Zsebeket érintő üzenet

A minimálbér emelése üdvözlendő, de lemaradásunk továbbra is fennáll.

Hajdú Péter
2016. 11. 28. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas sikerként jelentette be a kormány, hogy többéves béremelési és járulékcsökkentési programról sikerült egyezségre jutnia a munkáltatók és a munkavállalók képviselőivel. S bár vannak fanyalgók, valóban komoly eredménynek lehet tekinteni a 2018-ig előremutató megállapodást. Jövőre a minimálbér a jelenlegi 110 ezer forintról 127 650 forintra emelkedik, 2018-ra pedig 137 862 forintra nő. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a mostani 73 815 forint helyett jövőre 84 887 forintot, utána pedig 91 679 forintot visznek haza a legkevesebbet keresők. A szakmunkások ga­rantált bérminimuma még dinamikusabban, 129 ezer forintról 161 250 forintra emelkedik, 2018-ra pedig 180 600 forintra nő, ami nettóban 107 231, illetve 120 099 forintot jelent.

Szakértők arról beszélnek, hogy nemcsak a legalacsonyabb bérek nőnek, hanem az intézkedésnek a bértábla magasabb régióiban is lesz hatása, azaz nem csupán a legszegényebbek járnak majd jól, de sokak fizetése is emelkedik. Ezt mindenképpen pozitív, a zsebeket is érintő üzenetként kell értékelni, még ha tisztában is vagyunk azzal, hogy az időzítés a kormány szempontjából nem is lehetne jobb: másfél évvel a választások előtt lesz a jelentős béremelés.

Most is vannak olyan hangok, amelyek cégek ezreinek bedőlését vizionálják a gyenge versenyképességű és tőke­szegény kisvállalkozások körében, akárcsak az első Orbán-kormány idején, amikor szintén jelentősen emelték a minimálbért. Akkor nem volt tömeges bedőlés. Kérdés, most ki tudják-e gazdálkodni a kisebb magyar cégek az emeléshez szükséges összeget, vagy inkább a szürke-, illetve feketegazdaság felé fordulnak? Segítséget jelenthet számukra, hogy egyúttal a béreket terhelő, a munkáltató által fizetendő járulékot is mérsékelik: jövőre öt, 2018-ban pedig további két százalékponttal. Tehát van remény arra, hogy a törvényesség talaján maradva sikerül emelniük a béreket.

Még akkor is örvendetes tényként kell említeni a béremelést, ha tudatában vagyunk, hogy a hazai realitásokat figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitikának komoly szerepe van az alacsony bérekben, illetve hogy emiatt több százezer magyar keresi külföldön a megélhetését. Az így kialakult munkaerőhiány nyomására is szükség volt a most bejelentett béremeléshez. Meglepő viszont az a pál­fordulás, amely a miniszterelnök magatartásában következett be alig két hónap alatt. Szeptemberben még kétségbe vonta egy, az uniós csúcsot előkészítő megbeszélésen, hogy nőhetnének a hazai bérek, a közelmúltban viszont maga a kormány állt a béremelési mozgalom élére. Akárhogy is következett be a változás, üdvözlendő, hogy ha késve is, de végre meghallotta a kormányzat a váltást évek óta sürgető közgazdászok hangját.

Bármennyire is örömteli azonban a béremelés, illetve a járulékcsökkentés, azzal tisztában kell lenni, hogy nem szabad itt megállni, mert csak a jelenlegitől alapjaiban különböző gazdaságpolitikával tudjuk csökkenteni versenyképességbeli lemaradásunkat. Azt ugyanis már kormánykörökben is elismerik – legutóbb Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt erről egy konferencián –, hogy elavult a magyar gazdasági modell. Hazánk negyedszázada hibásan, az olcsó munkaerőre építette a gazdaságot, amelyet a kormány egyetlen nagy összeszerelő üzemmé „fejlesztett”. Az országban még a legkorszerűbb üzemekben is csak alacsony hozzáadott érték keletkezik, így nem lehet csodálkozni azon, hogy alacsonyak a bérek. A magasabb jövedelmek fedezetét megteremtő innovatív munkafolyamatok ugyanis nem itt zajlanak, minket szinte kizárólag a legkevesebb képzettséget kívánó összeszerelő üzemként használnak a multinacionális vállalkozások.

Egyelőre azt sem tudni, hogy hazánk mennyire tud részt venni a kilencvenes évek második felében indult technoló­giai forradalomban. Ez ugyanis elképzelhetetlen innováció nélkül, arra pedig kifejezetten keveset költöttünk eddig. Ráadásul az oktatási rangsorban is egyre lejjebb csúszunk, ami megtorpedózhatja a fejlett gazdaságokhoz, de legalább a régióhoz való fölzárkózást. Jelentős hozzáadott értéket ugyanis csak képzett emberfőkkel tudunk létrehozni. Ehhez pedig alapjaiban kell átalakítani az oktatási rendszert, s például okosabb célokra fordítani azt a 270 milliárd forintot, amelyet a jegybank költött az oktatási rendszeren kívüli és bizonytalan eredményt ígérő képzési elképzeléseire. Végül pedig mindezt csak egészséges munkaerővel érhetjük el, ami viszont feltételezi, hogy jelentős összegeket költünk a mélyen alulfinanszírozott egészségügyre.

Csak akkor van esélyünk arra, hogy a mostani béremeléssel valóban felfelé ívelő pályára lép az ország, ha folytatódnak a vázolt reformlépések, s a kormány a jövőben nem hagyja figyelmen kívül a hozzáértő közgazdászok véleményét csak azért, mert az különbözik a sok esetben ötletszerűnek tűnő kormány­zati gazdaságpolitikától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.