Szimplán értéktelen

A politikusok főnökei mi vagyunk, magyar választópolgárok.

R. Kiss Kornélia
2016. 11. 03. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi ez a disznóól? Ki itt a főnök? – meg sem tudom számolni, hányszor dünnyögtem magam elé ezt a költői kérdést magyar vendéglátóhelyeken, amikor a pincér, akinek egyébként az lett volna a dolga, hogy kiszolgáljon, pofákat vágott, esetleg be is szólt, és úgy tűnt: Hiába vagyok szántszándékkal kedves, csak még jobban felbőszítem. Az ő szemében én, a vendég nem megélhetésének forrása vagyok, hanem valami alkalmatlankodó idióta, aki olyan értelmezhetetlen elvárásokkal zavarja szent köreit, mint mondjuk az udvariasság vagy a segítőkészség, és olyan extra kívánságokkal rabolja a drága idejét, mint hogy munkaidőben szabad konnektort kell keresgélnie a laptopnak. A magyar vendéglátás mindazonáltal fejlődik, bár lassabban, mint ami huszonöt év piacgazdasági lét után elvárható lenne.

A legbölcsebb magyarázatot eddig egy barátom szállította, aki menetrendszerű dünnyögésemre azt válaszolta: feleslegesen emlegetem a főnököt, ő múltkor látta, pont bejött, és higgyem el, hogy teljesen ugyanolyan, mint az általa alkalmazott pincér. Nincs abban semmi meglepő, hogy magához hasonló embereket szerződtet. Hiszen azokkal a dolgokkal, amiket én itt emlegetek, valószínűleg ő maga sincs tisztában. Egyébként is nyilvánvaló, hogy elmegy a szekér így is. Ha megvan a kézzelfogható haszon, akkor miért kellene a tulajdonosnak olyan hiábavaló külsőségekkel foglalkoznia, mint a jó modor? Nem látom talán, hogy a hely most is tele van emberekkel? Fogyasztanak és fizetnek, és nemhogy az udvariasság, sokszor még a minőség sem számít, megveszik az is, ami gyenge, drágán is. Mégis, mit várok?

És már ott is vagyunk, ahol a part szakad: vagyis, hogy talán tényleg igaz, hogy minden népnek olyan vezetői vannak, amilyeneket megérdemel. A politikusok főnökei ugyanis mi vagyunk, a magyar választópolgárok, legalábbis abban az értelemben, hogy mi szerződtetjük őket az ország vezetésére. Nyilván elsősorban a tartalmi kérdésekkel foglalkozunk, amikor választunk, nem a formával. Végül is az a lényeg, milyen volt a kávézóban a kávé, és hogy találtam-e konnektort, hogy megírjam és leadjam ezt a cikket. De ahogy telnek az évek, mégis egyre kényesebb leszek a formára, és kezdem felfedezni, hogy a „nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani” nem csak egy unalmas közhely. Ma Magyarországon kétségkívül csillagászati távolságra vagyunk attól, hogy ne a tisztesség, hanem csak annak látszata miatt kelljen aggódnunk. De ha már a tisztességen nem sikerül javítani, akkor javíthatnánk legalább a látszaton. Először is mert ingyen van, másodszor pedig mert sokat számít. Alapvetően meghatározza a közérzetünket. Bárki, akinek volt már munkahelye, tudja, hogy a „köszönjük a mai munkátokat, nagyon ügyesek voltatok” nem forintosítható, de aki átélte, tisztában van vele, hogy mennyit javít az életminőségen. A látszatok, amelyeket magunk körül teremtünk, azért is fontosak, mert állást foglalunk velük: arról beszélünk, hogy mit tartunk értékesnek, hogy mivel akarunk kitűnni.

Túl sok minden történt az elmúlt hónapban ahhoz, hogy Rogán Antal helikopteres kirándulása sokáig a figyelem középpontjában maradjon – csak egy példa, hogy megszűnt az újság, amelyben a sztori eredetileg megjelent –, pedig a történetnek sok tanulsága van. A mai napig zajlik az osztás-szorzás, a kommentelők azt számolgatják, hogy mennyi volt a helikopterút költsége, bruttó és nettó.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője pedig azzal az építő megjegyzéssel tette fel a koronát az ügyre, hogy a helikopterezést bármelyik középosztálybeli megengedheti magának. Ebből sajnos csak az derült ki nyilvánvalóan, amit már amúgy is tudtunk: hogy Magyarországon nincs középosztály. Ha lenne, akkor tényleg lehet, hogy megengedhetné magának – de biztos, hogy ez a polgár ismertetőjele?

Egy vita hevében valaki egyenesen azzal vádolt meg, hogy kádárista vagyok, amiért azt kérem számon a politikai eliten, hogy miért nem él szerényen. Kádárista mivoltom valószínűségét lényegesen csökkenti, hogy a sokat emlegetett ember meghalt még azelőtt, hogy megérthettem volna, ki volt ő, és mit „köszönhetünk” neki. Pedig talán jelentős részben az ő számlájára írható az a szellemi állapot, amelyben mára a helikopter, a Gucci meg a szépségver­seny-szervezés lett státusszimbólum, és nem mondjuk a művészetpártolás (amelyen még véletlenül sem a nemzeti vagyon magánlakásokba kölcsönzését értjük) vagy a karitatív tevékenység. Ezek az ügyek bejárják a sajtót, és idegesítenek is jó néhány választópolgárt, de félő, hogy ebben nagyobb része van az érthető frusztrációnak – hogy az ő egy hónapi munkájának piaci értéke valószínűleg kisebb, mint az általa felhatalmazott politikus esküvői fuvarjáé –, mint annak a felismerésnek, hogy ez egészen egyszerűen nem menő. Csak szimplán értéktelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.