esemény kapcsán a stílus és az elegancia fogalmai nehezen alkalmazhatók.

November 19-én elhallgatott a Class FM. Az előzmények ismeretesek: az adó frekvenciaengedélye lejárt, a médiahatóság pedig piaci érdekekre hivatkozva nem hosszabbította meg azt. Döntésük értelmezéséhez nem árt tudni, hogy miközben a piaci versenyt féltve elkaszálták a Class FM-et, Andy Vajna rádiójának, a Rádió 1-nek jelentősen bővítették a sugárzási területét, így Budapest mellett már a fél országban fogni lehet a kormánybiztos adóját. A Class FM volt Magyarország legnépszerűbb rádiója, több mint 2,5 milliós napi hallgatottsággal. Elnémítása így elemi érdeknek látszott, már persze ha feltételezzük, hogy Andy Vajnát ezen a piacon is a csúcsra kívánják röpíteni.

A Class FM hallgatottságát a Morning Show című reggeli műsor dobta meg jelentősen. A Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc vezette produkció kultikus státust szerzett az előző hét évben, millióknak indította el a napját.

Sebestyén munkássága jól ismert: ha egyetlen nevet kellene kiemelni a kereskedelmi szórakoztatás világából az elmúlt évtizedekből, tízből kilencen rá voksolnának. Ez azt is jelenti, hogy a szavainak súlya van. Akkor is, amikor a homoszexuálisokon vagy az egyetemi gólyatáboros nemi erőszak áldozatán gúnyolódik, és akkor is, amikor a celebritások emésztési szokásait elemzi. Balázs ma Magyarországon véleményformáló erő.

Ezért sem mindegy, hogyan kommunikálja munkahelye ellehetetlenítését. Olvashattuk sok helyen, milyen botrányosan végződött a Morning Show története. Amint kiderült, hogy nem hosszabbítják meg a rádió frekvenciaengedélyét, a műsorvezetők úgy döntöttek, lelépnek. Ez persze nem egyezett a vezetőség elvárásaival, összerúgták a port, elindult az üzengetés. Még a jó előre beharangozott utolsó adás is veszélybe került, mert nem volt biztos, beengedik-e egyáltalán a műsorvezetőket az épületbe. A műsor végül elkészült, Balázsék pedig hangsúlyozták: sajnálják, hogy ilyen csúnya, ilyen „magyar véget” ért a Morning Show.

Később a 168 Órának adott interjújában Balázs elmondta, hogy mint minden politikai akaratból létrejött rádió, a Class FM is „bűnben fogant”. „A média rohadtul átpolitizált” – mondta, majd hozzátette, a hatalmi nyomás az ő műsorukon nem érződött. Őket senki sem irányította, vagyis a Morning Show egy független márkanév, amely ugyanúgy ért véget, ahogy elindult: politikai akaratból. „Nagy magyar átok, ami rajtunk ül. Az elegancia, a nagyvonalúság, a szép befejezés nem jellemző ránk” – fogalmazta meg saját tételmondatát a műsorvezető.

Vagyis Balázs – és milliós hallgatótábora – világában létezik egy velejéig korrupt rendszer, amelynek közepén, mint a cápáktól hemzsegő óceánban egy idilli kis sziget, a maga romlatlan élővilágával, ott a Morning Show. Így pedig a műsort bármelyik rádióba elvihetik, hiszen a függetlenség szavatolja a hitelességüket, akárkinél is dolgoznak majd.

Ha Georges-Louis de Buffon nem tévedett, akkor Balázs és műsora nem is igen köthet ki másnál, mint Andy Vajnánál, vagyis a Rádió 1-nél. Csak hogy megtörjék a magyar átkot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.