Minden remény szertefoszlott Clinton eredményváróján

Helyszíni beszámoló az éjszaka eseményeiről New Yorkból.

Hampuk Richárd
2016. 11. 09. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás éjszakáján nagy magaslatokat és mélypontokat éltek meg az emberek. A hivatalos New York-i rendezvényre több ezer embert vártak, őket szigorú átvilágítás után engedték be a helyiségbe, ahová Hillaryt is várták. A rendezvény elején az önkéntesek és a kampányszakemberek egymásnak gratuláltak és mondtak köszönetet, mindenki boldog volt. Ekkor még semmilyen műsor nem volt a színpadon, csak az országos tévécsatornák adásai mentek a kivetítőkön. Ahogy érkeztek a negatív eredmények, úgy lehetett látni egyre több ember arcán az elkeseredettséget. Sokan fél egy és egy óra között el is hagyták a helyszínt. Az emberek közül sokan sírtak, idegenek vigasztalták egymást.

Meglepő volt, hogy most többen azt mondták, a következő elnökválasztáson „Fight with love against Trump”, tehát szeretettel kell legyőzni majd Trumpot. Az embereket sokkolta az eredmény még úgy is, hogy akik a kampányban dolgoztak, sokszor kiemelték, nem szabad a közvélemény-kutatásokat túl komolyan venni. Ekkora különbségre azonban senki nem számított.

Sokáig várták Hillary Clintont az eseményre, de végül csak John Podesta, a kampánystáb vezetője állt a színpadra, köszönte meg a munkát és mondta, hogy tovább számolják a szavazatokat. Ekkor (körülbelül negyed háromkor) mindenki elhagyta a helyszínt. Az emberek arcán elkeseredettség látszódott, de senki nem vált agresszívvá. Többen mondták, hogy legalább az ország egyik fele most örül… Mások pedig az amerikai brexitként írták le a helyzetet. Az emberek találgatták, hogy vajon mi lehetett az ok. Sokan emlegették, hogy Trump populista kampánya, az e-mail-botrány, a túl gyenge üzenet vezetett ehhez az eredményhez.

Szerintem Trump sikerének egyik titka, hogy azokat a szavazókat is sikerült mozgósítania, akik korábban nem mentek el szavazni. Ezek azok az emberek, akik Trump valóságshow-ján nőttek fel. Emellett pedig alelnökjelöltjével és kampányával sikerült megtartania a legtöbb republikánus szavazót is. A Trump-csapat nagyon ügyesen használta a médiát. A Clinton-kampányon belül viszont azt éreztem, hogy kevésbé volt olyan jól szervezett, mint a 2012-es. Persze nagyon jól volt menedzselve egy hazai kampányhoz képest, de 2012-ben sokkal erősebbnek éreztem a kampányszervezet működését.

Hatalmas eredményt ért el egy, a politikán kívülről érkező jelölt, érdemes lesz mélyebben is elemezni azt, hogy az üzenetei és a stratégiája miként vezette sikerre Donald Trumpot, Amerika 45. elnökét.

A szerző kommunikációs szakember, a Person Communications ügyvezetője, New Yorkban a kampány utolsó hetét önkéntes segítőként kísérte végig Hillary Clitonékkal

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.