Szavakkal kikövezett utak

Hatalmon lévők és hatalomra törekvők terelgetik szüntelen gondolatainkat.

Lipcsey Andersson Emőke
2016. 11. 06. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelmet mindig a győztesek írják, ezért minden korban kötélhúzás folyik az írott szó birtoklásának jogáért. A hatalomra törekvők vagy a hatalom birtokosai gyakran eszközökben sem válogatva mindent megtesznek azért, hogy minél több agyvelőbe rágja be magát az, amiről ők úgy vélik, hogy helyes gondolat.

Tulajdonképpen örülnünk kellene, hogy lám, a leírt vagy kimondott szónak még ma is, az egyre jobban kiüresedő fogalmak s az egyre inkább virtuális világba kényszerülő élet korában is ekkora hatalma van. Heves érzelmeket vált ki például, ha Magyarországon egyik napról a másikra megszűnik egy bár kétes múltú, de metamorfózisa után ma már pótolhatatlan és szakmai szempontból kiváló baloldali napilap, a Népszabadság, vagy Svédországban, egy nemzetközi könyvvásáron hosszas huzavona után mégis szerepelhet egy szélsőjobbosnak elkönyvelt lap, a Nya Tider.

Akiknek lelkén szárad a Népszabadság körüli botrány, úgy gondolják, régen megérett már a helyzet a vendettára, s a cél szentesíti az eszközt. Akik azért ki­áltanak farkast, mert egy szélsőjobboldali újság is szerepel azon a göteborgi könyvvásáron, amelynek témája éppen a szólás- és sajtószabadság, még a szemöldöküket sem vonják össze, hogy szélsőbaloldali nézeteket valló szereplők is ott vannak a rendezvényen. Hatalmon lévők, bukott hatalmak és hatalomra törekvők terelgetik szüntelen gondolatainkat, eszközük a szó, mert a szó hatalom, és az írott történelem útja szavakkal van kikövezve. Mint az várható volt, a göteborgi könyvvásáron az idei témát, a sajtó- és szólásszabadságot mindenki csak kerülgette, mint a forró kását. Az azonban mégiscsak kiderült, hogy sok helyen lóg ki a lóláb, s a téma apropóján a médiában is izgalmas viták és eszmefuttatások jelentek meg.

Szembeötlő, hogy a közbeszéd tematizálóit, illetve a kultúrelit hangadóit és gazdáit aggasztja, hogy az alternatív közösségi médiumokon gyakorlatilag bárki bármit mondhat és leírhat. Ma már bárki lehet kora krónikása. Hová lesz így a megmondóemberek kiváltsága, s honnan tudja ezentúl a nép, hogy miről mit gondoljon? A problémát és a kérdést persze senki nem fogalmazta meg ilyen kendőzetlenül, ám ott lógott a levegőben. Azon túl, hogy nyilvánvaló hatalomféltés is van a háttérben, érdemes néhány gondolatot kiemelni a beszélgetésből, mely a szólásszabadság valós dilemmáit is körbejárja.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a szólásszabadság lényege: bárkinek joga van azt mondani, amit akar. Ugyanakkor kifejtették, hogy a véleménynyilvánítás joga nem azonos azzal, hogy mit lehet, illetve mit célszerű kimondani. A szólásszabadság nemcsak jogokkal, hanem kötelességekkel is jár. A szólásszabadsággal visszaélni nem szabad. Tegyünk különbséget cenzúra és szerkesztés között. A hagyományos médiaszolgáltatók etikáját és szakmai színvonalát az alternatív digitális médiára is kiterjesztenék. A nyilvános beszélgetések szereplői szomorúan állapították meg, hogy a közmédiával szemben egyre nagyobb a bizalmatlanság, ezt kutatási eredmények is alátámasztják; mivel pedig a technika egyre nagyobb teret enged mindenféle véleménynek, ezért minél nagyobb a kínálat, annál nagyobb szelekcióra volna szükség.

A felvázolt problémák orvoslására több javaslatot is tettek. Többek közt, hogy már az iskolákban a nyilvánosság tudatos használata felé kellene orientálni az ifjúságot, hogy létre kellene hozni a médiára vonatkozó alaptörvényt vizsgáló bizottságot, továbbá hogy egyes intézmények felvilágosító szerepét növelni lehetne, illetve hogy a politikának erősítenie kellene azokat a törekvéseket, amelyek a média- és sajtószabadság kérdésében a nemzeti különbségeket támogatják, hiszen a média a demokratikus infrastruktúra része.

„Milyen különös: amikor a szólás­szabadságról beszélünk, legtöbbet arról esik szó, hogyan lehetne azt korlátozni” – jegyezte meg Maria Abrahams­son, a polgári Moderaterna párt par­lamenti képviselője az egyik kerek­asztal-beszélgetésen. A szólásszabadság korlátozása, a gondolatok „terelgetése” mellett a hatalom birtokosai, illetve a hatalomra törekvők köztudottan az oktatást és a kultúrát szokták még megcélozni. „Történelmi tapasztalat, hogy a totalitárius ideológiák legelőször is a kultúrát és a szólás szabadságát próbálják korlátozni és ellenőrzésük alá vonni” – szögezte le az a svéd kulturális és demokrácia­miniszter, Alice Bah Kuhn­ke, akit éppen most ért kemény bírálat, mivel a kultúra úgynevezett norma­kritikus szemléletétől még a múzeumok sem menekülhetnek.

Pedig nem kell ahhoz totalitárius ideológia, hogy a kultúra vagy a szólás szabadsága ellenőrzés alá kerüljön. Elegendő anyagi okokra hivatkozni, ha egy újság megszűnik, vagy létrehozni egy mamutintézményt, mint a Magyar Művészeti Akadémia, vagy összevonni két össze nem illő intézményt, illetve funkciót, példa erre a Balassi Intézet betagolása a Külügyminisztériumba. Hogy svéd példát is említsünk, térjünk vissza az úgynevezett normakritikus szemléletre, melynek veszélyére Ola Wong hívta fel a figyelmet azóta szinte ikonikussá vált cikkében: „A jelenleg uralkodó norma az, hogy a kultúra a népet helyes gondolkodásra tanítsa. A zöldpárt (Miljö­partiet) kultúráért felelős bizottsága által készített jelentés szerint a kultúra feladata az, hogy egy maradandó társadalom építését szolgálja. A múzeumok feladata az lesz, hogy a politika támogatására neveljék a látogatót. A gyűjtemények a legjobb esetben is csak ennek a célnak kellékei és mézesmadzagjai. Azokat a kultúrákat pedig, amelyek a bemutatott tárgyakat létrehozták, nem önmagukért tisztelik, vagy azért, amik voltak” – írja a Svenska Dagbladet hasábjain Ola Wong, aki úgy látja, hogy a múzeumok – a radikális átszervezések és a politikai propaganda céljaira alakított kiállítások sora miatt – teljesen elveszítik önállóságukat és eredeti funkciójukat.

Bőven hozhatnánk még példát arra, hol és hogyan lesz nap mint nap erőszak áldozata a szólás szabadsága és a kultúra. Kanyarodjunk azonban vissza a könyvvásárhoz. Tavaly Magyarország volt a díszvendég, szereplésünk szervezője és lebonyolítója pedig az a Balassi Intézet, amely éppen „gondnokság” alá kerül. Tény, hogy ez a bürokrácia fogságában vergődő őskövület működésképtelen. Munkatársai közül többen szakmailag sem eléggé felkészültek. Miért nem lehet a Balassi Intézet független kulturális intézmény, amelynek újjászervezését kizárólag szakmailag rátermett emberek végeznék el, miért van szükség a Külügyminisztérium óvón kiterjesztett szárnyaira?

Vajon kortól és országoktól függetlenül mindig is úgy lesz, hogy a szabad szót és gondolatot a politikai propaganda eszközévé akarják alacsonyítani azok, akik a történelmet írni akarják?

A szerző Svédországban élő író

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.