Erdélyi helyzetkép választás előtt

Budapest ismét felsorakozott az erdélyi magyar érdekképviselet mögött.

Fábián Tibor
2016. 12. 10. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérések mutatta erőviszonyok alapján egyelőre nem lehet egyértelmű kijelentéseket tenni a december 11-én tartandó romániai választások kimenetelével kapcsolatban. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is úgy véli, lehetetlen megjósolni, kik alakítanak kormányt. Ugyanakkor az RMDSZ-nek kedvezne a szoros eredmény, hiszen a kormányalakítás során a mérleg nyelve lehetne. A legutóbbi felmérések alátámasztani látszanak az erdélyi politikus véleményét, novemberre ugyanis jócskán csökkent a két vezető párt közti különbség. Ősz elején a szociáldemokraták (PSD) még kétszer annyi vokssal számolhattak, mint a jelenlegi államfőt adó nemzeti liberálisok (PNL). A legutóbbi vizsgálatok szerint azonban már csak 10 százalékos a baloldali párt előnye. Rajtuk kívül további négy párt jutna be a bukaresti parlamentbe, köztük az RMDSZ, amely a korábbi 3 százalék után most ismét 5 százalékon áll.

Azt nem tudni, hogy a bejutási küszöböt elérő formajavuláshoz hozzájárult-e a Magyar Polgári Párttal (MPP) történt megállapodás, amelynek értelmében az elsősorban Székelyföldön aktív kispárt két, befutónak számító helyet kapott az RMDSZ listáján. A megegyezés nem számít meglepetésnek: egyrészt régóta érlelődött, másrészt amióta Biró Zsolt lett az MPP elnöke, konstruktív párbeszédre törekszik a nagy testvérrel. Ellentétben az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP), amelynek választási indulásai csupán a formáció súlytalanságát mutatták meg. Az újabb leégést megelőzendő a Tőkés Lászlóhoz kötődő alakulat némi hezitálást követően visszalépett a decemberi választáson való részvételtől. Sokak szerint azért, mert Budapestről erre kérték őket. Azt egyébként Tőkés sem cáfolta, hogy „voltak efféle jelzések”. Az RMDSZ nagyváradi kampánynyitóján Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető jelenléte és szavai (sikeres RMDSZ nélkül nincs sikeres Románia) azt sugallták, a Fidesz letett korábbi szándékáról, hogy beleszóljon az erdélyi politikába, és elfogadta az ottani választók álláspontját, akik meggyőző fölénnyel az RMDSZ mögött állnak. Az MPP ebben a helyzetben az együttműködést választotta, a kompromisszumra képtelen EMNP számára pedig, úgy tűnik, inkább a civil szférában teremne több babér.

Az erdélyi egyházak hagyományosan szintén az RMDSZ mellett sorakoznak fel; ebben élen járnak a partiumi reformátusok, akik a legaktívabbak a közéleti kérdésekben, felvállalva, hogy igenis meg kell őrizni az erdélyi magyarság számarányának megfelelő öt-hat százalékos parlamenti jelenlétet, ehhez pedig társadalmi összefogásra van szükség. Ennek érdekében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nemrég fórumot szervezett partiumi református lelkipásztorok és magyar önkormányzati képviselők számára, ahol a választás kihívásait taglalták. Az erdélyi magyar érdekvédelmi szervezetnek a magyarság fogyatkozó arányai, másrészt a fokozódó érdektelenség miatt minden választás esetében „a lét a tét”, vagyis az 5 százalékos parlamenti küszöb elérése. Hiszen csak így, bukaresti képviselettel és lehetőleg kormányzati tényezőként lehet eredményeket elérni a romániai magyarság érdekében.

A decemberi választás finisébe tehát abban a tudatban érkezhet az erdélyi választópolgár, hogy sikerült elkerülni a Felvidék politikai megosztottság- és elbukásszindrómáját, Budapest pedig hosszú szünet után ismét egyértelműen felsorakozott az erdélyi magyar érdekképviselet mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.