Ki az, aki jól él?

A felmérések adatai ellentmondanak a kormányközeli média örömódájának.

Hajdú Péter
2016. 12. 07. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormányközeli média azt harsogja, hogy vannak ugyan gondok, de azért nagyon jól teljesít a magyar gazdaság, és egyre nagyobb a lakosság jóléte, meglepő számok látnak napvilágot, amelyek mintha ellentmondanának az örömódának. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) felmérésében például a 2014-es adatok azt mutatják, az unióban a magyarok engedhetik meg maguknak a legritkábban, hogy étteremben étkezzenek vagy megigyanak egy sört valamelyik sörözőben a barátaikkal. Annál is inkább szomorú ez a statisztika, mert éppen arról az esztendőről van szó, amelyben a közelmúlt legmagasabb, 3,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedését produkálta hazánk.

A felmérés szerint a magyarok 36,5 százaléka, azaz több mint harmada havonta egyszer sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy étteremben étkezzen. Ennél még a sokszor lesajnált románok és bolgárok is „jobban élnek”, hiszen náluk 35, illetve 30 százalékon áll ugyanez a mutató. A lengyelek éppen a 13 százalékos uniós átlag alatt vannak, míg a szlovákoknál csak minden tizedik családnak kell teljesen megtagadnia magától az éttermi étkezés élvezetét, a csehek pedig 3,4 százalékos értékkel éppen beleférnek a legjobban élő öt ország közé. Igaz ugyan, hogy a vendéglátás tavaly jó évet zárt itthon, de ez egyrészt a sok külföldit fogadó Budapestnek köszönhető, másrészt a hatalomhoz közel álló vékony elitnek, amely egyre többet költ ilyen célra is.

Tovább rontja az összképet, hogy az Eurostat 2015-re vonatkozó adatai alapján a magyarok több mint negyede él olyan lakásban, ahol rossz a szigetelés, lyukas a tető vagy korhadtak a nyílászárók. Ennél rosszabb számok csak három országból érkeztek. Ráadásul az unió 16,8 százalékos átlagával szemben nálunk a lakosság 40 százaléka az ideálisnál kisebb lakásban él. Az európai és a régiós bérektől elmaradó hazai fizetések sem a növekvő jólétre utalnak, bár a mostani, a piac által kikényszerített minimálbér-emelés ezen valamit segíthet. Az sem a magas életszínvonal jele, hogy több százezer magyar keresett magának munkát Nyugaton, mert az itthoni bérekből nem tudta eltartani a családját.

Vagyis a lakosság életkörülményeivel kapcsolatos mutatók távolról sem igazolják azt a jólétet, amelyről a kormánypropaganda harsog. Számos egyéb ok mellett a devizahitelezés miatti magas eladósodottságnak jelentős szerepe van a hazai életkörülmények elmaradottságában. Ebben pedig az ezredforduló óta regnáló kormányok mindegyike ludas. Az első három abban, hogy a svájci jegybank figyelmeztetése ellenére semmit sem tett a hitelfelvétel korlátozása érdekében, a második és harmadik Orbán-kormány pedig abban, hogy gyengítette a forintot, és bár ígérte, nem sokat tett a devizahitelesek millióinak megmentéséért. A jogtalanul beszedett banki díjakat visszafizettette ugyan a bankokkal, a forint gyöngítése miatti árfolyamveszteséget azonban nem merte kifizettetni velük, hanem a forintosításkor az adósok nyakába varrta.

S az sem biztos, hogy valóban olyan impozánsak a magyar növekedési számok, ahogy azt a kormány láttatni igyekszik. Az elmúlt évek 2-3 százalékos GDP-arányos gazdasági bővüléséhez évente átlagosan a bruttó hazai termék 5 százalékát kitevő uniós támogatást használtunk föl. Ez nem lenne baj, ha azt korszerű gyártástechnológiákba fektették volna be, vagy jelentősebb összeget fordítottak volna belőle innovációra, oktatásra, egészségügyre. Ez utóbbiak ugyanis a jövőbeni gyorsabb fejlődés alapfeltételei. De sajnos erről szó sincs. Sokkal inkább arról, hogy olyan beruházások történtek nagy számban, amelyek inkább viszik, mint hozzák a pénzt. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére például kétségtelenül szükség van, de tudni kell, hogy a megépített utak fenntartása is komoly összeget emészt föl, ha pedig a megépített úthoz nem kapcsolódik komoly termelőberuházás, akkor az erre költött összeg kidobott pénz. Sok esetben pedig fontosabb, hogy kormányközeli vállalkozáshoz kerüljenek az uniós támogatások, mint hogy valóban segítsék a magyar gazdaság növekedését. Ezért válhatott egyik évről a másikra kiemelkedően tehetséges üzletemberré egy felcsúti gázszerelő, s ezért nyertek el számos beruházást a miniszterelnök szűkebb köréhez köthető vállalkozások.

S bár kormánykörökben rendre tagadják, azzal tisztában kell lenni, hogy a korrupció árnyéka jelentősen gyöngíti a magyar gazdaságot. Mert a hőn áhított külföldi befektető számára nem csupán a mostanában a gazdaságpolitika középpontjába helyezett alacsony adók vonzók, hanem a kiszámíthatóság, a stabil üzleti környezet. Ha valóban közeledni akarunk a fejlett Nyugathoz, akkor meg kell szüntetni az újra kiépült hűbéri rendszert, és valódi teljesítményre kell építeni a magyar gazdaságot. Csak erre alapozva lehet igazi jólétet teremteni a „keményen dolgozó kisembereknek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.